Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kaivinkone rouhaisi kauhan maahan: Ranta-Kartanon ensimmäinen talo viimeinkin rakenteille

Aloituskortteli on vastapäätä vanhaa linja-autoasemaa. Kuva: Janne Ranne

Kaivinkoneiden rouhima monttu todistaa, että Lahden Ranta-Kartanon alueen rakentaminen on todella käynnissä. Työmaa sijaitsee entistä linja-autoasemaa vastapäätä tontilla, jossa aiemmin toimi Shellin huoltoasema.

Skanska aikoo rakentaa paikalle kymmenkerroksisen asuintalon nimeltä Kartanonherra. Siihen tulee 36 huoneistoa yksiöistä 150-neliöisiin. Lisäksi tornin ympärille nousee lähes sata asuntoa Esperi Carelle vanhusten palvelutaloon.

Rakennustöiden alkua viivytti se, että Skanska halusi matalammasta osasta nelikerroksisen eli yhden kerroksen alkuperäistä korkeamman.

Skanska rakentaa tontilleen kymmenkerroksisen tornitalon ja palveluasuntoja. Kuva: Janne Ranne

Pitkä suunnittelu

Ranta-Kartanon aluetta on suunniteltu niin kauan, että osa lahtelaista saattoi jo menettää uskonsa koko hankkeeseen. Alueesta järjestettiin suunnittelukilpailu, joka ratkesi vuonna 2005, ja asemakaava tuli lainvoimaiseksi 2012. Uudisrakentamisen tieltä purettiin Urheilutalo vuoden 2014 alussa.

Matkan varrella alueelle suunniteltiin jopa uutta taidemuseota, joka kuitenkin on nyt sijoittumassa Päijänteenkadulle vanhaan panimoon.

Viime vuosina vauhti on kiihtynyt. Linja-autoasema muutti matkakeskukseen 2016, ja suojeltuun funkis-rakennukseen avattiin vuosi sitten K-Market. Päätyyn remontoidaan parhaillaan ravintolaa.

Alueen katutyöt saatiin lähes valmiiksi etuajassa eli viime syksynä. Tänä vuonna on luvassa enää viimeistelytöitä, kuten kivetyksiä ja istutuksia. Myös entisen suuren liikenneympyrän alue saadaan kesän aikana viheristutuksilla valmiiksi, kertoo Lahden kaupungin projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen.

Kuva: Anssi Hietamaa

Väliin puistokäytävä

Koko alueen ideana on, että Fellmannin puiston puolelle nousee asuinrakennuksia ja Kisapuiston puolelle julkisia rakennuksia ja pysäköintitalo. Kaikkiaan asukkaita mahtuu tuhatkunta. Kortteleiden väliin jää puistomainen kävely- ja pyöräilyalue.

Muut kuin Skanskan tontti ovat kaupungin maata, josta tontit vuokrataan tai myydään rakentajille. Näitä kortteleita kaavoitetaan parhaillaan nimellä Kyösti Kallion kadun varren kaavamuutos.

Kisapuiston kylkeen on suunniteltu yksityistä hotellia ja sen yhteyteen kaupungin uimahallia. Tähän laaditaan parhaillaan toista asemakaavaa (Kartanonkadun varren korttelit).

Autopaikkoja tarvitaan noin 600 eli toriparkin verran, mikä tarkoittaa tällä paikalla nelikerroksista rakennusta.

– Maan alle rakentaminen on ongelmallista, koska pohjavesi on korkealla.

Ensimmäisenä nousee kortteli vanhaa linja-autoasemaa vastapäätä. Skanska rakentaa asuinkerrostalon ja sen ympärille vanhusten palvelutalon. Kuva: Skanska

Kinos sitoutunut

Seuraavaksi saattaa käynnistyä rakennustyö Skanskan tontin naapurissa. Korttelista ovat olleet kiinnostuneet sekä Lahden vanhusten asuntosäätiö LVAS että Avain Asumisoikeus -yhtiö.

Kaupunki toivoo, että kaikkien asuintalojen alakertoihin tulisi liiketiloja.

– Vanhusten asuinsäätiö kaavailee taloonsa ravintolaa, mutta olisi hyvä, että olisi muitakin palveluita.

Hotelli-uimahalli-kylpylä-hanketta on pyöritelty pitkään. Kaupunki teki vuoden 2017 lopulla Kinos Property Investment -kiinteistökehitysyhtiön kanssa sopimuksen, jonka mukaan kaupunki käynnisti kaavamuutoksen.

Ranta-Kartanon rakennustyömaa marraskuussa 2017: Uusi tie on valmis, linja-autoasemalle rakennetaan kauppaa, huoltoasemaa ei ole vielä purettu. Kuva: Juha Peurala

Ehdollinen allas

Lahden kaupunki on sitoutunut rakentamaan Ranta-Kartanoon uimahallin 50 metrin altaineen, jos sen kustannukset vastaavat normaalia uimahallin rakentamista ja alueen suunnitelmat toteutuvat kokonaisuutena. Pallo on siis lahtelaisella Kinos Propertylla, jonka pitäisi löytää hotellin pyörittäjä ja kiinteistön rakennuttaja.

– Suuri osa koko alueesta on valmis jopa jo viiden vuoden kuluttua, jos nyt valmisteilla olevista kaavoista ei valiteta. Kymmenen vuoden kuluttua se voisi olla kokonaan valmis, arvioi Jakonen.

Shellin huoltoaseman ympärillä oli mainoslakanoita vuonna 2014. Tälle paikalle nousee ensimmäinen kortteli. Kuva: Pirjo Kamppila

Tilaa myös suurtapahtumille

Kinos Property Investment on vuonna 2011 perustettu kiinteistösijoittamiseen, kiinteistöjen johtamiseen ja kehittämiseen erikoistunut yhtiö. Kinoksen suunnitelma Ranta-Kartanossa tarkoittaa lähes 30 000 kerrosneliömetriä ja peräti sataa miljoonaa euroa.

Yrityksen omistaja Arto Korhonen kuvailee tavoitetta Lahden seudun yrityssivustolla:

– Tavoitteena on rakentaa kansainvälisesti kiinnostava viihde-, -liikunta- ja palvelukeskus. Tiloista suunnitellaan sellaiset, että ne mahdollistavat myös monenlaisten suurtapahtumien järjestämisen.

Kinoksen rooli hankkeessa saattaa olla muutakin kuin konsultointia, eli osaomistus.

Lahti Urban Resort -hanke tarkoittaisi myös noin 150 hotellihuonetta, asuntoja, parkkitalon, kuntosalin, ravintoloita, toimitiloja ja kaupan.

Projektipäällikkö Hannu Mäntyharju vakuuttaa, että hotellihankkeen eteen on tehty paljon töitä, vaikka mitään lopullista kerrottavaa ei vielä olekaan.

– Mutta ei mitään negatiivistakaan. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan mennään.

Viimeinen itsenäisyyspäivän paraati Lahdessa 6.12. 2013. Tuolloin purettin Urheilutaloa. Kuva: Antti Sepponen

Uutta tietoa toukokuussa

Jotain uutta Kinos lupaa kertoa toukokuussa, jolloin kaupunki todennäköisesti päättää uudesta asemakaavasta.

Korhonen on jo mukana hotellibisneksessä Helsingissä. Hänen uusi yrityksensä Folks Hotels alkaa pyörittää vuokralaisena hotellia, joka saneerataan VR:n entiseen konepajarakennukseen. Folks Hotels on yksi vaihtoehto operaattoriksi myös Ranta-Kartanossa, Korhonen katsoo.

Hänen mukaansa Lahteen sopisi silti parhaiten jokin kansainvälinen hotellibrändi.

Korhonen on mukana myös Lahden uudessa taidemuseossa. Kinos hankki sijoittajaksi kiinteistöyhtiö Kielon, joka remontoi ja laajentaa entisen panimorakennuksen ensi vuoteen mennessä.

Ranta-Kartanon kaavoitussuunnitelmat ovat seuraavan kerran yleisöesittelyssä 7. toukokuuta kello 17.30 Koulutuskeskus Salpauksen auditoriossa, Ståhlberginkatu 4 C.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi