Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahti haluaa henkilökohtaista ohjausta nuorille työttömille – "Emme voi auttaa ihmisiä, jos emme tiedä, keitä he ovat"

Nuorten työttömien tavoittamista on vaikeuttanut, ettei kaupunki ole saanut tarvittavia henkilötietoja te-toimistolta.

Lahdessa Ohjaamo tarjoaa alle 30-vuotiaille maksutonta ohjausta työllistymiseen. Susanna Syld veti korkeakouluopintoihin tähtäävien ryhmää helmikuussa. Pipsa Koski ja Oona Ahtialansaari osallistuivat. Kuva: Juha Peurala

Lahti aikoo tarjota henkilökohtaista tukea ja ohjausta alle 30-vuotiaille työttömille. Mallia otetaan Pirkanmaalta, jossa työllisyyskokeilussa mukana oleville nuorille nimettiin henkilökohtainen valmentaja.

Lahden työttömyysaste (helmikuussa 13,8 prosenttia) on suurten kaupunkien korkein. Alle 25-vuotiaita työttömiä oli 1 139, mikä on viitisen prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

– Erityisesti huoli on nuorista työttömistä. Tilasto viime vuodelta oli surkea. Nuorison työllisyystilanne ei juuri parantunut, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) huomauttaa.

Palvelut yhdeltä luukulta

Tampereen työllisyyskokeilu alkoi elokuussa 2017 ja päättyi viime vuoden lopussa. Pitkäaikaistyöttömien määrä pienentyi tuhansia henkilöitä.

– Tampereella arvioidaan, että 30 prosenttia on työllistynyt lainausmerkeissä oikeasti. 30 prosentilla on tukityöllistäminen käynnissä. 30 prosenttia tarvitsee muunlaista apua yhteiskunnalta, Komu toteaa.

Muualla Suomessa on päästy tekemään vapaammin töitä. Elinvoima- ja työllisyysjaoston puheenjohtaja Juha Rostedt (kok.)

Lahden tavoitteena on toteuttaa työllisyyskokeilu yhdessä valtion ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kanssa.

– Se voisi olla jotain vähän erilaista kuin Tampereella. Ohjaamon ja Vauhdittamon väliä voidaan kehittää. Kun hyvinvointiyhtymä saadaan integroitua, palvelut saa yhdeltä luukulta.

Lähes 2 000 hengen kohderyhmä

Lahdessa on noin 1 800–1 900 alle 30-vuotiasta työtöntä, kertoo Lahden elinvoima- ja työllisyysjaoston puheenjohtaja Juha Rostedt (kok.).

– Kaupunki ottaa heistä kolmasosan sekä yhtymä ja te-toimisto kumpikin kolmasosan. Tapaamme nuoret ja katsomme, mitä voimme tehdä. Tarjoamme henkilökohtaista valmennusta, ohjaamme opiskelemaan ja aktivoimme työnhakuun.

Rostedt toivoo, että nuorten työttömien henkilökohtainen ohjaus käynnistyy pikaisesti.

– Kun viranhaltijat ovat päässeet yksimielisyyteen siitä, että malli voidaan rakentaa, teemme päätökset vaikka seuraavalla viikolla. Vielä esitystä ei ole.

Nuorten työttömien tavoittamista on Rostedtin mukaan vaikeuttanut, ettei kaupunki ole saanut tarvittavia henkilötietoja te-toimistolta.

– Olemme kärsineet siitä aika paljon. Emme voi auttaa ihmisiä, jos emme tiedä, keitä he ovat. Muualla Suomessa on päästy tekemään vapaammin töitä.

Tampereen kokeilussa kaupungin ja te-toimiston työntekijät työskentelivät yhdessä.

– Viranhaltijat ovat lähteneet ratkaisemaan asiaa. Tämä ei lähde purkautumaan muuten kuin siten, että meillä on kasvot jokaiselle.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi