Aiheet
Päijät-Häme

Kohutalo Rauhankatu 2:n tapaus tutkitaan sittenkin – rakennusvalvonta perusteli poliisille, miksi tutkimatta jättäminen oli "aika huono päätös"

Rakennusliike salli ihmisten muuttaa asuntoihin, vaikka saneeraus oli vielä kesken. Talossa oli puutteita myös paloturvallisuudessa. Poliisitutkinta on viesti siitä, että säädökset on tehty noudatettaviksi.

Saneeratuissa asunnoissa oli puutteita muun muassa parvekkeilla. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahden Rauhankatu 2:een saneerattujen asuntojen käyttöönotto ennen rakennusvalvonnan lupaa tutkitaan sittenkin.

Rakennusvalvonta teki tutkintapyynnön poliisille, kun sille selvisi osittaisessa loppukatselmuksessa viime lokakuussa, että asuntoihin oli muutettu jo kuun alussa. Katselmuksen johtopäätös oli, että rakennus on keskeneräinen eikä sitä saa ottaa käyttöön.

Uusintakatselmuksen tulos 19. lokakuuta oli sama. Vasta 2. marraskuuta pidetyssä katselmuksessa rakennus sai ehdollisen käyttöönottoluvan.

Rakennusvalvonta teki rakennuttajasta, A1 Asunnoista, tutkintapyynnön poliisille.

Poliisin käsityksen mukaan kyseessä voisi olla rakennusrikkomus. Sen mielestä puutteet rakennuksessa olivat kuitenkin sellaisia, että rakentamisrikkomus on kokonaisuutena arvostellen vähäinen. Esitutkintaa ei käynnistetty.

Virkamiehet virkamiesten puheille

Poliisin tutkinnan päätös ei ollut rakennusvalvonnalle mieleen.

– Aika huono päätös. Se viestii, että rakennukseen voi muuttaa ilman sanktiota, vaikka rakennus ei ole valmis, sanoo vt. rakennustarkastaja Jukka Makkonen.

– Kun vuokrasopimus alkoi 1.10., talo oli vielä täysin rakennustyömaana.

Neljä kaupungin virkamiestä marssi poliisiasemalle keskustelemaan muutaman komisarion kanssa. Paikalla oli myös syyttäjä.

Kaupungin virkamiehet esittivät poliisille muun muassa katselmuspöytäkirjoja, joihin oli kirjattu rakennuksessa havaitut puutteet, joitten takia rakennusta ei ollut hyväksytty käyttöön.

Aika huono päätös. Se viestii, että rakennukseen voi muuttaa ilman sanktiota, vaikka rakennus ei ole valmis. Vt. rakennustarkastaja Jukka Makkonen

Katselmuksissa oli havaittu puutteita muun muassa osastoinnissa, väestönsuojassa ja jätetilassa. Porrastaso-ovien tiivistämiseen oli käytetty tavallista polyuretaania, joka ei kestä paloa vaadittua puolta tuntia. Parvekkeilta puuttuivat kaiteet.

– Yhteiset tilat, kuten saunatilat, sekä varastokomerot olivat tekemättä. Autopaikat puuttuivat, Jukka Makkonen luettelee.

Toisen osakatselmuksen jälkeen rakennusvalvonta pyysi pelastusviranomaisen lausunnon. Lausunnon mukaan asuntoja ei pitäisi hyväksyä ennen kuin asuntojen ovet ovat tiiviit.

Jos missä tahansa asunnossa on tulipalo, savukaasut pääsevät huonosti tiivistetyn oven kautta porraskäytävään ja edelleen muihin asuntoihin, lausunnossa huomautetaan. Parvekkeellisissa asunnoissa asukas voi poistua parvekeluukkujen kautta, muista asunnoista pelastautumiseen tarvitaan pelastuslaitoksen nostolava-autoa.

Rauhankadun asunnot hyväksyttiin käyttöön otettaviksi joulukuun jälkipuoliskolla.

Vt. rakennustarkastaja Jukka Makkonen arvelee poliisin tehneen tutkinnan päätökseen kiireessä ja ilman riittävää perehtymistä rakennusvalvonnan toimittamaan aineistoon.

Myös rakennusvalvonta olisi voinut kuvata puutteet poliisille tarkemmin, Makkonen myöntää. Kaikki katselmuspöytäkirjat eivät olleet tutkinnan päätöksen tehneen poliisimiehen käytettävissä.

– Pidimme palaverin poliisin kanssa sopiaksemme yhteisistä pelisäännöistä, jotta vastaava ei toistu.

Esitutkinta loppusuoralla

Poliisi nosti asian uudelleen pöydälle. Se tutkii tapausta epäiltynä rakentamisrikkomuksena. Esitutkinta on valmistumassa, ja asia siirtyy syyttäjälle syyteharkintaa varten, kertoo rikostarkastaja Minna Riski Hämeen poliisilaitokselta.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Antti Laine ei halua kommentoida poliisitutkintaa.

Esitutkinnassa poliisi arvioi myös mahdollista rikoshyötyä.

Jukka Makkonen huomauttaa, että asukkaat olivat maksaneet kuukauden vuokran, vaikka rakennusta ei ollut hyväksytty.

Rakennusvalvonta olisi myös voinut keskeyttää työmaan, mutta se olisi vaikeuttanut entisestään vuokralaisten asemaa.

Vajaa puolet Rauhankatu 2:een saneeratuista asunnoista sai asukkaansa jo lokakuun alussa.

Myös jotkut asukkaat tekivät rakennuttajasta tutkintapyynnön. Poliisi arvioi, onko kyse vaaran aiheuttamisesta tai petoksesta. Ketään ei ollut syytä epäillä rikosta, joten tutkinta päätettiin. Asukkaitten tekemiä tutkintapyyntöjä ei ole otettu uuteen käsittelyyn.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Lue seuraavaksi