Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden Ant Fest -olutfestarilla löytyy jopa kiinnostavampi valikoima kuin Helsingissä - "Tämä meni ohi, valikoima voitti"

Pitkäaikainen olutharrastaja Lammilta valitsi Lahden Ant Festin Helsinki Beer Festivalin sijaan.

Ant Festin puuhamies Teemu Lahtinen valitsi perjantaina omaan lasiinsa Garage-panimon One Time Thing -oluen, jossa on kuulemma humalaa ja happamuutta sopivassa suhteessa. Sunnuntaihin asti jatkuvaan oluttapahtumaan ei ole sisäänpääsymaksua, mutta pakollinen nimikkolasi maksaa viisi euroa. Kuva: Katja Luoma

Jos nyt haluaa perustaa uuden pienpanimon, sen täytyy olla todella kova. Näin väitti Lahdessa perjantaina alkaneen Ant Fest -olutfestivaalin yksi järjestäjä, lahtelainen olutbloggari ja -toimittaja Teemu Lahtinen.

– Viimeisen vuoden tai kahden aikana suomalaisten panimoiden laatu on kasvanut todella selvästi. On tullut myös huippupanimoita, joiden tuotteita kehtaa myydä ulkomaalaisillekin, hän kehui ja tarkensi, että liika nöyryys on poistunut tekemisestä.

Loviisankadun Torvi ja Tirra -ravintoloista nyt myös Lahden Pikkuteatteriin laajentuneessa Ant Festissä huippupanimoita edustavat ainakin CoolHead Tuusulasta ja Tuju Lappeenrannasta.

– Siinä on kaksi tekijää, jotka kilpailevat ihan helposti kansainvälisten huippujen kanssa, Lahtinen hehkutti perjantaina.

Sunnuntaihin asti kestävän tapahtuman valikoima on viimevuotista laajempi, yli 40 juomaa, mutta yhtä tuotetta on määrällisesti vähemmän. Siksi ensimmäisille riitti isoin valikoima.

Ant Festin järjestäjät eli Bönthöö bönthöö -olutblogia pitävä Lahtinen, lahtelainen kotiolutkollektiivi Ant Farm sekä Torvi- ja Tirra-ravintolat onnistuivat hankkimaan tapahtumaan muun muassa Evil Twin -panimon kookoksella ja hedelmillä maustettua Milk IPA -tyyppistä The Nomadic Approach -olutta, jonka koko nimi jääköön mainitsematta.

"Juuri tällaista hain"

After work -oluille tulleet Henrik Saari ja Anna Huttunen ovat käyneet aiemmin isoilla olutfestivaaleilla. He pitivät Pikkuteatterin yläkertaan rakennetun kahvilatilan kodikkaasta tunnelmasta. Kuva: Katja Luoma

Ant Fest alkoi perjantaina iltakuudelta. Heti ovien auettua Pikkuteatteriin ja Tirraan levittäytyi jo runsaasti väkeä.

Pikkuteatterin yläkerran olutkahvilaksi muutetussa tilassa vastaan tuli muun muassa kaksi oluenystävää Lahden kaupungin työntekijöiden porukasta. Anna Huttunen ja Henrik Saari valitsivat laseihinsa bourbon-tynnyreissä kypsynyttä hapanolutta.

– Tämä on hyvää. Aika hapokas, kirpsakka suorastaan, Huttunen kuvaili.

– Aika erikoinen, ei ole tällaista olutta tullut maistettua. Ehkä juuri tällaista tulin hakemaan täältä, Saari kertoi.

Tapahtumassa työskentelevän kollegan suosituksesta paikalle tullut kaksikko oli ehtinyt kokeilla myös ruokapuolta, muun muassa ranskalaista galette-piirasta.

Ruoka onkin toista kertaa järjestettävässä tapahtumassa tärkeä, kertoi järjestäjä Lahtinen.

Saatavilla on muun muassa festivaalin virallisella oluella eli Knock Out Saisonilla maustettua sapuskaa. Tarjolla on oluen palanpainikkeeksi myös katuruokaa.

– Haluttiin myös tehdä ruokapuoli niin, ettei se olisi perinteistä nauravaa nakkia ja uppopaistettua Mars-patukkaa, vaan saataisiin hyvistä raaka-aineista ja ehkä vielä paikallisilta tekijöiltä näitä ruokia, Lahtinen selitti.

Lahti kurvasi ohi

Kokenut olutharrastaja Marko Lassila kertoi pitävänsä Ant Festin olutvalikoimaa kattavana. Hän tilasi muun muassa kevyen hedelmäisen sessio-IPAn, jonka Eetu Järventausta laski. Kuva: Katja Luoma

Tirran puolella oli perjantaina hyvissä ajoin myös lammilainen Marko Lassila, jota uskaltaa kutsua jopa yhdeksi Suomen pitkäaikaisimmista olutharrastajista.

Hän oli paikalla myös ensimmäisessä Ant Festissä viime vuonna.

– Täällä on viimevuotista parempi valikoima, Lassila havaitsi.

Tämä on ensimmäinen kerta vuoden 2002 jälkeen, etten mene käymään Helsinki Beer Festivalissa. Ant Fest meni ohi siitä. Olutharrastaja Marko Lassila

Lassila on harrastanut oluita 1990-luvun puolivälistä ja nähnyt myös panimoravintolakulttuurin ensimmäisen, sittemmin kuihtuneen aallon. Hän ei ole ehtinyt kyllästyä harrastukseen, koska olutkulttuuri on kehittynyt ja kotimaistenkin tuotteiden laatu on parantunut jatkuvasti.

– Totta kai ulkomaisten oluiden lisäksi kotimaiset kiinnostavat, koska kotimainen pienpanimokenttä on tosi voimakas, ja sieltä tulee hyvin monen tyylistä tuotetta.

Sattumalta samaan aikaan Ant Festin kanssa järjestetään myös iso Helsinki Beer Festival, jossa Lassila on yleensä aina käynyt. Ant Festin Lahtisen sanoja mukaillen pienempi, paikallisempi ja modernimpi tapahtuma kuitenkin erottui edukseen.

– Tämä on ensimmäinen kerta vuoden 2002 jälkeen, etten mene käymään HBF:ssä. Tämä meni ohi siitä. Valikoima voitti, Lassila sanoi.

Ant Festissä on tarjolla myös taidetta. Lahden Muotoiluinstituutissa aikoinaan opiskellut valokuvaaja Nick Tulinen esitteli Pikkuteatterin yläkerran vessassa pikkelssipäitä, jotka hän asetteli sen jälkeen ympäri festivaalitiloja. Osa teoksista esittää festivaalin henkilökuntaa. Kuva: Katja Luoma
Tuomas Haakana
tuomas.haakana@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi