Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahti ylitti tavoitteensa huikealla tavalla – "Tämä on vuoden ilmastoteko Suomessa"

Lahti lopetti kivihiilen käytön ja teki energiakäännöksen ensimmäisenä suurista kaupungeista. "Isoin askel, jonka kaupunki voi päästöjen vähentämiseksi ottaa", sanoo ympäristöjohtaja Saara Vauramo.

Lahden ympäristöjohtaja Saara Vauramo ja kaupunginjohtaja Pekka Timonen ottivat selfien kivihiilikasan äärellä. Kuva: Janne Ranne

Lahdesta tuli maanantaina Suomen johtava kaupunki ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Fossiilisten polttoaineiden laajamittainen käyttö loppui, kun Lahti Energia sulki kivihiiltä vuodesta 1982 lähtien polttaneen Kymijärven vanhan voimalaitoksen.

Kivihiilen käytöstä luopuminen tarkoittaa 60 000 suomalaisen vuosittaisia päästöjä vastaavaa päästövähennystä. Lahti lämpiää nyt kierrätyspolttoaineella ja jatkossa myös paikallisella biopolttoaineella, kun rakenteilla oleva Kymijärvi 3 -voimala valmistuu.

– Uskallan väittää, että Kymijärvi 1:n sulkeminen ja Kymijärvi 3:een siirtyminen lämmöntuotannossa on vuoden ilmastoteko Suomessa. Yksikään toinen päätös tai ratkaisu ei tänä vuonna vähennä Suomen hiilidioksidipäästöjä yhtä paljon, kaupunginjohtaja Pekka Timonen hehkuttaa.

"Tulkaa perässä"

Kivihiilen käyttö energiantuotannossa loppuu Suomessa vuonna 2029. Pääkaupunkiseudulla ja Turun seudulla lämmitys sekä lämmön ja sähkön yhteistuotanto ovat edelleen suurelta osin kivihiilen varassa.

Muissa suurissa kaupungeissa poltetaan suuria määriä turvetta, joka luokitellaan fossiiliseksi polttoaineeksi.

– Lahti on ensimmäisenä suurena kaupunkina Suomessa toteuttanut energiakäännöksen. Tämä on haaste kaikille Suomen suurille kaupungeille: tulkaa perässä, Timonen kehaisee.

Ympäristöjohtaja Saara Vauramon mielestä maanantai oli Lahdelle historiallinen päivä. Hän muistuttaa, että vuosikymmen sitten asetetut päästövähennystavoitteet ovat ylittyneet "huikealla tavalla".

Kymijärven voimalaitoksen hiilivuori 2.11.1982, kun hiilivoimalassa aloitettiin virallinen koekäyttö. Kuva: Antti Saraja

– Vuonna 2009 halusimme puolittaa päästöt vuoden 1990 tasosta vuoteen 2025 mennessä. Nyt Lahti on vähentänyt 70 prosenttia vuoden 1990 tasosta.

Vuonna 1990 Lahden asukaskohtaiset kasvihuonekaasupäästöt olivat 11 tonnia vuodessa. Ensi vuonna lukema on enää 2,5 tonnia per asukas. Vauramon mukaan työ ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi jatkuu liikenteen ja kiinteistöjen päästöjen vähentämällä.

– Tämä (kivihiilestä luopuminen) on isoin askel, jonka suuri kaupunki voi päästöjen vähentämiseksi ottaa, hän toteaa.

Hyödyt jäävät lähialueelle

Timonen teki maanantaina muutamia symbolisia lapionpistoja Kymijärven kivihiilikasaan, joka saa siirtyä syrjään Kymijärven voimalan kentältä. Jatkossa kivihiiltä käytetään mahdollisissa häiriötilanteissa, kuten polttoaineen saatavuuden vaarantuessa.

Fossiilisten polttoaineiden käyttö ei lopu kokonaan, kertoo Lahti Energian toimitusjohtaja Eero Seesvaara.

– Muutamina kovina pakkaspäivinä tehdään lämpöä maakaasulla.

Kymijärvi 3:n koekäyttö alkaa tulevana kesänä.

– Polttoaine on metsätähdehaketta tai sahoilta tähteeksi jäävää tavaraa. Polttoainesopimukset on solmittu 3–5 vuodeksi. Puolet polttoaineesta tulee 60 kilometrin säteeltä ja loput sadan kilometrin säteeltä.

Tähän saakka Lahti Energia on tuonut kivihiiltä Uralin takaa noin 10 miljoonalla eurolla vuodessa. Nyt tämä rahamäärä jää lähialueille.

Tulevaisuudessa kilpailu biopolttoaineesta voi kiristyä.

– On mielenkiintoista nähdä, miten Helsinki ratkaisee omat haasteensa. Olemme aika hyvässä asemassa, koska ympärillämme on paljon metsää. Uskon, että helsinkiläiset joutuvat tuomaan jatkossakin huomattavan osan polttoaineestaan laivalla, Seesvaara pohtii.

Biovoimalan polttoainesopimukset on solmittu 3–5 vuodeksi, kertoo Lahti Energian toimitusjohtaja Eero Seesvaara. Kuva: Janne Ranne

"Ensin teot, sitten puheet"

Uusi biovoimala on Lahti Energialle askel kohti hiilineutraalia tuotantoa.

– Energiakäännöksemme jatkuu edelleen lisäinvestoinneilla päästöttömiin tuotantomuotoihin, hajautettuun energiantuotantoon sekä energiatehokkuustoimiin, Seesvaara ennakoi.

Vauramon mukaan suojelukysymyksiä pitää painottaa entistä enemmän, koska metsiä hyödynnetään energiana.

– Erittäin tärkeää on huolehtia siitä, että hiilinielujen määrää kasvaa, hän huomauttaa.

Energiakäänne on yksi Lahden valttikorteista Euroopan vihreä pääkaupunki 2021 -kilpailussa.

– Lahden teot ovat kovan luokan tekoja. On pidettävä huoli, että ne leviävät laajempaan tietoon. Lahtelaiseen mentaliteettiin sopii, että ensin teot, sitten puheet, Timonen sanoo.

Kaupunginjohtajan mielestä lahtelaisten on syytä olla ylpeitä, että kaupunki toimii edelläkävijänä ilmastopäästöjen vähentämisessä.

– Päästöjen leikkaaminen ei tarkoita, että pirtit olisivat kylmempiä. Hintatason on pysyttävä sellaisena kuin sähkö- ja lämpömarkkinat sanovat.

Kuva: Timo Filpus
Biovoimalaitos

Kymijärvi 3

Lahti Energian uusi biovoimalaitos Kymijärvi 3 valmistuu ensi vuonna.

Laitos maksaa 165 miljoona euroa.

Biovoimala korvaa 1970-luvulla käyttöön otetun Kymijärvi 1:n, jossa poltettiin pääosin kivihiiltä.

Uusi laitos käyttää polttoon sertifioitua puuta: tähdehaketta sekä metsäteollisuuden sivutuotteita.

Voimalan tarvitseman puun korjuussa ja kuljetuksessa syntyy noin 80 uutta pysyvää työpaikkaa.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi