Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Loukkaantuneen tilalle löytynyt daami vei voittoon – Orimattilassa kilpailtiin masurkkamestaruuksista

Kansantanssilajin masurkan tiettävästi kaikkien aikojen ensimmäisissä MM-kisoissa Orimattilassa pääsi vielä helpolla, mutta jatkoa on suunnitteilla.

Alle päivän ajan yhdessä harjoitelleet Timo Kangastie ja Niina Kalliomaa lunastivat vasta-alkajien masurkkamestaruuden. Kuva: Katja Luoma

Vii, kaa, potku, kuu, kaa, potku – lentävä kalakukko!

Kolmijakoiset potkusarjat vaihtuivat vuoroin valssin ja polkan askeliin, kun Orimattilan Kehräämön tanssisalissa hypeltiin sunnuntaina masurkan tiettävästi ensimmäiset maailmanmestaruuskisat.

Aivan ulkomaita myöten sana hikikarpaloita kirvoittavista kansantanssikilpailuista ei ollut kiirinyt, mutta ainakin paikalle oli eksynyt savolaisia ja pohjalaisia.

Alajärven oma poika Timo Kangastie Etelä-Pohjanmaalta oli valmistautunut tanssiparinsa kanssa kisaan antaumuksella. Partneri päätti kuitenkin loukata polvensa juuri kisaviikonloppua vasten.

Eihän me viime yönä keritty nukkumaan hirveästi. Masurkan maailmanmestari Timo Kangastie

Ylläksen 24 tunnin lasketteluissakin menestynyt kilpamies ei tästä hyytynyt, vaan tanssikilpailun alkaessa Kangastiellä oli jo uusi daami otteessaan – Pesäkallion lavalta puoliltaöin löytynyt Niina Kalliomaa Mäntsälästä.

– Kyllähän minä tätä tunnin verran siellä taivuttelin ja lupasin hakea kotiovelta asti, että lähtee. Mutta eihän me viime yönä keritty nukkumaan hirveästi, kun piti sitten alkaa valmistautua tänne, Kangastie selosti.

Seniorimestaruuksia eri puolilta Suomea metsästävät Päivi Jokinen ja Juha Aaltonen bongasivat masurkan MM-kisat Facebookista. "Tähän jää koukkuun", Aaltonen kertoi. Kuva: Katja Luoma

123 vuotta liian kova ikäraja

Viime hetken harjoituksista huolimatta pari lennähteli sutjakasti Kehräämön liukkaalla parketilla ja selviytyi sarjansa ylivoimaiseksi voittajaksi. Sitä ei tietenkään tarvitse mainita, että pari oli Uudet kisaajat -sarjan ainoa.

Neljään sarjaan yhteensä kolmisenkymmentä kilpailijaa houkutelleissa MM-kilpailuissa piti mitellä myös tahtilajin mukaan nimetyssä 123-sarjassa. Yhteenlaskettu ikäraja 123 vuotta osoittautui kuitenkin himpun liian kunnianhimoiseksi.

– Sen olisi pitänyt olla 120, niin olisi ollut osallistujia, kertoi jälkiviisas kilpailun johtaja, lahtelainen Petri Eklund.

Jonkin sortin masurkkalähettilääksi ryhtynyt Eklund on vielä rekisteröimättömän Masurkkaliiton kolmas jäsen. Kaksi muuta ovat tanssiorkesteri Sävelen kanssa sunnuntain iltatansseissa laulanut lahtelainen Jyrki Nurminen – joka tuli suoraan Lapuan-keikalta ja karsi yöunista päästäkseen paikalle – sekä Hollolan keskustalaisvaltuutettu, maanviljelijä Harri Vinnamo.

Masurkan MM-kilpailun seitsemän tuomaria työskentelivät vakavina, vaikka kepeä poljento pakotti suupieliä ylös. Toisena oikealta suorituksia arvioi kilpailun johtaja Petri Eklund. Kuva: Katja Luoma

"Halukkuutta on"

Puolasta jo 1700-luvulla Suomeen rantautunutta, fraasituksellaan ja poljennollaan valssista eroavaa masurkkaa soitetaan nykypäivän tansseissa enää korkeintaan kerran illassa. Siksi Eklund tovereineen heräsi nostamaan jalon lajin päätä.

– Masurkka on ollut vähän taustalla, eivätkä kaikki sitä osaakaan, mutta täällä Kehräämössä oli maaliskuussa Maija Astikaisen vetämä masurkkakurssi, ja siellä oli 60–70 ihmistä. Halukkuutta on kyllä paljon.

Ideana on jatkaa kilpailuja mahdollisesti jo ensi vuonna samassa paikassa Orimattilan Kehräämöllä.

Tiesitkö muuten, että pelimannihelmi Lentävä kalakukko on Suomen tunnetuin 2+1-kaavan masurkka kun taas Joulupukki-laulu noudattelee käänteistä poljentoa eli yksi plus kaksi iskua.

Tuomas Haakana
tuomas.haakana@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi