Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kansanedustajaehdokkaat yhtyivät Suomen Yrittäjien työllisyystavoitteeseen Lahdessa – "Se on täysin mahdollista"

Suomen Yrittäjien eduskuntavaalikiertue pysähtyi Päijät-Hämeessä.

Hämäläiset kansanedustajaehdokkaat kuulivat Salpakankaan Lääkintävoimistelun Kirsi Missin näkemyksiä Päijät-Hämeen Yrittäjien järjestämällä yrityskiertueella. Kuva: Sami Lettojärvi

Hämäläisiä kansanedustajaehdokkaita kokoontui maanantaina Lahden kaupunginkirjastolle kuulemaan Suomen Yrittäjien tavoitteita tulevalle eduskuntakaudelle sekä keskustelemaan muun muassa työllisyydestä ja verotuksesta Etelä-Suomen Sanomien päätoimittajan Markus Pirttijoen johdolla.

Suomen Yrittäjien tavoitteena on, että Suomi kipuaa maailman parhaaksi maaksi yrittää. Global Entrepreneurship Index -vertailussa Suomi on tällä hetkellä sijalla 12 ja Euroopassa yhdeksänneksi paras.

Yrittäjäjärjestön mukaan Suomen työllisyysaste tulee nostaa 2020-luvulla 80 prosenttiin. Järjestön mielestä se ei ole mahdollista ilman työmarkkinoiden uudistamista ja nykyistä kannustavampaa veropolitiikkaa.

Ehdokkaat pitivät tavoitteen saavuttamista mahdollisena. Keinot sen saavuttamiseksi kuitenkin vaihtelivat.

Ehdokkaat: 80 prosentin työllisyysaste realistinen

Päättyvän hallituskauden aikana työllisyysaste on noussut tavoiteltuun 72:een. Vihreiden Juha Tapiolan mielestä tilastojen tuijottamisen sijaan tulee tarkastella sitä, millaisia työsuhteita viime vuosina on syntynyt.

– Hallituksen aktiivimalli on keinotekoisesti auttanut työllisyyskehityksessä. Pari päivää töitä kuukaudessa ei ole oikeaa työllistymistä, Tapiola sanoi.

– Työllä pitää tulla toimeen.

Kristiina Hämäläinen (kok.) sanoi, että 80 prosentin työllisyysaste on realistista saavuttaa, vaikka se vaatiikin ”ison nipun” uudistuksia.

– Verotus on iso kysymys, jotta Suomeen saadaan investointeja. Täytyy varmistaa, että osaavaa työvoimaa ei karkaa verotuksellisista syistä muualle. Lisäksi paikallisen sopimisen lisääminen ja koulutukseen panostaminen ovat tärkeässä osassa.

Hilkka Kempin (kesk.) mukaan osatyökykyisten työmarkkina-asemaa pitää pystyä parantamaan. Hänen mielestään perustulo tai negatiivinen tulovero kannustaisi ihmisiä ottamaan vastaan töitä myös pieniä määriä.

– Usein ongelma on se, ettei CV:hen tule ensimmäistäkään merkintää.

Juri Niemisen (ln.) mukaan Suomen olisi otettava mallia Saksan työmarkkinoista, jossa matalasti koulutetuilla oli matala työllisyysaste 2000-luvun alussa ennen isoja työmarkkinareformeja.

– Jos Suomi haluaa päästä 80:een prosenttiin – joka on täysin mahdollista – vaatii se työmarkkina- ja sosiaalipoliittisia uudistuksia.

Veropoliittisissa linjauksissa hajontaa

Eduskuntavaaliehdokkaat kävivät tutustumassa Hartolasta Lahteen muuttaneen Vuohelan Herkun toimintaan. Kuva: Sami Lettojärvi

Veropolitiikassa panelistien oli vaikeampi löytää yhteisiä näkemyksiä.

Milla Bruneaun (kok.) mukaan verouudistuksilla voidaan jouduttaa ihmisten liikkuvuutta työpaikkojen perässä. Hänen mukaansa esimerkiksi varainsiirtovero on esimerkki siitä, kuinka ihmisten liikkumista työn perässä hankaloitetaan.

Francis McCarronin mukaan kaikkein eniten pienyrittäjiä kannustaisi työllistämään alv-alarajan nostaminen 100 000 euroon. Samalla hän laskisi arvonlisäveroa.

– Alv on murhaa pienyrityksille.

Martti Taljan (kesk.) mielestä alvin alarajaa voidaan nostaa, muttei läheskään niin korkealle kuin McCarronin linjauksissa. Taljan mukaan kokoomuksen veronalennuslinja poikkeaa selvästi keskustan vastaavasta.

– Keskusta ei kannata kaikkien verojen alentamista. Veronalennukset tulee kohdistaa pieni- ja keskituloisiin.

Aino Närkin (kok.) mukaan perintöverotus pitää remontoida. Hänen mukaansa liian moni sukupolvenvaihdos on jumissa.

Mistä ehdokkaat olisivat valmiita leikkaamaan, jotta veronalennuksia yrittäjille ja työntekijöille voidaan osoittaa?

Kokoomuksen ehdokkaista räväkimmän leikkauslistan lateli McCarron. Hän leikkaisi yritystuista 1,5 miljardia ja maahanmuuton kustannuksista toisen mokoman. Lisäksi hän hakisi säästöjä laskemalla kuntien määrää 200:lla.

McCarronin puoluetoveri Närkki ei ollut yhtä innostunut yritystuista karsimisesta.

– Ei sieltä ole otettavissa niin suuria summia kuin moni uskoo.

Hänen mukaansa tuloverotuksen kevennykset kyetään paikkaamaan haittaveroja korottamalla ja työllisyyden esteitä poistamalla.

Bruneau sanoi, ettei halua leikata. Hänen mukaansa Suomessa on keskityttävä kakun kasvattamiseen.

– Tähän maahan pitää luoda lisää tuloa, jotta menot voidaan kattaa.

Ehdokkaat yritysvierailuilla

Paneelikeskustelun jälkeen osa ehdokkaista ehti vielä yritysvierailukiertueelle kuulemaan paikallisten yritysten tarinoita, iloja ja murheita.

Päijät-Hämeen Yrittäjien väki ja tukku eduskuntavaaliehdokkaita vierailivat Salpakankaan Lääkintävoimistelussa Hollolassa, viime vuonna Hartolasta Lahteen muuttaneessa Vuohelan Herkussa sekä lahtelaisessa BussiProssa.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi