Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Cannonball-oikeudenkäynti: Oman rikoksen selvittämisessä auttaneen tuomio lyhenemässä vuosilla – syyttäjäkin huomautti vasikoinnin riskeistä

Krp:n jengiasiantuntija: Edes omista rikoksista avautuminen on ehkä pahinta, mitä jengiläinen voi toisten jengiläisten mielestä tehdä.

Huumejutun tuomio annetaan 16. huhtikuuta. Kuva: ESS

Päijät- ja Kanta-Hämeen laajan huumejutun oikeuskäsittelyn päätöspäivänä kuultiin asiantuntijana Keskusrikospoliisin jengiasiantuntija Kimmo Kylmäkoskea. Hän selosti Cannonballin hierarkiaa ja toimintatapoja.

Kylmäkosken mukaan muut jengiläiset eivät katso ollenkaan suopeasti sitä, että joku kertoo poliisille edes omista rikoksistaan.

– Sitä paheksutaan syvästi, tulee ehkä sanktio, hän sanoi.

Yksi Cannonball-jutun 15 syytetystä auttoi poliisia kertomalla omasta osuudestaan sekä nimeämällä muita tekijöitä.

Kihlakunnansyyttäjä Timo Honkahuhdan mielestä kokelasjäsenen on täytynyt ymmärtää, että toiminnallaan hän saattaa itsensä jengimaailmassa todella vaikeaan tilanteeseen – ja luonnollisesti myös, että häntä uhkaa kova rangaistus.

Syyttäjä otti tämän huomioon ja vaati miehelle neljästä törkeästä huumausainerikoksesta noin 7 vuoden vankeusrangaistusta; ilman lieventäviä seikkoja rangaistusvaatimus olisi ollut lähes 11 vuotta.

Syytetyn puolustaja, asianajaja Mikael Niemi piti syyttäjän vaatimusta yhä "varsin ankarana".

– Juttua ei istuttaisi täällä, ellei päämieheni olisi kertonut poliisille. Hän toimi suorastaan itsetuhoisesti, Niemi sanoi. Oikeudenmukaisena rangaistuksena hän piti neljää vuotta.

Miestä syytetään muun muassa 12 amfetamiinikilon noudosta Heinolasta Kanta-Hämeeseen.

Osa syytetyistä kiisti jopa koko 12 kilon huume-erän olemassaolon sekä kyseenalaisti sen laadun. Poliisi on saanut siitä takavarikoiduksi vain muutaman sata grammaa.

Vuosi ja kilo

Kovinta, 13 vuoden vankeusrangaistusta syyttäjä vaatii jengin Hämeenlinnan-osaston vetäjälle. Jengin Suomen kakkosmiehenä pidetylle lounaissuomalaiselle miehelle vaatimus on 12 vuotta.

Heinolassa amfetamiinin luovuttaneelle miehelle syyttäjä vaatii 9 vuoden vankeutta. Orimattilalaismiehelle, joka syyttäjän mukaan luovutti Orimattilassa vajaat 300 grammaa amfetamiinia miehelle, joka myöhemmin kertoi osuudestaan poliisille, syyttäjä vaatii 2 vuoden ja 10 kuukauden vankeusrangaistusta.

Muita päijäthämäläisiä syytettyjä jutussa ei ole.

Vankilasta käsin huumekauppaa hoidelleelle miehelle syyttäjä vaatii noin 10 vuoden vankeutta.

Vaatimuksiin sisältyy vaatimus rangaistuksen koventamisesta sillä perusteella, että teko on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

Juttua ei istuttaisi täällä, ellei päämieheni olisi kertonut poliisille. Asianajaja Mikael Niemi

Ankarimmin syytetyn puolustaja, asianajaja Jaakko Tuutti vertasi syyttäjän vaatimuksia suurimpaan hoitamaansa huumejuttuun, jossa oli kyse paljon suuremmista huumemääristä.

– Kovasti yläkanttiin. Huumetuomiot pitäisi suhteuttaa määriin. Joku voi miettiä, että miksi askarrella kahdella kilolla, jos sadalla kilolla saa saman tuomion, Tuutti sanoi.

Osa syytetyistä arvosteli krp:n asiantuntijan näkemystä, jonka mukaan kaikki Cannonballin jäsenet ovat rikollisia.

– Jos joku liittyy venekerhoon, hän tuskin aikoo tehdä rikoksia. Jos joku liittyy ryhmään, jonka jäseniä on tuomittu useita kertoja rikoksista, me seuraamme häntä, Kimmo Kylmäkoski perusteli.

Hän korosti, että omissa säännöissäänkin Cannonball on yksi kokonaisuus, yksi kerho. Tämän osoittaa loppukesästä tapahtunut hajaannus: sen päätyttyä jengi jatkoi entiseen tapaan.

Hajaannuksen jälkeen jengin presidentiksi tuli heinolalainen mies, kertoi omista rikoksistaan poliisille avautunut kokelasjäsen videokuulemisessa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi