Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ilmari ja Mirva Myllynen painavat punk-asenteella maaliin asti

– Joskus projektista jää käteen henkistä pääomaa, joskus pieni rahasäkki, Euroopan ja Japanin lavoista haaveileva Imppu sanoo.

Kunkkuvideoita kuvaava pariskunta heittäytyi lehtikuvan kuvauksiin tuttuun tapaansa täysillä. Kuva: Sami Kuusivirta

Pöydällä nököttää suuri maskottihevosen pää. Varjottarien laulaja Mirva Myllynen kiskoo pörröisen hevoshahmon asua päällensä, mutta jättää kuvaajan pyynnöstä pään pöydälle. Hevosen nimi on Kunkku, ja se on ensi kesänä Lahdessa järjestettävien Kuninkuusravien virallinen maskotti. Ennen raveja Kunkku seikkailee nettivideoissa, joita Mirva Myllynen tekee yhdessä miehensä Ilmari "Imppu" Myllysen kanssa. Tähän mennessä Kunkku on jo käynyt tapaamassa Jokimaan raviradan toimitusjohtajaa ja laskettelemassa Messilässä, nauttinut vegemukin ja kierrättänyt hevosenkenkiä.

– Meille tuli soitto, jossa näitä videoita pyydettiin, ja hankimme sopivan kameran. Teemme tätä samanlaisella punk-meiningillä kuin kaikkea muutakin eli kaikki tehdään itse, Ilmari Myllynen sanoo.

Huikea startti kesäteatterista

Liike- ja yrityskeskus Korilla Villähteellä tuotantoyhtiötä ja studiota pitävän pariskunnan tekemisten listaaminen on läkähdyttävää. Varjottarien lisäksi Mirva Myllynen on ohjannut, käsikirjoittanut ja säveltänyt kesäteatteriesityksiä useana vuonna. Lisäksi hän tekee välillä "oikeita töitä" keittiösuunnittelijana ja nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajana. Ilmari Myllynen taas on lahtelaisille tuttu muusikkona, näyttelijänä ja musiikin tuottajana. Vuosi sitten he laittoivat pystyyn oman levymerkin, Zukunft Musikin.

Hienoa jälkeä syntyy juuri silloin, kun jalat eivät aivan ylety pohjaan. Muusikko Ilmari Myllynen

Ilmari Myllyselle musiikki- ja teatterimaailma on tuttu lapsuudesta asti, mutta Mirva uskalsi kokeilla siipiään vasta viisi vuotta sitten.

– Olen aina rakastanut musiikkia, mutta ensikosketuksen teatteriin ja esiintymiseen sain Pesäkallion kesäteatterin Badding-esityksessä. Se oli huikea startti, sillä näytelmällä oli yli 10 000 katsojaa ja tein siinä kaksi roolia. Tuntuu uskomattomalta, miten monta hienoa juttua olen ehtinyt sen jälkeen tehdä, Mirva Myllynen hymyilee.

Paljon yhdessä kulttuuriprojekteja tekevät Ilmari ja Mirva Myllynen eivät riitele koskaan edes kotona. - Ilmarin kannustavalla asenteella on ollut iso merkitys, Mirva Myllynen kiittelee. Kuva: Sami Kuusivirta

Konkari kannustaa ja jännittää

Badding-näytelmästä jäi käteen muutakin, sillä Ilmari Myllynen oli siinä näyttelijänä ja kosketinsoittajana. Miehellä on ollut suuri merkitys Mirva Myllysen tukena, sillä varsinkin alussa kahden lapsen äiti epäili omia taitojaan.

– Ilmari on ollut erittäin kannustava ja rohkaissut kokeilemaan rajojani. Vaatii aikamoista rohkeutta julkaista omia kappaleita, koska silloin paljastaa itsestään jotain tärkeää. Minulla ainakin on alaston olo ja mietin, mitä muut musiikistani ajattelevat, Mirva Myllynen sanoo.

– Olin minäkin tammikuussa kauhusta kankeana, kun julkaisin I think your boyfriend is gay -kappaleen, koska se oli Impun ensimmäinen virallinen julkaisu. Mielestäni hienoa jälkeä syntyy juuri silloin, kun jalat eivät aivan ylety pohjaan, Ilmari Myllynen kuvailee.

Kaikki tehdään itse

Lukuisten eri kulttuuriprojektien tahtiin hengittävä pariskunta ei elä arkea, jossa työasiat naksautetaan pois päältä kotona. Ajatusprosessit ja uudet ideat raksuttavat päässä myöhään iltaan. Joskus on mietittävä, kannattaako puoliso herättää loistavan idean takia kesken unien, vai voiko sen kertoa seuraavana aamuna. Tietyistä rutiineista pidetään kuitenkin kiinni, koska kotona asuu yksi teinipoika ja kaksi kissaa.

– Onhan tämä aika intensiivistä, koska meillä ei ole mitään virka-aikoja. Työt kulkevat mukana melkein aina, Ilmari Myllynen myöntää.

– Mutta tämä on tosi kivaa ja vaihtelevaa. Haastavinta on se, että teemme myös kaiken myynnin, markkinoinnin, tekniikat ja sosiaalisen median kuviot itse, Mirva Myllynen jatkaa.

Melodiasta äänimaailma

Suurin intohimo Mirva Myllyselle on kaksi ja puoli vuotta sitten perustettu Varjottaret. Etno- ja elektrovaikutteita poppiin sekoitteleva bändi on tehnyt keikkoja Lahden seudulla ja julkaisi uuden singlen kuun alussa. Ensi vuonna viisikolta saa odottaa ensimmäistä pitkäsoittoa. Bändin sanoitukset tekee Mirva Myllynen, sävellykset syntyvät yhteistyössä.

Sitaatti

– Yleensä laulan melodioita sanelimelle ja kerron Ilmarille mielikuvistani, joissa voi olla tuulisia nummia. Ilmarilla on uskomaton taito kuunnella ja luoda ajatuksistani äänimaailmat. Sanoituksissa minua inspiroivat ihmisten kohtaamiset, sanomiset ja tunnekuohut, ihan arkiset asiat, Mirva Myllynen kertoo.

Impun soolotuotanto on täysin erilaista, mutta monipuolisen muusikon mielestä vaihtelu pitää virkeänä. Vaikka Impun diskomainen musiikki on Suomessa vain marginaalissa, Keski-Euroopassa se voisi soida radiolistoilla.

– Jo Saksassa on erilainen ilmasto, ja siellä pyörähtäessäni keikoilla on ollut hyvin yleisöä. Näillä kilometreillä en halua enää harrastella, vaan teemme määrätietoisesti töitä menestyksen eteen. Haaveissa on Euroopan ja Japanin valloitukset, Ilmari Myllynen suunnittelee.

Mitä jää käteen?

Myös Varjottaret haluaa tosissaan löytää kuulijansa, ja siksi kaksikko on tänä vuonna joutunut sanomaan muutamille projekteille kohteliaasti ei kiitos.

– Se ei ole helppoa. Pitää miettiä, mitä siitä jää meille. Joskus se voi olla henkistä pääomaa, joskus pieni rahasäkki. Jollain meidänkin pitäisi elää. Usein pankkitilille katsoessa näyttää, että emme ole tehneet mitään. Terveisiä vaan kaikille lahjakkaille kulttuurituottajille, Ilmari Myllynen vinkkaa.

Mirva Myllynen haaveilee siitä, että kova työ musiikin ja teatterin parissa palkittaisiin ja sillä voisi elää. Jotkut ovat sanoneet, että Myllysten kannattaisi tehdä kaupallisempia juttuja.

– Miksi kannattaisi? Haluamme mennä omia polkuja, ja tehdä mikä tuntuu hyvältä, Mirva Myllynen vastaa.

Ilmari Myllynen on samaa mieltä. Itse tekemällä heillä on vapaus ja vastuu omissa käsissä. Mahdolliset hittirahat satavat sitten suoraan tekijöiden taskuun.

Lautapelejä ja historiallisia sarjoja

Hyvin eri tavoilla työskentelevä pari ei kuulema koskaan riitele. Yksi tärkeä syy on vahva ymmärrys toisen tekemiseen. Kun tietää, mitä kulttuurin tekeminen toiselta vaatii, siihen osaa asennoitua paremmin.

Kotioloissa Myllyset saavat virkamoodin parhaiten pois päältä pelaamalla perheen voimin lautapelejä. Mirva Myllysen oma pakokeino ovat historialliset tv-sarjat.

Juttuhetki on ohi ja kaksikko heittäytyy lehtikuvaukseen pakkasesta välittämättä. Loppupäivän ohjelmassa on lisää Kunkku-videoiden kuvaamista, lastenlaulukonsertin suunnittelua, markkinointia ja illalla bänditreenit.

Ilmari & Mirva Myllynen

Millainen hän on?

Pyysimme Ilmaria ja Mirvaa kuvailemaa toisiaan työkumppaneina.

Mirva: Ilmari on tosi tarkka. Hänellä kova ammattitaito musiikin tekemisessä. Hän on todellakin sanansa mittainen, tekee aina minkä lupaa. Ilmarilla on erittäin hyvät hermot.

Ilmari: Mirva on innostuva ja innostava. Hänen kanssaan voi pallotella ajatuksia. Mirva on määrätietoinen eikä jätä asioita kesken. Hänen empatiakykynsä kulminoituu idearikkautena. Hän kaapii aiheita lauluihin ympäriltään.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi