Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden ammattikorkeakoulu saa uuden nimen fuusiossa - näin uutinen otettiin vastaan kampuksella

Muutto Mukkulaan oli opiskelijalle suurempi asia kuin Lamkin ja Saimian yhdistyminen.

Iida Suutarla aloitti vaatetussuunnittelun opinnot viime syksynä. Hän ei usko, että koulun nimen vaihdos vaikuttaa hänen elämäänsä. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden ammattikorkeakoulu eli Lamk perustettiin vuonna 1992, joten lyhenne on jo tullut tutuksi kaupungissa. Lamk-liput liehuivat torstaina myös Niemen uuden kampuksen saloissa.

Oppilaitos saa kuitenkin uuden nimen ensi vuoden alussa, kun Lamk ja Saimaan ammattikorkeakoulu Saimia yhdistyvät uudeksi ammattikorkeakouluksi, LAB-ammattikorkeakouluksi.

LAB-nimeä työsti LUT-korkeakouluista koottu työryhmä, ja työtä ohjasi strategia- ja markkinointitoimisto TBWA\Helsingin strategiajohtaja Marco Mäkinen. Tiedotteen mukaan LAB-nimellä tavoitellaan positiivista mielikuvaa ja sillä halutaan erottautua muista ammattikorkeakouluista.

LAB ei ole lyhenne vaan itsenäinen nimi.

Nimi ja itse uutinenkin oli kampukselta tavoitetuille vielä iltapäivällä outo. Esimerkiksi muoti- ja vaatetussuunnittelun opiskelijat ahersivat pitkien pöytien ääressä tavalliseen tapaan.

Pali Hämäläinen harmittelee muotoilun opiskelijoiden yhteenkuuluvuuden katoamista Mukkulaan muuton jälkeen. Kuva: Sami Kuusivirta

Pali Hämäläinen on jo opintojen loppusuoralla ja aikoo valmistua tänä keväänä. Koulun nimenmuutos ei hänen elämäänsä hetkauta, mutta sen sijaan muutto Paavolan Muotoiluinstituutista Niemeen heikensi elämän laatua.

– Tämä on kaukana, ja myös saman alan muut opiskelukaverit ovat kaukana (muualla kampuksella). Heitä ei enää näe, ellei järjestä jotain tapahtumia.

Sairaanhoitaja Laura Behm oli käymässä kampuksella täydennyskoulutuksessa.

Yhdistymisuutinen oli saavuttanut hänet, mutta sen merkitystä hän ei tiennyt.

– Ehkä täällä voi aloittaa yliopisto-opintoja, hän arveli.

Tämä liittyy kuitenkin aiempaan yhdistymiskuvioon, jossa Lamk liittyi osaksi LUT-konsernia.

Pilvi Laukas ja Lotta Kasurinen ompelivat sortseja eivätkä osannet ottaa kantaa uuteen LAB-nimeen. Kuva: Sami Kuusivirta

Laajempaa opetusta molempiin

Uusi LAB toimii nyt kahdessa kaupungissa. Toimipaikkojen välimatka on noin 150 kilomeriä, eikä toimintoja aiota keskittää.

– Meillä on kaksi eri aluetta, joissa on erilaista koulutusta ja erilaisia yrityksiä, joiden kanssa tehdään yhteistyötä, selittää uuden LABin rehtoriksi nimitetty Turo Kilpeläinen.

Koulutusta järjestetään edelleen molemmissa toimipaikoissa. Jatkossa esimerkiksi rakennusmestarikoulutus laajenee myös Lahteen ja Lahdesta viedään liiketalous-, sosionomi- ja ensihoito-osaamista myös Lappeenrantaan.

– Kun saamme ihmiset yhteen, voimme laajentaa ja syventää opetusta.

Yhdistymisellä ei ole henkilöstövaikutuksia. Kilpeläinen muistuttaa, että ammattikorkeakoulut ovat vasta toipumassa suurleikkauksista, koska valtio on supistanut niiden rahoitusta neljänneksellä vuodesta 2013 lähtien.

Kuva: Timo Filpus
Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi