Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Apuvälinevalmistajat saavat asiakkailtaan pian suoraa palautetta – "Yritys tajuaa, että tuote kaipaa kehittämistä tai että se on ihan susi"

Hyvinvointiteknologia on kasvava bisnes, kun erilaisille apuvälineille on väestön ikääntyessä vahvasti kysyntää. Lahden ammattikorkeakoulu sekä LUT-yliopisto vauhdittavat alan liiketoimintaa omalla hankkeella, jossa välineiden käyttäjät pääsevät antamaan tuotteista palautetta valmistajille. Asiakkaiden antama viesti ei välttämättä ole iloista kuultavaa yritykselle.

Vetrea Terveys oy avaa vammautuneiden henkilöiden palvelukodin huhtikuussa Lahden Renkomäkeen. Tiloihin sijoitetaan uutta kuntoutustekniikkaa, jonka toimivuutta Lahden ammattikorkeakoulu sekä LUT-yliopisto aikovat arvioida. Kuva: Sami Lettojärvi

Kuntouttamiseen, arjessa selviytymiseen ja terveydenhoitoon liittyvät apuvälineet joutuvat pian kovaan kokeeseen, kun välineiden käyttäjät pääsevät arvioimaan tuotteita ja sanomaan niistä mielipiteensä valmistajille.

Asiakkaat voivat esimerkiksi ottaa kantaa, onko heidän käyttämänsä aktiiviranneke laadukas vai ei. Samoin valmistaja saattaa saada palautetta siitä, voiko robotti osallistua vanhusten jumppatuokion vetämiseen.

Siihenkin voi vaikkapa ottaa kantaa, toimiiko videovälitteinen etäterveydenhuolto lääkärin ja potilaan välillä. Esimerkkejä on lähes rajattomasti.

Yritysten ja asiakkaiden vuoropuhelu on osa Lahden ammattikorkeakoulun (Lamk) ja LUT-yliopiston yhteistä HyTeLab-hanketta, joka alkoi viime syksynä ja jatkuu ensi vuoden loppuun asti.

Hankkeen tavoite on vahvistaa hyvinvointiteknologiaan liittyvää liiketoimintaa Päijät-Hämeessä ja muualla.

Myyntiä ja testaamista

Lamkin Niemen kampukselle Lahteen tehdään HyTeLab-hankkeen nimeä kantava noin 100 neliömetrin suuruinen tila, jonne alan yritykset voivat tulla markkinoimaan tuotteitaan ja palveluitaan. Toinen vaihtoehto on, että yritykset voivat testauttaa ideoitaan omilla asiakkaillaan tai tuotteiden loppukäyttäjillä.

Testaajiksi voidaan kutsua paikallisen vanhusneuvoston jäseniä, diabetesyhdistyksen jäseniä tai keitä tahansa riippuen siitä, mistä tuotteesta on kysymys. LUT-yliopiston ja Lamkin hankeasiantuntijoiden yhtenä tehtävänä on jalostaa tieto käyttökelpoiseksi yritystä varten.

– Yritys tajuaa, että tuote kaipaa edelleen kehittämistä tai että se on ihan susi, tiivistää LUT-yliopiston projektipäällikkö Lea Hennala.

Hennalan mukaan apuvälineiden käyttäjäkokemuksista ollaan kiinnostuneita.

– Ihmiset kaipaavat kokemusta ja tutkittua tietoa.

Osa tuotteista ostetaan

LUT-yliopisto ostaa hankkeen käyttöön joitakin tuotteita, kuten lääkkeiden ottamisesta muistuttavan älydosetin, hoivakäyttöön sopivan sähköisen terapiakissan ja Parkinson-potilaalle tarkoitetun lusikan. Yliopiston budjetti ei kuitenkaan mahdollista suuria hankintoja.

Hankkeessa oltiin kiinnostuneita siitä, että tuotteita olisi voitu vuokrata valmistajilta. Viimeksi mainitut eivät kuitenkaan lämmenneet tähän mahdollisuuteen.

Hanke sinänsä ei ole ainutlaatuinen, mutta sen tuoma mahdollisuus on Päijät-Hämeessä uutta.

– Se [hanke] tarjoaa tälle alueelle hienon mahdollisuuden, arvioi Hennala.

Opiskelijat mukaan

Hankkeen yhtenä tarkoituksena on, että korkeakouluopiskelijat pääsevät mukaan tuotekehittelyyn. Lamkin Mukkulankadun tilassa voidaan markkinoinnin ja testaamisen ohella ideoida kokonaan uusia palveluita ja tuotteita.

Niin ikään lääkäriasemat, julkisen puolen terveydenhuolto tai tehostettua palveluasumista tarjoavat yritykset voivat tutustua teknisiin apuvälineisiin ja esittää tuotekehittelylle omat toivomuksensa.

Lisäksi hanke pyrkii pitämään apuvälineiden suunnittelijat, valmistajat ja käyttäjät ajan tasalla apuvälinetekniikasta.

– Tuotamme tietoa, missä kehitys on menossa ja mitä uutta on maailmalta tulossa tänne, sanoo Lamkin projektipäällikkö Pirjo Tuusjärvi.

Piro Tuusjärven nimi korjattu 27.3.2019 kello 10.30.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi