Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Yhtymä julkisti vaikean vuoden tilinpäätöksen – monissa palveluissa hoitoon pääsy nopeutui

Yhtymän taloutta paikattiin satunnaisilla tuotoilla, joita kertyi laboratoriopalveluiden ja PHP:n osakkaiden myynnistä. Kuva: Mirja Hussain

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän jäsenkuntien maksuosuudet ylittyivät viime vuonna 18 miljoonalla, kertoo yhtymän tiistaina julkistettu tilinpäätös. Ylityksestä pääosa (15 miljoonaa euroa) kohdistuu Lahteen.

Jäsenkuntien maksuosuudeksi muodostui 623,7 miljoonaa euroa. Vuoteen 2017 verrattuna maksuosuudet kasvoivat 20,4 miljoonaa euroa eli 3,4 prosenttia.

Ylityksistä runsaat 10 miljoonaa kohdistui strategia- ja tukipalveluihin. Enin osa tästä on seurausta Lifecare-potilastietojärjestelmän sekä haittaohjelmien aiheuttamista ict-ongelmista.

Merkittäviä ylityksiä syntyi myös asiakaspalveluiden ostoissa ja työvoiman vuokrauksessa.

Yhtymän suurimmassa jäsenkunnassa Lahdessa erikoissairaanhoidon käyttö kasvoi. Myös kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen asiakasmäärät nousivat. Kotihoitoon tuli aiempaa enemmän asiakkaita myös Orimattilassa, Pukkilassa ja Hartolassa. Vuodeosastohoitoa pystyttiin vähentämään.

Hoitoon pääsy nopeutui avosairaanhoidossa, suun terveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa. Myös lapsiperheiden kotipalveluissa ja perhetyössä avun piiriin pääsi hiukan edellisvuotta ripeämmin. Kuntouttavan työtoiminnan määrä kasvoi noin viidenneksellä.

Asiakaspalaute hyvää

Terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Juhani Sand kertoo, että vaikeuksista huolimatta yhtymä on saanut hyvää asiakaspalautetta.

– 90 prosenttia on erittäin tyytyväisiä saamaansa palveluun. Henkilöstö on tehnyt upean työn, hän toteaa.

– Viime vuonna onnistuttiin erittäin hyvin siinä, että yhä suurempi osa asuu kotona, ikääntyneiden ja kuntoutuksen toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen sanoo.

Lastensuojeluilmoitusten ja huostaanottojen määrä kasvoi viime vuonna.

– Kodin ulkopuolelle sijoitettujen osalta on huolestuttavaa, että laitoshoidon osuus kasvoi. Laitoshoito on todella kallista, perhe- ja sosiaalipalveluiden toimialajohtaja Mika Forsberg toteaa.

Yhtymän tilikauden tulos muodostui 0,3 miljoonaa euroa positiiviseksi, mikä on seurausta liikelaitosten positiivisista tuloksista.

Tilikaudella kirjattiin satunnaisina erinä PHP Holdingin osakkeista ja laboratoriopalveluiden myynnistä kertyneet voitot, jotka olivat yhteensä 5,9 miljoonaa euroa. Investointeja tehtiin perusyhtymässä 13,7 miljoonalla eurolla.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi