Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ilmastokysymykset esillä myös Raksa-messuilla – professori puhuu puurakentamisen puolesta

Puurakentamisen suosio kasvanut isoissa kaupungeissa, muttei Lahdessa. Pian rakentamismääräyksissä täytyy huomioida rakennusmateriaalien ympäristövaikutukset: tämäkin sataa puurakentamisen laariin.

Professori Markku Karjalainen uskoo, että puurakentaminen lisääntyy entisestään. Hän tutkii modernia liimahirttä, joka ei rakennuksessa halkeile eikä painu. Kuva: Mirja Hussain

Ilmastoasiat, energiansäästö ja ekologinen rakentaminen ovat vahvasti esillä tämän viikonlopun Raksa-messuilla Lahdessa. Ohjelmalavalla kuullaan monia esityksiä, joiden otsikoissa päivän teemat ovat.

Puurakentaminen on yksi tapa rakentaa kotimaisista raaka-aineista ekologisesti, mahdollisimman vähän ilmastoa kuormittaen. Suurin osa suomalaisten vapaa-ajan asunnoista on aina tehty puusta, mutta puukerrostalojen rakentaminen pääsi vauhtiin vasta parikymmentä vuotta sitten. Julkisia puurakennuksia on vielä vähän, mutta tulevaisuudessa paljon nykyistä.enemmän.

– Tällä hetkellä on rakenteilla kymmeniä puisia kouluja eri puolille Suomea. Kouluista halutaan puisia ympäristöarvojen ja sisäilman takia, kertoo Tampereen yliopiston rakennusopin professori Markku Karjalainen.

Monet kunnat ottavat mallia Pudasjärvestä, jonne valmistui 10 000 neliön puinen koulukampus kolme vuotta sitten. Rakennus on saanut arkkitehtuuripalkinnon ja puupalkinnon.

Lahteen viime vuosina nousseet koulu- ja monitoimitalot eivät ole puisia, eivätkä myöskään rakenteilla olevat.

– Lahden puurakentaminen on viime aikoina hiipunut, Karjalainen toteaa.

Puukerrostaloja nousee tällä hetkellä moniin isoihin kaupunkeihin. Korkein taloista on kohta valmistumassa Joensuuhun. Rakennukseen on tulossa peräti 14 kerrosta.

Raksan messuosastojen lisäksi paikan päällä voi seurata työnäytöksiä. Perjantaina Viherpalvelu Kotipihan Mirja Rauti ja Hannele Laitinen näyttivät, miten piha-aita rakennetaan harkoista. Kuva: Mirja Hussain

Metsät kestävät kyllä

Puuta voitaisiin hyödyntää nykyistä enemmän myös korjausrakentamisessa. Karjalainen kertoo esimerkkejä: vanhojen kerrostalojen lisäeristykseen ja julkisivuihin voidaan käyttää puuta. Myös lisäkerrokset voidaan tehdä puusta.

– Puu on hyvä materiaali myös julkisen rakennuksen osana. Esimerkiksi Helsingin Oodi-kirjaston runko on terästä, mutta muuten puuta on käytetty rakennuksessa paljon.

Puu sopii myös siltoihin. Ruotsissa ja Norjassa puuta käytetään paljon enemmän silloissa kuin meillä.

– Lisäämisen varaa on. Ympäristöministeriössä on menossa puurakentamisen ohjelma ja nyt liikenne- ja viestintäministeriössä on oma ohjelmansa.

Aiemmin paloturvallisuus hillitsi monien kohteiden puurakentamista.

– Uusiin, yli kaksikerroksisiin puurakennuksiin pitää asentaa automaattiset sammutusjärjestelmät, joten palon pelko ei enää estä rakentamista. Maailmalla on rakennettu jopa puisia pilvenpiirtäjiä.

Entä metsät – kestävätkö ne lisääntyvän puun käytön?

– Suomen metsät kasvavat 14 tunnissa sen verran mitä 15 000 puukerrostaloasuntoon tarvitaan puuta.

Viimeistään vuonna 2025 rakentamismääräyksissä täytyy huomioida rakennusmateriaalien ympäristövaikutukset.

– Tämäkin sataa puurakentamisen laariin.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi