Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahdessa viikonloppuna kampanjoineet ehdokkaat: "Emme ole pelänneet turvallisuutemme puolesta"

Kova pettymys painaa äänestäjiä, mutta uhkaukset poliitikkoja kohtaan jäävät näillä näkymin yksittäistapauksiksi. Hämeen poliisi tutkii yhtä tappouhkausta.

Lahden Nastolassa asuvat Sirpa ja Heimo Kinnunen kävivät lauantaina perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaiden juttusilla rauhallisella Rakokiven torilla. Ehdokkaat Mira Nieminen ja Saija Granlund sekä Granlundin kampanjapäällikkö Niko Kauko vastailivat kysymyksiin. Kuva: Sami Lettojärvi

Kun paikalla on rikoskomisario omasta takaa, ei heti ensimmäisenä osaa pelätä oman tai toisten turvallisuuden puolesta.

Nastolan Rakokiven tori Lahdessa paistattelee auringonpaisteessa ja lauantainen aamupäivä on uneliaan rauhallinen. Torilla äänestäjiä tapaavat Hämeen eduskuntavaaliehdokkaat, perussuomalaisten Mira Nieminen ja Saija Granlund sekä Granlundin kampanjapäällikkö Niko Kauko. Nieminen sanoo, että suurin osa ihmisistä tietää, että hän on ammatiltaan poliisi.

– Saattaahan se vaikuttaa siihen, että olen saanut olla rauhassa. En ole kohdannut minkäänlaista häirintää vaalikentällä tai somessa, Nieminen kertoo.

Myöskään Granlund ei ole kohdannut yhtään ikäviä tilanteita. Vanhustenhoito on hänen mukaansa kuumentanut tunteita – tai pikemminkin hoidon puute, mutta suuttumus ei ole kohdistunut ehdokkaisiin, vaan itse asiaan. Hänestä on hyvä, että ihmiset kertovat ehdokkaille rehellisesti pettymyksen tunteistaan.

– Jotkut ehdokkaat ovat kertoneet kohdanneensa aggressioita. Voihan olla, että ihmisten pettymys tulkitaan vihaksi, Granlund sanoo.

Niko Kauko kertoo, että joitakin vaalimainoksia on revitty alas, mutta reaktiot puolueen ehdokkaita kohtaan ovat olleet vaalikentällä positiivisia. Hänen mielestään "tässä oltaisiin väärällä alalla, jos pelottaisi". Mira Nieminen sanoo, että turva-alalla työskennellessään hän on huomannut, että erilaiset ikävät ilmiöt alkavat rantautua Suomeenkin.

– Tähän asti olemme saaneet olla aika rauhassa, mutta nyt meille on syntynyt poliittisia äärilaitoja.

Ääriajattelu ei lävähdä kuitenkaan kuin harvojen kasvoille. Granlund ja Nieminen myöntävät, että heidän on ollut helppo kampanjoida, kun Ylen tuoreen gallupin mukaan Perussuomalaiset on jo kolmanneksi suosituin puolue.

Vihreiden Ville Niinistö vieraili lauantaina Orimattilassa ja Lahdessa, ja sanoi vastaanoton olleen hyvin ystävällinen. Niinistö jättää eduskunnan tänä keväänä, mutta asettuu ehdolle toukokuun eurovaaleissa. Kuva: Sami Lettojärvi

Niinistö: "Äänestäminen on se oikea tapa vaikuttaa"

Se, mikä kentällä näkyy ja kuuluu, on äänestäjien valtava pettymys kuluneen hallituskauden politiikkaan ja Juha Sipilän (kesk). hallitukseen. Ihmiset haluavat muutosta, eikä perinteinen poliittinen jargonia enää riitä vakuuttamaan äänestäjiä.

Näin summaavat ESS:n viikonloppuna Lahdessa pidetyistä vaalitilaisuuksista tavoittamat Hämeen eduskuntavaaliehdokkaat ja valtakunnan poliitikot. Entinen ministeri ja entinen Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö sanoo, että Suomeen on syntynyt rinnakkaisia todellisuuksia. Toisaalta yleisvire on Niinistön mukaan "hirvittävän myönteinen", toisaalla uhkaillaan varsinkin maahanmuuttajataustaisia ehdokkaita, trollataan ja lietsotaan leimaavaa puhetta somessa.

– Uhkailut ovat ilman muuta niiden kohteeksi joutuneille pelottavia tilanteita. Ehdokkaiden uhkailu on ikävä piirre Suomessa, jossa on totuttu siihen, että poliitikot voivat kulkea ilman turvamiehiä. Toivottavasti jatkossakaan ei synny muuria kansalaisten ja poliitikkojen välille, että voimme yhä liikkua ihmisten parissa, Niinistö sanoo.

Hän kertoo lauantaina tulleensa Hämeen vihreiden kansanedustajaehdokkaiden kanssa juuri Orimattilasta, ja siellä vastaanotto oli Niinistön mukaan "todella ystävällinen". Ylipäätään myötämielisyys vihreitä kohtaan on Niinistön mukaan lisääntynyt, se näkyy gallupeissakin.

– Ääriliikkeet ammentavat siitä tunteesta, ettei politiikka hyödytä, ettei ihmisiä ja asiantuntijoita kuunnella päätöksiä tehdessä. On tervettä, että Suomessa ihmiset uskaltavat tuoda kriittisetkin ajatukset ilmi, mutta äänestäminen on se oikea tapa vaikuttaa. Meidän poliitikkojen taas pitää omaksua uudenlainen, avoin tapa viestiä, ja pitää kiinni siitä, mitä äänestäjille lupaamme.

Hämeessä yksi tappouhkaus, poliisi tutkii

Hämeen vaalipiirissä vakavin uhkaus kuultiin maaliskuun puolivälissä, kun Lulu Ranne (ps.) joutui aggressiivisen sanallisen hyökkäyksen kohteeksi Lahdessa. Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Hämeen poliisista vahvistetaan ESS:lle, että asia on poliisin tutkittavana rikosnimikkeellä laiton uhkaus, mutta hyökkäyksen tekijä ei ole vielä tiedossa. Poliisin mukaan Lulu Rannetta oli lähestynyt vihamielisesti mies, joka oli uhannut Rannetta tappamisella.

– Tämä on sen verran vakava asia, että tein heti rikosilmoituksen. Mies kohdisti uhkauksen minulle ja vaalitiimilleni uhaten tappaa. Poliisi on ottanut asian vakavasti. En halua asiaa sen enempää ruotia julkisuudessa, sillä perheeni turvallisuus on minulle ykkösasia, Lulu Ranne kommentoi perjantaina.

Vaikka tilanne toi ikävän turvattomuuden tunteen Ranteen kampanjointiin, hän sanoo varautuneensa turvallisuusasioihin jäljellä olevan kampanjan suhteen. Tarkemmin hän ei halua asiaa avata.

– Sanoisin kaikille ehdokkaille, että todella tarkkana kannattaa olla. Olemme kuitenkin siviili-ihmisiä, eikä meillä ole ministeritason suojausta tuolla kentällä. Varsinkaan omaa perhettä ei kannata tuoda julkisuuteen kampanjan aikana, Ranne sanoo.

Hänen mukaansa yleinen ilmapiiri vaalikentällä on nyt aivan erilainen edellisiin vaaleihin verrattuna. Ranteen mukaan monista ihmisistä aistii sen, että he ovat hirvittävän vihaisia istuneelle hallitukselle.

– Ihmisillä on tunne yleisestä epäoikeudenmukaisuudesta, tunne, että asiat eivät ole oikein. Että heitä ei kohdella oikeudenmukaisesti. Mutta aiemmissa vaaleissa kentällä ei ole tullut vastaan uhkaavia tilanteita.

Eduskunnan entinen puhemies, kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) tapasi äänestäjiä Hämeen demarinaisten vaalitilaisuudessa Lahdessa rauhallisissa merkeissä. "Iso kokoni taitaa suojella minua uhkauksilta", Heinäluoma sanoi. Kuva: Sami Lettojärvi

Heinäluoma: "Poliitikot jatkavat kansan parissa liikkumista"

Itselläni ei ole koskaan ollut mitään ongelmia vaalikentillä, suojelevatko hyvät tavat vai iso koko, mene ja tiedä, sanoo kansanedustaja, eduskunnan entinen puhemies Eero Heinäluoma (sd.), joka on Lahdessa lauantaina vauhdittamassa Hämeen demarinaisten kampanjaa. Hän kertoo puolueen noudattavan normaaliohjeistusta kampanjoinnissaan, mutta ehdokkaita on kehotettu välttämään yksin liikkumista. Käytännössä ehdokkailla on Heinäluoman mukaan aina mukanaan vaalitiimin jäseniä.

– Sillä tavalla on menty tiukempaan suuntaan, että näissä vaaleissa on nähty uhkaavaa kielenkäyttöä ja lähelle tulemista. Olen silti sitä mieltä, että Suomessa johtavat poliitikot jatkavat kansan parissa liikkumista, jos häiriköinti jää näihin tapauksiin, joista nyt on raportoitu. Jos häiriöt lisääntyvät paljon, pitää asiaa ehkä pohtia uudelleen, Heinäluoma sanoo.

Hämeen demariehdokas Kirsi-Maarit Lehtimäki kertoo, ettei ole ollut yhtään huolissaan vaalityötä tehdessään. Hän ei ole kohdannut mitään uhkaavia tilanteita, eikä ole saanut myöskään puolueelta mitään turvallisuuteen liittyviä erityisohjeita. Vihaviestit eivät kuitenkaan ole hänelle uusi asia.

– Olen poliitikkona joskus saanut vihaviestejä, pari vuotta sitten niitä tuli prepaid-liittymästä, josta oli ilmeisesti lähtenyt vastaavia viestejä muillekin politiikassa toimiville. Tein tuolloin saamistani viesteistä rikosilmoituksen. Näissä vaaleissa oma kokemukseni on se, että ihmiset ovat tosi ystävällisiä, ja hyökkääviä puheenvuoroja on kuultu hyvin vähän, Lehtimäki sanoo.

Kokoomuksen vaalikahvila Lahden Lanunaukiolla avasi sunnuntaina ovensa. Ehdokas Milla Bruneau kertoo, että on saanut kampanjoida rauhassa. "Valtaosa kohtaamisista on ollut asiallisia ja kannustavia", hän sanoo. Kuva: Sami Lettojärvi

Ihmisillä paljon asiaa, jopa paperit mukana torilla

Kokoomuksen vaalikioskilla Lahden Lanun aukiolla käy sunnuntaina tasainen puheenporina. Ehdokkaat poikkeavat kioskilla kukin omaan tahtiinsa, nyt paikalla on Milla Bruneau (kok.). Ovesta astuu mies, joka kertoo olevansa "hämmentynyt kansalainen", mutta hän on selvästi etsimässä rauhallista keskustelua.

Bruneau arvioi, että ehkä yksi kahdestakymmenestä kampanjan aikana puhumaan tulleesta on ollut "hieman hyökkäävä kommunikaatiossaan", mutta pelkoa Bruneau ei ole tuntenut, eikä ole kuullut uhkaavista tilanteista muiltakaan kokoomusehdokkailta. Bruneau sanoo omaavansa jo sen verran ihmistuntemusta, että puhumaan tulevan perusasenteen näkee jo kaukaa.

– Porukassa joillekin voi tulla kiusaus uhota. Mutta usein se riittää, että ihminen saa kertoa asiansa. Sen olen huomannut, että ihmisillä on ihan hirveästi asiaa.

Kun Bruneau viikko sitten saapui omaan vaalitilaisuuteensa Lahden torille, häntä odotti valtava jono, Bruneaun mukaan 500–700 ihmistä.

– Olin ällistynyt väkimäärästä, 500 makkaraa meni. Ihmisillä oli jopa paperilla asiat mukanaan. Tuntui hienolta saada sellainen luottamus, se veti nöyräksi. Ja vaikka edustan hallitusvastuussa ollutta puoluetta, vastaanottamani kannustuksen määrä on ollut kampanjan aikana suurta. Mehän emme voi mitään menneille, mutta aina voi kysyä, mites jatkossa. Poliitikon tehtävä on antaa ihmisille myös toivoa, Bruneau sanoo.

Hänen mielestään poliitikkojen ja ehdokkaiden uhkailu on Suomessa tuore, mutta globaali ilmiö. Bruneausta politiikka on muuttunut repivämmäksi kaikkialla.

– Ilmassa on turhautumista. Ihmiset haluavat politiikkaan uusia tyyppejä.

Poliisi ja presidentti tuominneet poliitikkojen uhkailun

Poliisi on tiedottanut, että sillä on nollatoleranssi väkivallan ja uhkailun käyttämiseen vaaleissa tai vaaleihin vaikuttamisessa.

– Väkivalta ja uhkailu ovat rikoksia jo sellaisenaan. Erityisesti vaaleissa käytetty väkivalta ja uhkailu ovat yhteiskunnallisesti vakavia tekoja, joilla yritetään horjuttaa, kyseenalaistaa ja riistää äänestäjien enemmistön käyttämä kansanvalta ja vaikuttamismahdollisuus, poliisijohtaja Sanna Heikinheimo sanoo.

Rikoslaissa on erityisesti säädetty rikoksista poliittisia oikeuksia vastaan; vaaliehdokkaiden häiritseminen, uhkaaminen tai heihin vaikuttaminen väkivallalla tai uhkailulla on vaalirikos, josta on säädetty rangaistukseksi enintään kaksi vuotta vankeutta.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tuominnut blogissaan ehdokkaiden uhkailun. Hän kirjoittaa, että vaalirauha on turvattava. ”Uhkailu tai väkivalta sanoissa tai teoissa eivät kuulu suomalaiselle vaalikentälle.”

Poliitikkoja kohtaan on kohdistettu näissä vaaleissa joitakin hyökkäyksiä. Soldiers of Odin -tunnuksia kantanut mies yritti hiljan lyödä ulkoministeri Timo Soinia (sin.) Vantaan Korsossa. Turvamiehet ehtivät kuitenkin väliin ja taklasivat häirikön maahan. Humalainen kokoomuspoliitikko uhkaili kuluneella viikolla Laura Huhtasaarta (ps.) ja hänen perhettään Porissa. Porin kunnallispolitiikassa toimiva mies oli uhannut polttaa Huhtasaaren asunnon. Ylen mukaan mies on kertonut eroavansa puolueesta ja pyytää Huhtasaarelta tekoaan anteeksi.

Myös Vasemmistoliiton ehdokkaan Suldaan Said Ahmedin kimppuun hyökättiin hiljattain Helsingin Itäkeskuksessa. Useat tiedotusvälineet kertoivat, että Ahmedia oli tönitty rintaan ja haukuttu pedofiiliksi ja rasistisin ilmauksin. Miehet tulivat Ahmedin perässä samaan metroon ja jatkoivat haukkumista koko metromatkan ajan. Poliisi ei ole tavoittanut miehiä etsinnöistä huolimatta.

Soini totesi tuoreeltaan hyökkäyksen jälkeen MTV Uutisille, että tapaukset "ovat onneksi hyvin harvinaisia".

– Tänäänkin tilanne on ollut se, että sataa halausta kohti on ollut kaksi tai kolme karkeampaa puheenvuoroa, Soini sanoi haastattelussa.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi