Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden mäkimonttuun miljoonalla eurolla betonipenkereitä – "Kun on lunta ja jäätä, siinä on toivotonta seisoskella"

Rinnekatsomon turvallisuus ja saavutettavuus paranevat. Tapahtumien järjestäminen helpottuu.

Cheekin jäähyväiskonsertteja varten osaan mäkimontun rinteistä rakennettiin tilapäisiä tasanteita. Kuva: Aku Isotalo

Lahden mäkimontun rinnekatsomossa alkaa huhtikuussa iso remontti. Nurmipintaiseen rinteeseen rakennetaan tasanteita ja betonipenkereitä yli miljoonalla eurolla.

Kaupunki järjesti rinnekatsomon perusparannuksesta tarjouskilpailun, johon saatiin kolme tarjousta. Halvimman tarjouksen teki nurmijärveläinen Sassenita-yhtiö, jonka tarjoushinta oli 1 059 000 euroa.

Lue myös: Lahden maauimala on ensi kesänä auki aiempaa pidempään
 

– Tarkoitus on päästä aloittamaan huhtikuun loppupuoliskolla joko ennen tai jälkeen pääsiäisen. Meininki on, että valmista olisi elokuun lopussa tai syyskuun taitteessa, kaupungin tilakeskuksen projektipäällikkö Tomi Tenhunen kertoo.

"Jämptit tasanteet"

Mäkimonttua remontoitiin vuonna 2007, jolloin rinnekatsomon keskiosaan rakennettiin betoniset penkereet. Nyt pengerrystä jatketaan sivulle molempiin suuntiin. Penkereet rakennetaan entistä tiheämmin.

Sinne ei pääse isolla koneella, ja pikkukoneillakin työ on vaativaa. Projektipäällikkö Tomi Tenhunen

– Katsomon maasto on mennyt ajan oloon rinnemäiseksi. Siellä on ollut seisomatasanteet, mutta ne ovat menneet kalteviksi. Kun on lunta ja jäätä, siinä on toivotonta seisoskella, Tenhunen huomauttaa.

Elokuussa järjestettyjä Cheekin jäähyväiskonsertteja varten osaan mäkimontun rinteistä rakennettiin tilapäisiä tasanteita. Perusparannuksella katsomokapasiteetti saadaan vakioitua. Jatkossa vältytään tapahtumakohtaiselta väliaikaisten rakenteiden rakentamiselta ja purkamiselta.

Erityisesti hyppyrimäkien viereisen jyrkimmän osan saavutettavuus paranee, kun paikalle saadaan "jämptit" katselutasanteet.

– Turvallisuus paranee tapahtumien aikana aika paljonkin. On helpompi liikkua, jos tarvitsee poistua kiireesti katsomosta.

Pyörätuoliasiakkaita varten tehdään erillinen helposti saavutettava alue.

Teknisesti vaikea urakka

Kolmesta urakkatarjouksesta kallein oli hinnaltaan lähes 1,5 miljoonaa euroa. Tenhusen mukaan rinteen kunnostaminen on maaston jyrkkyydestä johtuen vaativa tehtävä.

– Kun siihen pitää kovertaa tasanteita, se on teknisesti aika vaikeaa. Sinne ei pääse isolla koneella, ja pikkukoneillakin työ on vaativaa. Betonielementtien tuominen on hankalaa. Jätemaata täytyy viedä pois. Työ on aika lusikkahommaa.

Havainnekuva mäkimontun rinnekatsomon pengerryksistä. Keskellä näkyvä osa pengerrettiin vuonna 2007. Kuva: Ramboll Finland

Maauimalan aukioloa rinnekatsomon remontti ei tällä tietoa rajoita, mutta kulkureitteihin työmaalla on vaikutusta.

– Työ vaikuttaa vääjäämättä maauimalan käyttäjiin. Liikkumisessa on risteävyyttä. Seinustalle täytyy tehdä oma väylä maauimalan asiakkaille.

Kunnostamisen vaikutuksista tiedotetaan erikseen.

Maauimala avataan tiistaina 28. toukokuuta ja suljetaan sunnuntaina 18. elokuuta. Ennen uintikauden alkua mäkimontussa järjestetään Red Bull 400 -ylämäkijuoksukilpailu 11. toukokuuta.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi