Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Aloite leikkipaikkojen päihdekieltokylteistä puhutti Lahden valtuustoa – "Auttaisi siihen, että siellä ei käydä iltaisin rännittämässä"

"On aivan totta, että Triosta ja Aleksilta saavat 13–14-vuotiaat suonensisäisten huumeiden käyttäjät tavaransa".

Lahden valtuuston enemmistön mielestä leikkipaikoille ei tarvita päihteiden käytön kieltäviä kylttejä. Kuva: Katja Luoma

Päihdeongelmat nousevat lähes poikkeuksetta puheenaiheeksi Lahden kaupunginvaltuuston kokouksissa. Näin tapahtui myös maanantaina, kun valtuusto kävi keskustelun siitä, pitäisikö leikkipaikat, päiväkotien ja koulujen pihat sekä urheilupaikat erikseen merkitä alueiksi, joissa päihteiden käyttö on kiellettyä.

Asiaa oli ehdottanut valtuustoaloitteessaan Kalle Aaltonen (Pro Lahti). Kaupungin viranhaltijat huomauttivat vastineessaan, että päihteet on tälläkin hetkellä kielletty koulujen ja liikuntapaikkojen järjestyssäännöissä.

Ongelma on laaja, ja sitä tuskin pystytään kielloilla ehkäisemään, vastineessa järkeiltiin.

"Ei selkeää signaalia"

Aaltosen mielestä vastaus kertoo siitä, ettei Lahdessa periaatetasolla haluta kieltää päihteidenkäyttöä. Hän huomautti, ettei kieltokylttien asentaminen olisi kovin iso investointi.

– Annettaisiin vanhemmille ja harrasteryhmien vetäjille jonkinlainen tuki, että tämä (päihteiden käyttö) ei käy täällä. Se auttaisi siihen, että siellä ei käydä iltaisin rännittämässä ja lapset eivät löydä neuloja.

Huumeongelma on erittäin paljon tärkeämpi asia kuin hiilineutraalius. Martti Mäkelä (ps.)

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen vastasi Aaltoselle toteamalla, että kysymys ei ratkea kylttejä kiinnittämällä. Aaltonen oli samaa mieltä, mutta kaipasi kaupungilta selvää kannanottoa asiaan.

– Emme ole antaneet minkäänlaista selkeää signaalia, että tämä ei ole hyväksyttyä Lahdessa. Jätän palautusesityksen.

– Valtuutettu Aaltosen jokaisessa kokouksessa esiin tuoma huumeongelma on erittäin paljon tärkeämpi asia kuin hiilineutraalius. Se vaikuttaisi erittäin paljon enemmän kaupunkilaisten elinlaatuun, totesi Martti Mäkelä (ps.) ennen kuin valtuusto äänesti palautusesityksestä.

16 valtuutettua kannatti asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi. 42 valtuutettua ei pitänyt palautusta tarpeellisena.

"Palvelutori Trioon"

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) muistutti, että huumeongelmia ratkotaan ja torjutaan monin keinoin.

– Keskustelu kiertää kehää. Puhumme samasta asiasta uudestaan ja uudestaan. Tarvitsemme toimia, miten verkosto saadaan toimimaan mahdollisimman hyvin. Asia on erittäin vakava, ja sen eteen tehdään paljon töitä.

Sanna Mäkinen (sd.) korosti jalkautuvan nuorisotyön ja sosiaalityön merkitystä. Hän katsoi, että julkisten toimijoiden yhteinen Palvelutori kannattaisi perustaa kauppakeskus Trioon.

– On aivan totta, että Triosta ja Aleksilta saavat 13–14-vuotiaat suonensisäisten huumeiden käyttäjät tavaransa. Se on todellinen ongelma.

Francis McCarron (kok.) äänesti Aaltosen palautusesityksen puolesta.

– Emme voi valtuustona resursoida lisää poliiseja tai vartijoita. Jatkossa ehkä pienetkin teot voisivat olla tarpeellisia.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi