Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijät-Hämeen keskussairaala putosi kärkikolmikosta – tuottavuus aleni sisätautien hoidossa ja kirurgiassa, yhtenä syynä sisäilmaongelmat

Päijät-Hämeessä keskussairaalan tuottavuus on kuitenkin edelleen valtakunnallisen keskiarvon yläpuolella.

Leikkausten määrä laski Päijät-Hämeen keskussairaalassa vuonna 2017. Yhtenä syynä olivat leikkausyksikön sisäilmaongelmat. Kuva: Vanessa Riki

Päijät-Hämeen keskussairaala on menettänyt asemansa maan tuottavimpana keskussairaalana, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkistamat vertailutiedot.

Päijät-Häme on ollut vuosien ajan ykkösenä tai vähintään kärkikolmikossa keskussairaaloiden välisessä tuottavuustilastossa. Tuoreessa vuoden 2017 tilanteen perustuvassa vertailussa Päijät-Häme on 16 keskussairaalan joukossa kuudentena. Päijät-Hämeen keskussairaalan tuottavuus on edelleen valtakunnallisen keskiarvon yläpuolella.

Lue myös: Päijät-Hämeen keskussairaalan lääkärille ja sairaanhoitajalle syyte kuolemantuottamuksesta

Tuottavin keskussairaala oli Mikkelin keskussairaala. Kärkikolmikkoon ylsivät myös Hyvinkään ja Satakunnan keskussairaalat. Vertailun häntäpäästä löytyvät Kainuun, Lapin ja Savonlinnan keskussairaalat.

Yliopistosairaaloista tuottavin oli vuonna 2017 Tampereen yliopistollinen sairaala. Aluesairaaloista tai vastaavista tuottavin oli Valkeakosken sairaala. Tutkimuksen mukaan tuottavuuserot ovat kaventuneet viime vuosina kaikissa sairaalaryhmissä.

Leikkausten määrä pieneni

THL:n tutkimuksen mukaan erikoissairaanhoitopalvelujen tuottavuus nousi vuosina 2013–2017 keskussairaaloissa viisi prosenttia. Sen sijaan yliopistosairaaloissa tuottavuus laski viisi prosenttia.

Päijät-Häme sai potentiaalista säästöä 118 euroa per asukas. Toimialajohtaja Juhani Sand

Päijät-Hämeen keskussairaalassa muutos oli vuoteen 2013 verrattuna vähäinen, mutta vuoden 2015 jälkeen tuottavuus on ollut laskussa. Sisätautien hoidossa ja kirurgiassa tuottavuus aleni Päijät-Hämeessä viime vuonna. Kehitystä selittää kyseisten erikoisalojen toiminnan volyymin pieneneminen.

– Laskun taustalla ovat olleet muun muassa leikkaussalialueen sisäilmaongelmiin liittyvät sulut ja sekä vuodeosastojen sairaansijojen supistukset. Leikkausten määrä laski noin 6–7 prosenttia ja hoitojaksojen 3–4 prosenttia, hyvinvointiyhtymän terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Juhani Sand kertoo.

Palveluille suuri tarve

Päijäthämäläiset sairastavat maakunnan ikärakenteesta ja muista väestötekijöistä johtuen keskimääräistä enemmän.

– Tämä näkyy vuoden 2017 luvuissa kuusi prosenttia keskimääräistä suurempana palveluiden käyttönä. Asukasta kohden palvelut on tuotettu viisi prosenttia eli 52 euroa keskimääräistä alhaisemmin kustannuksin, Sand huomauttaa.

– Ottaen huomioon suurempi palveluiden tarve ja palveluiden käyttö, sai Päijät-Häme potentiaalista säästöä 118 euroa per asukas kustannustehokkaasta palveluiden tuottamisesta, hän jatkaa.

Päijät-Hämeessä keskussairaalan kustannukset kasvoivat vuosina 2013–2017 toiseksi eniten Pohjois-Karjalan jälkeen. Toisaalta vuosina 2016 ja 2017 kustannukset pysyivät samalla tasolla, kun muissa keskussairaaloissa kasvu oli neljä prosenttia.

– Kustannusten pysymiseen samana vaikutti osaltaan tuotannon määrän lasku 1,7 prosentilla.

THL:n raportissa on tarkasteltu hoitotoiminnan tuotosta suhteessa kustannuksiin. Tuotoksen muodostaa koko hoitoprosessi eli kaikki vuodeosastohoitojaksot, päiväkirurgian hoitojaksot, avohoitokäynnit, toimenpiteet ja muut suoritteet psykiatrista erikoissairaanhoitoa lukuun ottamatta. Tutkimuksessa on otettu huomioon potilasrakenteen vaikutus.

Kuva: Timo Filpus
Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi