Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Mäkimontun miljoonaremontti yllätti päättäjät – "Kenelläkään ei ollut hankkeesta mitään tietoa"

1,1 miljoonan urakka sisältyy tilakeskuksen käyttösuunnitelmaan. "Ei ole mennyt kuin Strömsössä", myöntää konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylä.

Elokuussa järjestettyjä Cheekin jäähyväiskonsertteja varten rinnekatsomoon tehtiin väliaikaisia tasanteita. Kuva: Aku Isotalo

Lahden mäkimontun rinnekatsomon perusparannushanke yllätti suuren osan kaupungin päättäjistä. Kaupunki järjesti rakennusurakasta helmi-maaliskuussa tarjouskilpailun, jonka pohjalta rinnekatsomoa on tarkoitus parantaa 1,06 miljoonaa euroa maksavalla urakalla.

Rahalla saadaan betonitasanteita ja penkereitä aiemmin pengerretyn katsomonosan jatkeeksi. Töiden on määrä alkaa huhtikuun lopulla ja jatkua elo-syyskuun vaihteeseen saakka.

– Kukaan poliitikko ei ole tiennyt asiasta mitään, kommentoi liikunta- ja kulttuurilautakunnan jäsen Pertti Arvaja (kd.), kun Etelä-Suomen Sanomat oli viime viikolla uutisoinut hankkeesta.

– Kenelläkään ei ollut hankkeesta mitään tietoa, teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Francis McCarron (kok.) ihmettelee.

Tapaus paljasti ongelman systeemissämme. Konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.)

Jaosto hyväksyi tammikuussa

Kaupungin toimitilajohtaja teki tarjouskilpailun voittajasta viranhaltijapäätöksen 28. maaliskuuta. Urakan sai nurmijärveläinen maanrakennusalan yritys Sassenita, joka teki kolmesta tarjoajasta halvimman tarjouksen.

Viranhaltijapäätös riitti, koska kaupungin konserni- ja tilajaosto hyväksyi rinnekatsomon remontin tammikuussa tilakeskuksen käyttösuunnitelman yhteydessä. Käyttösuunnitelmaan sisältyi 1,1 miljoonan euron varaus Maauimalan rinnekatsomon perusparannukseen.

– Jaoston jäsenet eivät ole kiinnittäneet tähän huomiota, vaikka se on ollut liitteissä. Mitään virhettä ei ole tapahtunut, konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.) toteaa.

Havainnekuva hyppyrimäkien viereisen rinnekatsomon pengerryksestä. Kuva: Ramboll Finland

Vuokrakulut kasvavat

Lautakunnissa rinnekatsomon urakkaa ei käsitelty, koska tilakeskus kuuluu jaoston alaisuuteen. Mäntylän mukaan remontti kuitenkin vaikuttaa liikunta- ja kulttuurilautakunnan talouteen, koska hankkeesta tehtävät poistot kasvattavat tilojen vuokrakuluja.

– Tapaus paljasti ongelman systeemissämme. Pitää ehkä muuttaa päätäntälogiikkaa niin, että tämän tyyppiset hankkeet käyvät niissä lautakunnissa ja päätöksentekoelimissä, jotka joutuvat miettimään, millä rahoilla budjetti hoidetaan.

Rinnekatsomon remontti parantaa turvallisuutta ja helpottaa erilaisten suurtapahtumien järjestämistä mäkimontussa. Mäntylän mielestä rinnekatsomon remontti on elinvoimahankkeena kannatettava.

– On ehkä vähän väärin laittaa aina asioita liikunnan ja kulttuurin menoiksi, kun ne voivat olla enemmän elinvoima-asioita.

Mäntylä huomauttaa, että nurmipeitteiselle ja kaltevalle rinnekatsomolle pitää "ennemmin tai myöhemmin" tehdä jotain.

– Se on aika huonossa kunnossa. Tarvittaisiin keskustelua siitä, mikä on mäkimontun toiminnallinen tulevaisuus ja millaisia investointeja sinne kannattaa tehdä.

Jaosto käsittelee maanantaina

Arvaja epäilee, että urakkakilpailuun saatiin vain vähän tarjouksia, koska monien paikallisten yrittäjien koneet ovat Lahden eteläisen kehätien työmaalla.

McCarronin mielestä urakka pitäisi panna jäihin.

– Tämä on pöyristyttävin miljoonan euron tuhlaaminen pitkään aikaan. Tärkeämpiä investointeja ovat koulut ja päiväkodit. Miljoonan euron laittaminen betonirappuihin ja pengerryksiin monttuun, missä ei kukaan käy, on ihan järjetöntä.

Konserni- ja tilajaosto käsittelee asiaa maanantain kokouksessaan.

– Ei tämä ole minunkaan mielestäni mennyt kuin Strömsössä. Nyt selvitetään, miten systeemiä voidaan parantaa, Mäntylä sanoo.

Mäntylän mukaan rinnekatsomon remontin toteutukseen saatetaan vielä palata, jos urakkasopimusta ei ole tehty. Tilakeskuksen projektipäällikkö Tomi Tenhunen kertoo, että urakkasopimusta ei ole vielä allekirjoitettu.

– Periaatteessa kaikki päätökset on tehty ja niiden mukaan on edetty, Mäntylä toteaa.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi