Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kierrätyspuiston arviointia tarkennettava: ely-keskuksen mukaan huomiota on kiinnitettävä muun muassa hajuvaikutuksiin

Kujalan jäteasemalla ovat pian tulossa rajat vastaan. Arkistokuva. Kuva: Armi Salonen

Lahden seudulle suunniteltavan uuden kierrätyspuiston ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa (YVA) on tarkennettava, katsoo Hämeen ely-keskus.

Arvioinnissa on elyn mukaan kiinnitettävä huomiota muun muassa toiminnan haju- ja jätevesivaikutuksiin. Myös rakentamisen aiheuttamat vaikutukset on arvioitava kattavasti, koska kyse voi olla jopa vuosikymmeniä kestävästä vaiheesta, ely-keskus toteaa lausunnossaan.

Seudullisen kierrätyspuiston perustamista selvittää Päijät-Hämeen Jätehuolto (PHJ) yhdessä Hollolan kunnan, Lahden ja Orimattilan kaupunkien sekä Lahti Energian kanssa. Kierrätyspuisto olisi jätteiden käsittelyyn ja kierrätykseen käytettävä alue, jollainen on todettu tarpeelliseksi Lahden Kujalan jätekeskuksen täyttyessä.

Kuva: Anssi Hietamaa

Kierrätyspuiston sijaintipaikaksi on ehdolla neljä aluetta. Hollolassa kierrätysalue sijoittuisi rakenteilla olevan kehätien eteläpuolelle. Orimattilassa mahdollisia sijoitusvaihtoehtoja ovat Marjasuon, Loukkaanmäen ja Matomäen alueet.

Kierrätysalueella on tarkoitus käsitellä ja kierrättää jätemateriaaleja sekä valmistaa uusioraaka-aineita ja tuotteita. Osa kierrätyspuiston alueesta varattaisiin kiinteän polttoaineen välivarastointiin ja hyödyntämiskelvottomien ainesten loppusijoittamiseen. Kotitalousjätteitä kierrätyspuistossa ei käsiteltäisi.

Selostus valmistuu loppuvuodesta

Hankkeen YVA-menettely kestää noin puolitoista vuotta. Arvioinnin pohjalta laadittavan selostuksen odotetaan valmistuvan loppuvuodesta, minkä jälkeen selostus tulee nähtäville.

Hämeen ely-keskus sai arviointiohjelmasta 102 lausuntoa ja mielipidettä eri viranomaisilta, yhteisöiltä ja yksityisiltä kansalaisilta. Useissa mielipiteissä suhtauduttiin hyvin kriittisesti esitettyihin sijoituspaikkavaihtoehtoihin. Ely-keskus esittää lausunnossaan, että PHJ täsmentäisi niin sanottua nollavaihtoehtoa, jossa jätehuollon toimintoja sijoitettaisiin hajautetusti.

Ennen kierrätysalueen mahdollista rakentamista edessä on vielä kaavoitusta ja lupamenettelyitä. Toiminta voisi alkaa noin kymmenen vuoden kuluessa.

Kuva: Anssi Hietamaa
Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi