Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Suurkeittiöillä ei ole aikaa pestä, kuoria ja pilkkoa luomuvihanneksia joka aamu - luomua ei jalosteta vielä tarpeeksi suurkeittiöiden tarpeisiin

Koulutuskeskus Salpaus tarjoaa opiskelija- ja henkilöstöravintoloissaan luomuaamupuuroa sekä lounaalla ruokajuomana luomumaitoa ja luomupiimää. Luomuraaka-aineiden käyttöä suurkeittiössä haluttaisiin silti lisätä. Kuva: Elias Lahtinen

Luomuraaka-aineiden saatavuus suurkeittiön tarpeisiin on yhä lapsen kengissä. Vaikka luomua on jo melko monipuolisesti saatavilla ja hintakin on maltillinen, ei tuotteita juurikaan jatkojalosteta suurkeittiöihin sopiviksi.

– Kun ruokaa tehdään esimerkiksi tuhannelle henkilölle, ei valmistusta voida ainakaan joka päivä aloittaa juuresten pesemisellä, kuorimisella ja pilkkomisella. Tai ruokakermaa ei kannata tilata jatkuvasti pienissä kuluttajapakkauksissa, sanoo Heli Jurkkola koulutuskeskus Salpauksesta.

Salpaus onkin lähtenyt painimaan suurkeittiöiden luomun saatavuusongelmia vastaan. Jurkkola toimii Salpauksen vastuuhenkilönä Luomussa vara parempi -hankkeessa, jonka tarkoituksena on luomutuotannon ja -tuotteiden saatavuuden parantaminen sekä luomuruuan käytön lisääminen Hämeessä.

Hämeen ammattikorkeakoulun, Luonnonvarakeskus Luken, ProAgria Etelä-Suomen ja Salpauksen yhteishankkeessa Salpauksen vastuualueena on luomun toimitusketjun kehittäminen ammattikeittiöiden tarpeisiin soveltuvaksi.

– Luomutuotteet ovat turvallisesti ja ympäristön kannalta vastuullisesti tuotettuja sekä hyvän makuisia. Tanskassa ja Ruotsissa luomun käyttö on todella yleistä ja tuotevalikoima suuri, mutta käyttäisimme mieluummin paikallisia tuotteita. Yhtenä hankkeen tarkoituksena onkin herätellä hämäläisiä viljelijöitä, tuottajia ja jalostajia kehittämään paikallista luomutuotantoa sekä myös kauppoja, ammattikeittiöitä ja kuluttajia ostamaan lähellä tuotettua luomua, Jurkkola kuvailee.

Salpaus lisää luomun käyttöä

Koulutuskeskus Salpaus on pyrkinyt lisäämään luomuraaka-aineiden käyttöä omissa opiskelija- ja henkilöstöravintoloissaan. Luomua tarjotaan jo säännöllisesti aamupuuron sekä luomumaidon ja luomupiimän muodossa.

Tiistaina Salpauksessa vietetään luomupäivää, jolloin Asikkalassa, Heinolassa ja Lahdessa sijaitsevien opiskelija- ja henkilöstöravintoloiden tarjonta on valmistettu pääasiassa luomuraaka-aineista. Luomupäivänä Salpauksen ravintoloissa otetaan käyttöön Tässäkin on luomua! -merkki, joka kertoo myös jatkossa asiakkaille siitä, että ruuassa on käytetty luomuraaka-aineita.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi