Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hyvinvointiyhtymä paransi hoidon laatua: ikääntyneille lonkkamurtumapotilaille raivattiin ohituskaista leikkauspöydälle

Hyvinvointiyhtymä on tehostanut iäkkäiden lonkkamurtumapotilaiden hoitokäyntäntöjä. Kuva: Sami Lettojärvi

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on kehittänyt yli 70-vuotiaiden lonkkamurtumapotilaiden hoitoa. Iäkkäät lonkkamurtumapotilaat ovat päässeet noin vuoden ajan suoraan ensihoidosta osastolle ja leikkauspöydälle.

Käytännössä hoitoprosessi menee niin, että kun Akuutti24:n ensihoito saa hälytyksen kaatuneesta vanhuksesta, tieto välitetään myös päivystykselle. Potilaalle järjestetään välittömästi kuvantamistutkimukset ja paikka osastolle. Potilaan päivystyksessä vastaanottanut lääkäri varaa samalla potilaalle leikkausajan. Myös kivunhoitoon ja kuntoutukseen on kiinnitetty erityistä huomiota heti kun potilas tulee asiakkaaksi.

Iäkkäiden lonkkamurtumapotilaiden ohituskaista on nyt ollut käytössä reilun vuoden ja kokemukset toimintamallista ovat rohkaisevia.

– Eri ammattiryhmien edustajat tarkkailevat potilasta kokonaisvaltaisesti ja yhtenäisten ohjeiden mukaisesti. Iäkkäiden päivystysosasto Akkunassa neljä potilaspaikkaa kahdestatoista on varattu tälle potilasryhmälle, geriatrian ylilääkäri Ulla Helin sanoo tiedotteessa.

Monia ammattilaisia mukana

Akkunan paikkojen ollessa täynnä, potilasta hoidetaan päivystysosastolla. Kirurgian klinikka on vasta kolmas vaihtoehto. Ikäihmisen hoitoon osallistuu lääkäreitä ortopedian, akuuttilääketieteen, anestesiologian ja fysioterapian osastoilta. Lisäksi mukana on hoitohenkilöstöä sekä farmaseutti. Jokainen ammattilainen tuo omaa erityisosaamistaan hoitoprosessiin. Akkunassa kokonaisvastuu hoitojaksosta on geriatrialla.

Toimintamallin etuna on hoitoon pääsyn nopeutumisen lisäksi akuutin sekavuusoireyhtymän väheneminen. Sekavuusoireyhtymää todettiin viime vuonna Akkunassa hoidetuilla lonkkamurtumapotilailla alle kolmannes siitä, mitä tilastojen perusteella on esiintyvyys kirurgian osastoilla ilman geriatrian tukea. Myös oireyhtymän kesto on lyhentynyt.

Heidi Nikunen
heidi.nikunen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi