Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hollolan kunnanhallituksen johtoon tuttu nimi – "Kahden vuoden huilin jälkeen jaksaa taas"

Kunnanhallituksen puheenjohtajan paikalta väistyvä Kristiina Hämäläinen (kok.) sanoo, ettei tavallisessa päivätyössä käyvä ehdi hoitaa tehtävää niin hyvin kuin pitäisi. "Vain harva palkkatyö joustaa niin paljon kuin tarvetta olisi."

Eero Virta (kok.) korvaa Kristiina Hämäläisen (kok.) Hollolan kunnanhallituksen puheenjohtajana. Kuva: Erno Laisi

Hollolan valtuusto valitsi maanantaina kunnanhallituksen uudeksi puheenjohtajaksi Eero Virran (kok.). Valinta oli yksimielinen. Virta ehti olla sivussa kunnanhallituksen puheenjohtajan pestistä vain pari vuotta. Virran pesti kunnanhallituksen puheenjohtajana alkaa kesäkuussa.

Edellisten kuntavaalien jälkeen Hollolan ääniharava Kristiina Hämäläinen (kok.) peri pestin Virralta. Hämäläinen ilmoitti kuitenkin viime viikolla jättävänsä pestin muihin kiireisiinsä vedoten. Hämäläinen valittiin taannoin Orimattilan hyvinvointipäälliköksi. Hän aloittaa virassa toukokuussa, ellei tule valituksi eduskuntaan.

Virran mukaan Hämäläisen ilmoitus vetäytymisestä tuli yllätyksenä. Virta sanoo, ettei häntä tarvinnut erikseen suostutella palaamaan kunnanhallituksen johtoon lyhyen tauon jälkeen.

– Olin heti valmis ottamaan pestin vastaan, vaikka Kristiinan ilmoitus olikin yllättävä. En aavistanut Kristiinan päätöstä lainkaan. Olin esimerkiksi ehtinyt varata kesäkuulle lomamatkan, joten ensimmäinen valtuuston kokous kunnanhallituksen puheenjohtajan roolissa jää väliin.

Kunnanhallituksen varapuheenjohtajana jatkaa Ilpo Markkola (ps.).

Valtuuston puheenjohtajana jatkaa myös jälkimmäiset kaksi vuotta Jarkko Niemi (sd.). Valtuuston 1. varapuheenjohtajana jatkaa Juha Rehula (kesk.). Valtuuston toiseksi varapuheenjohtajaksi KD:n Pasi Pälsin tilalle nousee Jarmo Talvitie (vas.).

Erkki Arvilan (sd.) tilalle elinvoimavaliokunnan puheenjohtajaksi valittiin Miikka Lönnqvist (sd.).

Virta: Talouden sopeuttamista luvassa

Virta on istunut kunnanhallituksessa kaikkiaan yli kahdeksan vuotta, joista yli kuusi vuotta puheenjohtajana. Viimeiset pari vuotta hän on istunut kunnanhallituksen rivijäsenenä.

Virta sanoo, ettei Hollolan suunta näytä hyvältä, vaikka vielä kunta ei taloudellisessa ahdingossa olekaan. Valtuustokauden kaksi viimeistä vuotta ovat työntäyteisiä, Virta ennustaa.

– Jonkunlaisia talouden sopeutustoimia on ryhdyttävä tekemään, jotta rahat riittävät jatkossakin. Lisäksi sote-asiat eivät jätä rauhaan, vaikka me itse emme niille juuri mitään voi. Sote on varmasti suurin yksittäinen asia. Tilanne on sen osalta tosi epäselvä ja hankala.

"Nyt on taas käärittävä hihat"

Virta on vakuuttunut, että valtuuston hyvä henki säilyy kauden loppuun asti, vaikka tiukkoja paikkoja tulisikin eteen.

– Valtuutettujen keskuudessa on tosi hyvä henki ja yksituumaisuus. Meillä on hyvä yhteistyö yli puoluerajojen, niin kuin kunnallispolitiikassa pitkääkin olla.

68-vuotiaalla maanviljelijällä riittää yhä virtaa. Virran mukaan hänen on helpompi yhdistää työt ja politiikka kuin säännöllistä päivätyötä tekevällä.

En aavistanut Kristiinan päätöstä lainkaan. Kunnanhallituksen tuleva puheenjohtaja Eero Virta (kok.)

– Minä pystyn tekemään omat työni vaikka öisin ja viikonloppuisin, joten se ei aiheuta ongelmia. Pystyn järjestelmään helpommin omaa ajankäyttöni kuin moni muu.

Virta myöntää, että pari vuotta on mennyt huomattavasti leppoisimmissa merkeissä, kun kunnanhallituksen puheenjohtajan taakka on ollut pois harteilta.

– Nyt on taas käärittävä hihat. Kahden vuoden huilin jälkeen jaksaa taas.

Hämäläinen toivoo keskustelua puheenjohtajapestin resursoinnista

Väistyvä kunnanhallituksen puheenjohtaja Kristiina Hämäläinen toivoo, että valtuusto kävisi keskustelua kunnanhallituksen puheenjohtajan resursoinnista seuraavaa valtuustokautta silmällä pitäen. Kunnanhallituksen puheenjohtajalle ei ole varattu nykyisessä mallissa lainkaan aikaresurssia tehtävän hoitamiseen. Kunnanhallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio on 8 000 euroa.

Hämäläinen sanoo, ettei hänellä ollut mahdollisuutta jatkaa tehtävässä, vaikka aikaresursointia olisikin ollut. Naapurikunnan johtavana viranhaltijana tai kansanedustajana toimiminen ei sovi yhteen kunnanhallituksen puheenjohtajan tehtävän kanssa, Hämäläinen sanoo.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi