Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Olisiko sinusta kahvilayrittäjäksi Lahden pääkirjastoon? Paikka auki ensimmäistä kertaa 30 vuoteen

Juttuseuraa kaipaavat pääsevät vaikkapa kahvittelemaan toisten kanssa. Kuva: ESS/Arkisto

Nyt olisi Lahdessa kahvilanpitäjälle tarvetta, sillä Lahden pääkirjasto hakee tiloihinsa uutta kahvilayrittäjää. Tila vapautuu heinäkuusta alkaen ja toiveena olisi, että tila saataisi mahdollisimman nopeasti käyttöön.

– Tarve kahvilapalveluille on tietysti jatkuva. Kirjaston näkökulmasta toivomme, että kahvilapalvelut saataisi jatkumaan mahdollisimman nopealla aikataululla, sanoo Lahden kirjastotoimenjohtaja Marja Malminen.

Pääkirjaston katutasossa sijaitsevaa keittiö- ja kahvitilaa olisi tarjolla yhteensä 130 neliömetriä ja asiakaspaikkoja tilasta löytyy noin 35. Tilassa on jakelukeittiövalmius ja pienimuotoinen ruoanvalmistus on myös mahdollista.

Millaista yrittäjää kirjastoon sitten voitaisi kaivata?

Kirjasto tiedusteli asiakkaiden toiveita kahvilapalveluista ja sen aukioloajoista pari vuotta sitten teetetyllä kyselyllä. Kyselyn vastaukset olivat yhtä monipuolisia kuin kirjaston käyttäjäkuntakin.

– Vastaajia oli kaikkiaan parisataa. Asiakkaat kaipasivat kahvilapalveluita kirjaston aukioloaikojen puitteissa ja tuotteissa toivottiin kevyitä lounaita, kuten keittoja ja salaattibaaria sekä suolaisia rieskoja ja leipiä sekä makeita leivoksia. Vastauksissa esiintyi myös puuro, terveelliset välipalat, kasvisruoka ja erikoiskahvit, luettelee Malminen.

Asiakkaiden toiveet ja kirjastohenkilökunnan omat havainnot on viestitty eteenpäin, mutta lopullisen päätöksen uuden yrittäjän palkkaamisesta tekee kaupungin tilakeskus.

Kirjastokahvila houkuttelee lounastajia

Tähän asti kirjaston kahvilatoiminnasta on huolehtinut Ulla Olin, joka on toiminut tiloissa yrittäjänä jo 29 vuotta eli lähes siitä asti, kun pääkirjaston rakennus otettiin käyttöön.

– Aikansa kutakin. Pitkä rupeama on ollut, sanoo Olin yrittäjävuosistaan.

Hänen mukaansa kirjasto on ollut mukava paikka työskennellä, mutta kävijämäärät ovat laskusuuntaiset ja lounaskahvilan aukioloaikojakin on jouduttu vuosien saatossa supistamaan.

– Kirjastomaailma hiljenee ja yhä enemmän palveluita siirtyy internetiin. Iso asia on kävijämäärien suhteen sekin, että Lahti-Piste muuttaa vuoden lopulla pois kirjastosta. Se on tuonut paljon asiakkaita kahvilaan.

Rakas Vihtori kahvilan yrittäjä uskoo silti, että kahvilalle olisi tarvetta kirjastossa yhä jatkossakin. Suuri tulonlähde on ollut esimerkiksi lounasruoan tarjoaminen.

– Minulle päätös lopettaa oli oikea, vaikka kysyntää kahvilapalveluille silti on, sanoo Olin.

Juttua muokattu 3.4. kello 15.30. Korjattu Ulla Olinin sukunimi oikeinkirjoitetuksi.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Oletko käyttänyt pääkirjaston kahvilaa?
Oletko käyttänyt Lahden pääkirjaston kahvilaa?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi