Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Viikonlopun vieras

Lähiölapsuus Liipolassa kouli Markus Grahnista selviytyjän - hän oppi säästämään ja omistaa nyt toistakymmentä vuokra-asuntoa Lahdessa

Markus Grahn kasvoi vaatimattomissa oloissa. Hän opiskeli nuoriso-ohjaajaksi ja optiikkahiojaksi. Asuntosijoittaja hänestä tuli melkein vahingossa.

Asuntosijoittaja Markus Grahn asuu nyt keskustassa 60-luvun talossa, jota hän kiittelee hyvin tehdyksi. Uudisrakentamisen laatu on Grahnin mielestä hyvin vaihtelevaa. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahtelainen Markus Grahn, 43, on parin viime vuoden aikana saanut näkyvyyttä asuntosijoittajana. Hän on kommentoinut markkinoita ja kertonut omasta tavastaan olla vuokranantaja.

Sijoittaminen ei kuitenkaan ole Grahnille ainoa työ tai harrastus: hän työskentelee päivisin optiikkahiojana Lahden Silmäasemalla.

Grahn on aina ollut kova tekemään töitä. Kotoa ei ole tullut rahapottia sijoituksiin, kaikki on alkanut palkasta säästämällä. Grahn on ponnistanut yli viidentoista asunnon vuokranantajaksi Lahden Liipolasta, vaatimattomista oloista.

– Olen Liipolan myllyn läpi käynyt, oppinut selviytymään ja tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa, Grahn pohtii.

Grahnin äiti oli yksinhuoltaja. Hän oli Iskulla töissä. Rahaa ei ollut liikaa, ja äiti piti ruutuvihkossa kirjaa menoista ja tuloista.

– Olin tyytyväinen, kun pääsin ensimmäisen kerran kesätöihin 12-vuotiaana. Onnenpotku oli myös se, että pääsin 15-vuotiaana nuorisotalolle kerhojen apuohjaajaksi. Minuun luotettiin ja innostuin alasta.

Kannaksen lukion jälkeen Grahn lähtikin Mikkeliin opiskelemaan nuoriso-ohjaajaksi. Ala ei kuitenkaan tuntunut sellaiselta, että se olisi kiehtonut loppuelämän ammattina. Käsistään kätevänä Grahn innostui tuttavan vinkistä, ja päätti lähteä opiskelemaan optiikkahiojaksi. Optiikkahioja työstää linssit kehyksiin sopiviksi paksuista aihioista.

– Sillä tiellä olen nyt. Teen aika harvinaista työtä Suomessa, koska meitä on täällä enää hyvin vähän. Suurin osa alan yrityksistä lähettää linssit hiottaviksi ulkomaille. Olen todennäköisesti maan ainut kokopäivätoiminen liikkeessä toimiva optiikkahioja.

Asuntosijoittamisen kasvaessa Grahn on välillä ajatellut, ettei työnantaja ole enää kiinnostunut hänen palveluistaan. Yhteistyö on kuitenkin sujunut hyvin.

– Merkkaan aina ylös, jos minulle tulee vuokraustoimintaan liittyviä puheluita. Teen sitten puheluiden verran töitä pidempään. Minulla on huipputyönantaja ja maailman parhaat työkaverit.

Sijoitusasunto mielellään lähiöstä

Asuntosijoittaminen ei alun perin ollut Grahnille sellainen päämäärä kuin se nykyisin monille näyttää olevan. Hän ajautui sijoittajaksi miltei sattumalta.

– Olin juuri saanut oman asuntolainani maksettua, kun ystäväni halusi myydä oman yksiönsä. Ostin sen, vaikken vielä ymmärtänyt mitään vuokratuotosta ja kassavirrasta. Ajattelin vain, että asunnossa arvo nousee.

Ensimmäisen sijoitusasunnon hankinnasta on nyt 15 vuotta.

Ratkaisevaa säästämiselle oli se, etten ostanut autoa, vaikka mieli teki. Markus Grahn

Asuntojen ostaminen ei olisi ollut mahdollista, ellei Grahn olisi pystynyt säästämään palkkatuloistaan.

– Ratkaisevaa nuorempana oli varmasti se, etten ostanut autoa, vaikka mieli teki. Auton hankinta- ja käyttömenot vievät kuitenkin paljon rahaa. Ajelin fillarilla, ja kuntokin pysyi hyvänä.

Parin vuoden kuluttua ensimmäisen sijoitusasunnon ostosta Grahn hankki toisen asunnon. Tahti oli vuosien ajan hidas – vasta parin viime vuoden aikana hän on hankkinut kymmenkunta asuntoa.

Kaikki asunnot ovat Lahdessa Grahnin hyvin tuntemilla alueilla eli Liipolassa, Saksalassa, Asemantaustassa, Ahtialassa ja keskustassa.

– Monet valitsevat mielellään lähiön. Siellä saa auton parkkiin ja luonto on lähellä.

Elinkaariajattelua vuokraustoiminnassa

Vuokrataso laski Markus Grahnin mukaan Lahdessa jo muutama vuosi sitten. Hän pitää kuluja kurissa hoitamalla yleensä remontit ja korjaukset itse. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahdessa on viime vuosina ollut vuokralaisen markkinat. Asuntoja on paljon tarjolla, ja vuokrapyynnöt ovat laskeneet. Jotkut sijoittajat ovat jo päätyneet myymään sijoitusasuntojaan, kun niitä ei ole helposti saanut vuokralle. Hermostuttaako Grahnia?

Ei, hän nukkuu yönsä hyvin.

– Vuokrataso laski hieman jo muutama vuosi sitten. Olen pitänyt velkavivun kohtuullisena. Minun on helppo toimia tehokkaasti, kun kaikki asuntoni ovat tässä lähellä ja hoidan yleensä itse asuntojen remontit ja korjaukset.

Grahn on myös luonut vuokraustoiminnasta omanlaistaan. Hän uskoo elinkaariajatteluun ja on siksi hankkinut myös perheasuntoja vuokrattavaksi, vaikka yleensä sijoittajat vannovat yksiöiden ja kaksioiden nimiin.

– Vähän aikaa sitten yhden vuokralaisperheeni tytär muutti omilleen ja halusi vuokrata yksiön minulta. Näin tapahtui. Voi olla, että tytär myöhemmin saa perhettä ja haluaa sitten isomman asunnon. Ehkä vanhemmat sitten taas muuttaisivat pienempään.

Uusia palveluja valikoimiin

Grahn puhuu vuokralaisista kuin tutuistaan. Hän todennäköisesti tunteekin vuokralaiset paremmin kuin alalla keskimäärin. Grahn käy vuosittain tapaamassa vuokralaisia ja kartoittaa samalla asunnon mahdollisia puutoksia tai korjaustarpeita.

Vuokraustoiminnalleen hän on luonut MG Asunnot -konseptin, joilta löytyy linkkejä monille yhteistyökumppaneille, esimerkiksi muutto-, siivous-, asennus-, kodinhoito- ja vakuutuspalveluille.

– Innostuin yhteistyökuvioista, kun olin luomassa näitä nettisivuja, kertoo Grahn, joka opetteli koodaamaan, jotta voisi itse työstää sivut.

Grahnin kotitoimisto on olohuoneen nurkassa. Työpisteeltään hän katselee huoneeseen päin ja voi samalla vaihtaa ajatuksia vaimonsa kanssa. Televisiota olohuoneessa ei ole.

Grahin esittelee koneeltaan tuoreimpia palveluitaan. Hän käy ystäviensä kanssa asentamassa vesivuotohälyttimiä asuntoihin.

– Vesivahinkoja sattuu yllättävän paljon ja kulut voivat nousta kymmeniin tuhansiin euroihin. Tässäkin talossa sattui vähän aikaa sitten klassinen tapaus eli asukas nukahti suihkuun, ja vesi ehti valua alempiin kerroksiin. Lasku oli yli satatuhatta euroa.

Grahn on asentanut hälyttimet kaikkien vuokra-asuntojensa keittiöihin ja kylpyhuoneisiin.

Sijoittaja on innoissaan myös rekisteröimästään SenioriSolut-tavaramerkistä. Grahn haluaisi kehittää ikääntyville omaa asumiskonseptia.

– Ikääntyville tarvitaan lisää sellaista yhteisöllistä asumista, jossa voi helposti jakaa arjen askareet ja tarvittaessa ostaa palveluja.

Grahn tarjoaa myös käänteistä asuntokauppaa. Siinä asunnon myyjä voi jäädä asumaan asuntoon vuokralle vaikka loppuelämäkseen.

– Pari tällaista on toteutunut. Minusta tämä on asukkaalle riskittömämpi vaihtoehto kuin käänteinen asuntolaina.

Koskaan ei voi tietää, mitä tuleman pitää

Vuodet asuntosijoittajana eivät ole sujuneet ilman vastoinkäymisiä. Vuokralaisen valinta menee joskus pieleen ja yllättävän uusissa taloissa voi tulla vastaan kalliita remontteja. Grahn on kokenut molemmat.

– Tapaan aina kaikki asunnonhakijat itse. Koskaan ei voi kuitenkaan tietää, mitä tuleman pitää. Vuokrasin kerran asunnon vastavalmistuneelle sairaanhoitajalle, joka aika äkkiä paljastuikin narkomaaniksi. Häiriöistä valitettiin, mutta onneksi lopulta menetin vain kuukauden vuokran ennen kuin hän lähti.

Neljä vuotta sitten Grahn osti asunnon vuonna 1993 rakennetusta pienkerrostalosta, jonka rakennusliike oli juuri remontoinut uuden veroiseksi.

– Ajattelin, että remontteja ei tarvita 15 vuoteen.

Toisin kävi. Vuoden kuluttua talossa ilmeni putkivuotoja useassa kohdassa. Selvisi, että putket olivat huonoa puolalaista kuparia, ja oli pakko aloittaa putkiremontti. Eikä tämä riittänyt: myös pihat ja salaojat piti rakentaa uusiksi.

Uusien asuntojen neliöhinta herättää ihmetystä

Markus Grahnin kotitoimisto on olohuoneen nurkassa. Kuva: Sami Kuusivirta

Rakentamisen laatu on Grahnin mielestä nykyisin usein hyvin vaihtelevaa.

– Varsinkin viime vuosien runsaan rakentamisen aikana on syntynyt paljon sellaista jälkeä, että hirvittää. Talot ovat lisäksi täynnä tekniikkaa, jonka uusiminen ja korjaaminen myöhemmin voi tulla kalliiksi. En osta sijoitusasuntoa uusista taloista. Niissä hinta ei vastaa laatua.

Uusien asuntojen hintoja Grahn ihmettelee kovasti. Lahden keskustassa neliöhinnat kipuavat jopa yli 5 000 euron.

– Keskihintaisestakaan uudiskohteesta on Lahdessa vaikea saada vuokratuottoa, eikä arvonnousun varaan kannata tällä hetkellä nojata. Epäilen, että kaikki sijoittajat eivät ymmärrä, että kassavirta on niissä negatiivinen. Kun korot nousevat, moni voi menettää yöunensa.

Uudiskohteisiin voi päästä kiinni melko pienellä rahalla. Taloyhtiöillä on paljon velkaa, ja ensimmäiset vuodet ovat lyhennysvapaita.

– Kun lyhennykset alkavat, on mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuu.

Lue myös: Taviksillakin on nykyään osakesalkut – 17-vuotias Joonas Trygg oppi sijoittamisen perusteet blogeista
 

Grahn seuraa paljon talouden kehitystä. Korkojen nousua on odotettu jo pitkään, samoin markkinoiden korjausliikettä ja osakekurssien laskua.

Grahn uskoo, että Lahdella voi olla hyvät asema, kun maailman ja Suomen talous sakkaa.

– Pääkaupunkiseudulla monilla on valtavia, 300–400 000 euron asuntolainoja. Jos jää työttömäksi, sellaisen hoitaminen on mahdotonta. Mutta Lahdesta voi saada omistus- tai vuokra-asunnon edullisesti.

Haaveissa ei ole oleilu lämpimässä

Liipolassa ja Saksalassa kasvanut Grahn kuuluu Lahden ylistäjiin. Blogissaan hän kehuu esimerkiksi Lahden kahviloita ja ravintoloita.

– Täällä on kaikkea, ja hintataso kohdallaan. Jos yrityksiä ajatellen: täällä on myös työvoimaa saatavilla, ja palkkataso edullisempi kuin pääkaupungissa.

Grahn puhuu paljon, ja tunnit vierähtävät huomaamatta. Jos hän ei olisi laittanut kännykkäänsä äänettömälle, voi olla, että vuokralaisten WhatsApp-viestit olisivat kilahdelleet illan mittaan.

– Niin, kyllä moni kaveri on ihmetellyt, että miten mä jaksan tätä touhua näin. Mutta haluan hoitaa asiat aina mahdollisimman nopeasti.

Jos Grahnin tulevaisuuden haaveet toteutuvat, hänellä olisi enemmän aikaa vuokraustoiminnan kehittämiseen ja uusiin bisneksiin. Ja kokonainen vuokratalo.

En haaveile siitä, että päätyisin oleilemaan jonnekin lämpimään. Markus Grahn

– Muutaman vuoden päästä voin olla tilanteessa, jossa pitää päättää ajankäytöstä. Päivätöissä ei ehkä enää ehdi käydä.

Tähän mennessä hän on käyttänyt melkein kaikki lomatkin vuokra-asuntojen remontteihin. Tälläkin hetkellä eteisessä odottavat työkalut Ikea-kassissa. Niiden kanssa hän lähtee Liipolaan tekemään keittiöremonttia, heti kun ehtii.

Entä taloudellinen riippumattomuus, nykyisin monen nuorenkin sijoittajan motivaattori ja tulevaisuuden tähtäin?

Grahn ei innostu.

– En haaveile ainakaan siitä, että päätyisin oleilemaan jonnekin lämpimään. Jos vaurautta tulee, se tulee tekemisen oheistuotteena. Olen äärettömän onnellinen, että olen saanut toteuttaa ideoitani.

Kuka?

Markus Grahn

Lahtelainen asuntosijoittaja, optiikkahioja ja optisen alan merkonomi. Työskentelee Lahden Silmäasemalla.

Suomen Vuokranantajien Päijät-Hämeen aluepäällikkö vuodesta 2017.

Ylioppilas Kannaksen lukiosta, nuoriso-ohjaaja Suomen Nuoriso-opistosta Mikkelistä.

Sai Vuoden Näköteko -tunnustuksen 2017, kun oli lisännyt optisen alan verkottumista ja keskusteluyhteyttä. Perusti alan keskusteluryhmän Facebookin.

Osti ensimmäisen sijoitusasuntonsa vuonna 2004. Omistaa nyt toistakymmentä asuntoa Lahdesta.

Kehittelee uusia, asumiseen liittyviä palveluita.

Perheeseen kuuluu vaimo.

Täydennä virkkeet

Asuntosijoittaja jatkaa lauseita

Pidän työstäni, koska koen, että sillä on arvoa ihmisille.

En voisi kuvitellakaan eläväni jouten niin, etteikö meneillään olisi vähintään yksi projekti.

Olen oppinut, että saavuttaakseen jotain pitää myös toimia eikä vain aikoa.

Tärkeintä elämässä: läheiset ihmiset ja henkinen vapaus.

Lahti on mun geeneissä.

Lomailen mieluummin lähialueilla, kuin kaukomailla. Viroa kauemmaksi tulee harvemmin matkustettua.

Tänä viikonloppuna ajelemme vaimon kanssa Ikeaan suunnittelemaan keittiötä tulevaan remonttikohteeseen. Kenties ehdimme myös viettää laatuaikaa illallisella Ikean ravintolassa.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi