Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Heinolan kirkonkylän koulun peruskorjaus tai uusi koulu valmis elokuussa 2022

Koululla tehdään nyt vain välttämättömin.

Kirkonkylän koulun kuntotutkimuksessa rakennuksen yleinen kunto arvioitiin välttäväksi. Kuva: Sari Asikainen

Heinolan Kirkonkylän koulun hankesuunnittelu alkaa kesälomien jälkeen. Hankesuunnittelun aikana päätetään, peruskorjataanko vanha koulu vai puretaanko koulu uuden rakennuksen tieltä.

– Arkkitehdin haku ja varsinainen suunnittelu tehdään ensi vuonna. Rakentaminen voi alkaa urakkakilpailun jälkeen keväällä 2021, ja valmista on elokuussa 2022, kaupungin kiinteistöpäällikkö Ilpo Hyytiä kertoo aikataulusta.

Hyytiä kertoi aikataulusta maanantai-iltana oppilaiden vanhemmille järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.
 

Illan aikana käytiin läpi myös kaupungin tilakeskuksen WSP Finlandilla teettämä koulun kuntotutkimus. WSP Finlandin rakennusterveysasiantuntija Mika Pälveen mukaan korjausta vaativat ainakin sadevesi- ja salaojajärjestelmät, koulun vanhassa osassa alakattotilat, ikkunat ja ovet sekä laajennusosassa osa lattiarakenteista sekä väli- ja yläpohjasta.

– Myös LVI- ja sähköjärjestelmät ovat uusimisen tarpeessa.

Muutamista koululla otetuista näytteistä löydettiin homesieni-itiöitä, kosteusvauriosta kertovia mikrobeja sekä sädesientä. Terveydensuojelupäällikkö Mika Rouhiainen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä korostaa, että näytteiden pitoisuudet olivat tutkimuksessa hyvin pieniä.

– Esimerkiksi mikrobipitoisuudet olivat tämän ikäisessä rakennuksessa hämmästyttävän pieniä. Paljon huonompia näytteitä ja vikoja löydetään uudemmistakin kouluista.

Rouhaisen mukaan olennaista on ilmanvaihdon hallinta eli se, että rakennuksen ilmanpaine on mahdollisimman lähellä ulkoilman painetta.

– Näin haitta-aineiden kulkeutuminen sisäilmaan on mahdollisimman vähäistä.
 

Niin Rouhiainen kuin koulun rehtori Jarkko Granqvist korostivat, että mahdolliset sisäilmaoireet otetaan vakavasti. Oireet kannattaa raportoida etenkin kaupungin sisäilmatyöryhmälle.

– Mikrobialtistus ilmenee pitkinä tulehduskierteinä, kun taas erilaiset kemialliset yhdisteet ja kuidut aiheuttavat ohimeneviä ärsytysoireita jotka alkavat ja loppuvat nopeasti, Rouhiainen kuvailee.

Koululla on Granqvistin mukaan jo nyt tehty töitä hyvän sisäilman turvaamiseksi esimerkiksi raitisilmaventtiilejä ja lisäilmanpuhdistimia asentamalla.

– Osa tiloista on myös varmuuden vuoksi rajoitetusti käytössä.

Rakennuksen rakenteissa on paljon ilmavuotoja, joista sisäilmaan pääsee epäpuhtauksia. Kun kesälomat alkavat, alkavat koululla tiivistyskorjaukset. Samalla tutkitaan myös ilmanvaihtoa.

– Mitään massiivista ei kuitenkaan tehdä, kun koulua odottaa joka tapauksessa vähintään täydellinen peruskorjaus parin vuoden kuluttua, Hyytiä lisää.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi