Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Käykö tontillasi jäteauto? Jätelautakunta jatkaa kartoitusta Päijät-Hämeen kunnissa

Kaikkien kiinteistöjen pitää kuulua jätehuoltoon. Jätelautakunnan selvityksissä on löytynyt monia kiinteistöjä, joiden tontilla jäteauto ei vielä ole käynyt. Kuva: Sami Kuusivirta

Päijät-Hämeen jätelautakunta hoitaa jätehuollon järjestämisen viranomaistehtäviä. Jätelautakunnan toimialueeseen kuuluu 10 kuntaa: Asikkala, Heinola, Hollola, Kärkölä, Lahti, Myrskylä, Orimattila, Padasjoki, Pukkila ja Sysmä.

Viime vuonna lautakunta selvitti, kuinka monen asikkalalaiskiinteistön jätehuolto oli kunnossa. Kuljetusliikkeiden tietoja verrattiin kiinteistörekisteriin, ja ilmeni, että vain 36 prosenttia kiinteistöistä oli liittynyt tai ilmoittanut jätehuoltoon kuulumisesta.

Tilanne oli todellisuudessa parempi: käytössä oli kimppakuljetuksia ja tieosuuksien yhteisiä jätepisteitä, joista jätelautakunnalla ei ollut tietoa.

Kartoituksen avulla saatiin kuitenkin yli 300 kiinteistöä liittymään jätehuoltoon.

Päijät-Hämeen jätelautakunnan puheenjohtaja Markus Pälli kertoo, että muihin alueen kuntiin on myös tulossa kartoituksia, ensimmäiseksi Padasjoelle. Kuntien kanssa on aloitettu keskustelu kartoituksista ja aikataulut saadaan valmiiksi lähiaikoina.

– Olemme huomanneet, etteivät ihmiset välttämättä edes tiedä, että kaikkien kiinteistöjen pitää liittyä järjestettyyn jätehuoltoon.

Asikkalan kartoituksesta opittiin Pällin mukaan monia asioita. Kartoitukselle ja viesteihin reagoimiselle on annettava kiinteistöjen omistajille riittävästi aikaa.

– Omistajia ei ehkä kannata lähestyä liian jyrkällä viranomaistyylillä, vaikka joutuisimmekin muistuttamaan, että jätehuoltoon kuuluminen on lakisääteinen velvoite.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi