Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Toivon, että suomalaisesta isästä tulee yhtä tasa-arvoinen kuin ruotsalaisesta isästä"

Päijäthämäläisehdokkaat ruotivat muun muassa perhepolitiikkaa ja maahanmuuttoa Etelä-Suomen Sanomien vaalipaneelissa Orimattilassa. Ehdokkaat varoivat kovia irtiottoja tulenaroissa aiheissa.

Liike Nyt!-ryhmän lahtelainen ehdokas Seppo Mustonen (vas.) ei olisi valmis helpottamaan työperäistä maahanmuuttoa. SDP:n Kirsi-Maarit Lehtimäki, kokoomuksen Kristiina Hämäläinen ja kristillisdemokraattien Sonja Falk olivat toista mieltä.

Onnistunut perhepolitiikka ja maahanmuutto tuovat lisää väkeä Päijät-Hämeeseen, ja Lahden on oltava maakunnan elinkeinoveturi. Maahanmuuton helpottaminen on hankala kysymys, mutta koulutettu väki on aina tervetullutta. Sote-uudistuksen kanssa on parasta lähteä kokonaan puhtaalta pöydältä.

Siinä joitakin näkemyksiä, joita päijäthämäläiset kansanedustajaehdokkaat nostivat esiin Etelä-Suomen Sanomien keskiviikkoisessa vaalipaneelissa. Orimattilassa järjestettyyn yleisötilaisuuteen osallistui kahdeksan ehdokkaan lisäksi 17 kuulijaa. Tilaisuuden juonsivat ESS:n toimittaja Erno Laisi ja vt. uutispäällikkö Kimmo Kangas.

Säkenöivää väittelyä ei paneelissa kuultu. Ehdokkaat asettivat sanansa varovasti ja varoivat kovia irtiottoja tulenaroissa aiheissa.

Ruotsista mallia

Konsulttiyhtiö MDI:n raportti povaa Päijät-Hämeelle tulevaisuudessa synkkiä aikoja, kun väki vähenee kautta maakunnan. Samaan aikaan kuitenkin esimerkiksi Orimattilan Hennaan suunnitellaan 15 000 asukkaan kaupunginosaa, joten tavoitteet ja todellisuus poikkeavat toisistaan.

Sosiaalidemokraattien Kirsi-Maarit Lehtimäki Heinolasta puhaltaisi maakuntaan eloa perhepolitiikan keinoilla. Hän huomautti, että Ruotsissa perhepolitiikassa ollaan väestönkehityksen välineenä onnistuttu. Suomessakin perhevapaauudistus voisi osaltaan kääntää väkilukukäyriä ylöspäin.

– Toivon, että suomalaisesta isästä tulee yhtä tasa-arvoinen kuin ruotsalaisesta isästä, sanoi Lehtimäki.

Lahti ottaa paikkansa

Kokoomuksen Kristiina Hämäläinen Hollolasta painotti Lahden merkitystä maakunnan elinkeinoelämässä. Kuntien oma elinkeinopolitiikka vaatii kuitenkin paikallista asiantuntemusta.

Suurin osa panelisteista oli Hämäläisen kanssa jokseenkin samaa mieltä. Kirsi-Maarit Lehtimäki huomautti, että maakunnan hyvinvointi on tiukasti sidottu siihen, kuinka hyvin keskuskaupungilla menee.

Lue myös: Lukiolaisten vaalipaneeli Lahdessa: "Ainakin nämä ehdokkaat ovat tosi koulutusmyönteisiä"
 

Suurempaa näkemyshajontaa sen sijaan alkoi syntyä, kun juontajien kysymykset siirtyivät työperäisen maahanmuuton helpottamiseen. Perussuomalaisten Sari Sikkilä Orimattilasta ei ollut valmis löysentämään maahanmuuton tarveharkintaa, koska Suomeen tulisi lähinnä matalapalkka-alojen henkilöitä. Koulutetut maahanmuuttajat Sikkilä sen sijaan toivottaisi tervetulleiksi.

Kristillisdemokraattien lahtelaisehdokas Sonja Falk piti ongelmallisena, että turvapaikanhakija voidaan palauttaa lähtömaahansa vaikka hän on jo ehtinyt kouluttautua Suomessa ja kykenee elättämään itsensä.

– Tässä en näe järkeä.

Mistä rahat päästöjen torjuntaan?

Pieniä ideologisia jännitteitä nousi pintaan myös, kun paneelissa keskusteltiin yksityisautoilun maksujen korotuksesta liikenteen päästöjen hillitsemiseksi.

Kristiina Hämäläinen oli painokkaasti sillä kannalla, ettei yksityisautoilijoita pitäisi enää rangaista verotusta lisäämällä. Sen sijaan verotuksellisin keinoin voitaisiin lisätä uusien autojen myyntiä.

Hämäläinen sai tukea Sari Sikkilältä, jonka mielestä autoilun kustannusten kasvu edesauttaa syrjäytymistä. Näin voi käydä silloin, jos vanhemmilla ei ole enää rahaa kuljettaa lapsiaan harrastuksiin eikä perheen omalle autolle löydy vaihtoehtoista kulkuneuvoa.

Vihreiden Juha Tapiola Asikkalasta arvioi markkinoiden hoitavan päästöongelmat ilman yhteiskunnan ohjausta. Kun ympäristöystävällinen autotekniikka yleistyy, päästötkin vähenevät.

– Sähköautot ovat vielä nyt kalliita, mutta tekniikka kehittyy ja hinta laskee.

ESS:n toimittaja Erno Laisi (vas.) ja vt. uutispäällikkö Kimmo Kangas (oik.) eivät kysymyksillään päästäneet ehdokkaita helpolla. Yleisökin esitti muutaman kommentin.

Kukaan ehdokkaista ei ainakaan julkisesti tunnustanut olevansa pettynyt, että päättyvän hallituskauden pääteemoihin kuulunut sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus (sote) jäi lopulta toteutumatta.

Juha Tapiola oli sillä kannalla, että sote-remontissa on paras lähteä puhtaalta pöydältä. Uudistus on pilkottava aiempaa pienempiin palasiin ja tavoitteet asetettava kahden vuoden päähän. Silloin uudistus voi toteutua kolmessa vuodessa.

Orimattilalainen keskustaehdokas Jukka Mölsä huomautti, ettei soten kaatumista voi sysätä hallituksen pääministeripuolueen piikkiin. Muilla hallituspuolueilla ja oppositiolla oli oma roolinsa uudistuksen kariutumisessa.

– Tämä oli tälle hallitukselle liian iso kokonaisuus.

Tiedolla asenteita vastaan

Yhden harvoista yleisöpuheenvuoroista käyttänyt orimattilalainen Juha Aalto kysyi kansanedustajilta, miten he saisivat ihmiset ymmärtämään vastuunsa ilmastotalkoissa. Kansalaisen ympäristötietoisuus voi lässähtää, jos hänen pitää oikeasti puuttua omiin elämäntapoihinsa.

Sonja Falk tarjosi yhdeksi lääkkeeksi valistusta. Kielteisiä tunteita herättävää kierrätyspuistoa saatetaan esimerkiksi luulla kaatopaikaksi, koska asiaa ei tunneta.

– Kiertotalouden maine on 1970-luvulta.

Kuka kaveriksi vallan kahvaan?

Juontajien kysymys kansanedustajaehdokkaille mieleisestä hallituspohjasta sai panelisteilta ristiriitaisen vastaanoton. Kokoomuksen Kristiina Hämäläinen ja perussuomalaisten Sari Sikkilä eivät halunneet vastata, ja muut jättivät yhteistyön ovia auki niin oikealle kuin vasemmallekin.

Demareiden Kirsi-Maarit Lehtimäki puolsi sinipunahallitusta. Liike Nyt!-ryhmän lahtelainen ehdokas Seppo Mustonen kelpuuttaisi hallitukseen kaikki muut, mutta ei vihreitä. Keskustan Jukka Mölsä piti kokoomusta ja demareita mieluisina kumppaneina. Vihreiden Juha Tapiola menisi hallitukseen Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen kanssa. Vasemmistoliiton ehdokas Väinö Weckström Orimattilasta oli valmis jakamaan ministerisalkut vihreiden ja sosiaalidemokraattien kanssa.

Vaalikoneeseen tästä

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?
Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi