Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vaaliväittelyssä punnittiin kulttuurin tuntemusta - taide, pakolaiset, tasa-arvo ja ihmisoikeudet järjestöjen kysymyslistoilla

Vaalitentti: Ehdokkaat sopivat sateenkaarilipun ääreen.

Francis McCarron, Saija Granlund, Elisa Lientola, Salla Palmi-Felin, Katri Pakkanen, ja Kirsi Lehtimäki keskustelivat aluksi paljaan pöydän ääressä. Kuva: Juha Peurala

Kiperä pulma nousi esiin Lahden elokuvateatteri Kino Iiriksessä lauantaina, kun vaaliväittelyn väliajalla keskustelijoiden pöydälle tuotiin pöytäliinaa.

– Voiko tämän levittää tähän?, kysyivät sateenkaarilippua kantaneet Lahden Setan edustajat.

– Ilman muuta, tämähän on teidän tilaisuutenne, ehätti Francis McCarron (kok) ensimmäisenä vastaamaan. Muitakaan vastalauseita ei kuulunut, mutta joku oli huolissaan Saija Granlundista (ps), joka ei juuri sillä hetkellä ollut paikalla kertomassa omaa mielipidettään.

Kun kuuden keskustelijan joukko oli taas koossa, keskustelu kuitenkin jatkui ilman ongelmia.

Tilaisuuden järjestäjänä oli Lahden Taiteilijaseura yhteistyössä Lahden Setan ja Amnesty Internationalin kanssa.

Keskustelijoina olivat myös Kirsi Lehtimäki (sdp), Elisa Lientola (vas), Katri Pakkanen (kesk) ja Salla Palm-Felin (vihr). Kaikki tunnustautuivat taiteen ystäviksi ja kuluttajiksi, jotkut jopa kulttuurin ammattilaisiksi.

Pätkätaiteilija nälkäpalkalla

Lahden Taiteilijaseuran puheenjohtaja Kirsi Karppinen nosti ensimmäiseksi esiin taiteilijoiden toimeentulon.

– Suomen valtion taiteen apuraha on 1 700 euroa kuukaudessa, ja siitä pitää maksaa eläkemaksut.

Pakkanen tiesi, mistä kenkä puristaa:

– Taiteilijuuttaa ei luokitella ammatiksi. Tilanne pitää korjata, sillä taide on tärkeä terapiamuoto. On luotava taiteilijapalkka tai muut järjestelmä.

Palm-Felin nosti esiin vihreitten teeman perustulosta, jota Lientola kannatti. Granlund muistutti, ettei köyhyys edistä taiteen tekoa.

McCarron ei ollut aivan yhtä avokätinen: – Perustulo on hyvä malli silpputöissä, se tasaa tuoja. Mutta toivoisin, että Suomessa yritykset ja yksityiset voisivat vähentää taidehankintoja verotuksessaan. Se toisi ison buustin Suomen kulttuurielämään, mutta sen pitää tuoda myös lisäarvoa yrityksille.

Hän myös halusi antaa ostajalla oikeuden määritellä, mikä on hyvää taidetta. Lientola muistutti, että ammattitaiteilijalla on alan koulutus.

– Laadukkaalla taiteella voidaan kehittää yrityksiä.

Lehtimäki muistutti, että taide on muutakin kuin esine ja esitti kuukausitaiteilija-mallia yrityksiin.

Perhe yhteen vai ei

Setan teemat koskivat translain muutosta ja ihmisen oikeutta määrittää itse oma sukupuolensa. Näistä teemoista ehdokkaat olivat kutakuinkin yksimielisiä. Vain alaikäisen päätösvalta omasta sukupuolesta kirvoitti näkemyseroja.

Sen sijaan Amnestyn esittämät pakolaiskysymykset jakoivat rintamaa. Järjestön mukaan Suomen hallitus on tehnyt esimerkiksi perheen yhdistäminen on lähes tehty lähes mahdottomaksi.

Granlund ei ymmärtänyt, miten vain perheen mies voi lähteä pakoon ja jättää perheensä. McCarron ihmetteli, pitääkö perheitä hakea sotilashelikopterilla konfliktialueilta. Hän halusi mieluummin uusia koko pakolaispolitiikan, ei vain sen osia.

Muut muistuttivat perheen merkityksestä kotoutumisessa, ja lopulta kaikki suostuivat liputtamaan perheen yhdistämisen puolesta.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi