Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahtelainen Henri Halla-aho haluaa sähköisen mainostaulun pois kotinsa läheltä - "Oli olo kuin olisi diskossa"

Sähköiset ulkomainostaulut kohtaavat Lahdessa myös vastustusta. Lahden ammattikorkeakoulussa työskentelevä muotoilija Henri Halla-aho ei soisi kenenkään joutuvan elämään jatkuvassa led-mainosvärien tulvassa. Niin kuitenkin on monelle jo käynyt.

Lahtelainen Henri Halla-aho ei vastusta ulkomainontaa eikä sitä, että Lahden Hiihtoseura kerää mainostuotoilla rahaa urheilutoimintaan. Helsingintien varren led-taulu on hänen mielestään kuitenkin väärässä paikassa. Kuva: Mirja Hussain

Uusi led-valotaulu lähellä Helsingintien, Tapparakadun ja Hennalankadun risteystä näyttää etelän suunnasta saapuville matkaajille vuoron perään kymmenkunta mainosta. Lahden Hiihtoseuran (LHS) omistamaan tauluun kytkettiin maanantaina virrat päälle.

Lähistöllä asuva Henri Halla-aho ei tervehdi taulua ilolla. Automaattisesti vaihtuvat valomainokset häiritsevät kirkkaudellaan lähistön asukkaita. Valot ovat niin voimakkaita, että rakennukset värjäytyvät pimeällä värien mukaan milloin mihinkin sävyyn.

Halla-ahon mielestä monet muut asukkaat ovat hänen kanssaan samaa mieltä. Taulua lähimpänä olevat Kansakoulukadun asukkaat ovat kovimmassa valosuihkussa.

– Kävin itse rappukäytävässä katsomassa. Oli olo kuin olisi diskossa.

Lahden kaupunki perii jokaisen led-mainostaulun sijoituspaikasta runsaan 2 000 euron vuosivuokran. Halla-ahon mielestä summa ei ole oikeassa suhteessa haittaan, mitä taulut ympäristölleen aiheuttavat. Valosaaste voi olla erityisen tuskallista epilepsiasta tai migreenistä käsiville.

Halla-aho ihmettelee, kuinka vähin äänin kaupunki päätti taulun sijoituspaikasta. Näin tehtiin siitä huolimatta, että led-mainosten väritulva voi vaikuttaa lähikatujen asuntojen arvoon ja liikenneturvallisuuteen.

– Se on kummallisinta, että asukkailta ei ole kysytty mitään.

Miksi taulu on jo pystyssä?

Halla-aho on tekemässä oikaisuvaatimusta mainostaulun sijoituspaikasta. Hän ihmettelee, että mainostaulu päätettiin pystyttää jo ennen kuin kaupungin ja LHS:n välinen sopimus taulun sijoittamisesta on lainvoimainen.

– Se tavallaan viestii, ettei oikaisuvaatimuksella olisi merkitystä.

Henri Halla-aho arvioi, että sähköinen mainostaulu olisi sopinut pohjoisempana olevaan Mytäjäisten risteykseen, jossa mainoksilla olisi enemmän katsojia eikä risteyksen välittömässä läheisyydessä ole asutusta.

– Tämän myönsi myös Hiihtoseuran edustaja.

Tapparakadun, Saksalankadun ja Uudenmaankadun risteyksessä on myös led-mainostaulu. Halla-ahon mukaan tämän taulun sijoituspaikka on onnistunut juuri siksi, että aivan risteyksen tuntumassa ei ole asuntoja.

Lahden Hennalassa sijaitsevan led-ulkomainostaulun lähistöllä on runsaasti asutusta. Kansakoulukadun kerrostalot ovat taulun lähimpiä naapureita. Kuva: Mirja Hussain

LHS Median hallituksen jäsen Erkki Raita myöntää, että Helsingintien taulun valot olivat liian kirkkaat heti taulun käyttöönoton jälkeen. Värejä on myöhemmin käyty säätämässä aiempaa himmeämmiksi.

– Pyrimme siihen, että häiriö olisi mahdollisimman pieni ja pyrimme olemaan mahdollisimman hyvissä väleissä naapureiden kanssa. Haluamme löytää ratkaisut, jotka tyydyttävät kaikkia, vakuuttaa Raita.

Halla-aho antaa kiitosta siitä, että taulua on säädetty. Ympäristölle aiheutuva haitta ei kuitenkaan ole hänen mukaansa poistunut

Henri Halla-Aho huomauttaa, ettei hän vastusta valomainoksia eikä sitä, että LHS kerää led-taulumainosten avulla rahaa nuorisotoimintaansa.

– Tämän taulun kohdalla vain paikka on väärä.

Ärsyttämistä halutaan välttää

Mainostajien liiton toimitusjohtaja Riikka-Maria Lemminki painottaa, että led-mainostaulut on sijoitettava oikein. Se tarkoittaa käytännössä, että valotaulu ei saa aiheuttaa haittaa lähistön asukkaille eikä liikenteelle.

Lemminki uskoo, että mainostajayritykset haluavat myötävaikuttaa sähköisten ulkotaulujen onnistuneeseen sijoitteluun.

– Kukaan mainostaja ei halua ärsyttää ihmisiä.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi