Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kaupunki ostaa Siltapuiston asunnot 2,3 miljoonalla – parkkitalon kehittämistä on pohdittu jo pitkään

Siltapuistossa on parkkihallin lisäksi toimistotilaa ja kymmenen asuntoa. Kuva: Jani Keronen

Lahti varautuu Siltapuiston korttelin uudistamiseen ostamalla kiinteistössä sijaitsevat kymmenen asunto-osaketta. Konserni- ja tilajaosto käsittelee maanantaina päätösehdotusta, jonka mukaan kaupunki lunastaisi asunnot niiden yksityisiltä omistajilta yhteensä 2,25 miljoonalla eurolla.

Ostettavien asuntojen yhteispinta-ala on 690 neliötä. Asuntoyhtiö käsittää vajaat 7 prosenttia kiinteistöyhtiö Siltapuiston osakekannasta, jonka kaupunki saa kauppojen myötä kokonaan haltuunsa.

Siltapuiston korttelia rajaavat Vesijärvenkatu, Aleksanterinkatu ja Hämeenkatu sekä kahden viimeksi mainitun välillä kulkeva kevyen liikenteen väylä. Suurin osa kiinteistöstä on pysäköintitilaa, jota on 7 000 neliön verran. Talossa on myös 3 000 neliötä toimistotiloja.

Suunnitelmat idea-asteella

Siltapuiston kehittämistä on pohdittu jo pitkään, koska parkkitalon vanhin osa huonossa kunnossa. Suunnitelmat korttelin tulevaisuudesta ovat idea-asteella, eikä kohde ei ole mukana kaavoitusohjelmassa.

– Vielä ei tiedetä, mitä rakennetaan tai millainen kaava siihen tulee. Ollaan vasta niin alkuvaiheessa. Asuntojen ostaminen on ennakointia siihen, että voidaan operaatioita tehdä, kehityspäällikkö Veli-Pekka Ignatius toteaa.

Aleksanterinkadun ja Vesijärvenkadun varteen luonnosteltiin jo vuosituhannen alkuvuosina korotusosaa.

– Vieressä on korkeiden talojen rivistöä, Ignatius huomauttaa.

Siltapuistossa on 540 pysäköintipaikkaa. Kuva: Mirja Hussain

Asukkaat voivat jäädä vuokralle

Jos Siltapuisto muutettaisiin muuhun kuin pysäköintikäyttöön, jostain muualta pitäisi osoittaa ainakin 400 parkkipaikkaa.

– Olennaista on ratkaista, mihin Siltapuiston autot laitettaisiin. Kaavatyönä asia ei ole vireillä, mutta olemme valmiuksissa käynnistää tarpeelliset selvitykset, kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen toteaa.

Kaupungin omistukseen siirtyvien asuntojen omistajien kanssa on sovittu, että he tai heidän vuokralaisensa saavat jäädä asuntoihin vuokralle niin halutessaan. Asuntojen vuokraamisesta vastaa Lahden Talot.

Karvinen-Jussilaisen mukaan Siltapuiston asuin- ja liikerakennus kytkeytyy kiinteästi parkkihallin uudempaan osaan, joka puolestaan on liikenteellisesti samaa kokonaisuutta vanhan osan kanssa.

– Asuntojen ostamisella halutaan varmistaa, että on riittävästi tilaa ratkaisuita tehdä. En osaa sanoa, säilyvätkö asunnot. Se riippuu valittavasta ratkaisusta. Voi olla, että toimistosiivun säilyttäminen olisi vaikeaa.

"Onhan parkkitalo ruma"

Siltapuistossa on 12 tasossa 540 autopaikkaa. Parkkitaloa operoivan Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja Sari Alén arvioi viime kesänä, ettei nykyisen parkkihallin kunnostaminen ei ole todennäköinen vaihtoehto. Alén väläytti mahdollista käyttökieltoa, jos tilannetta ei pystytä ratkaisemaan pian.

Siltapuiston pysäköintitalo sijoittui syksyllä kaupunginteatterin jälkeen toiseksi, kun ESS.fi:n kyselyssä kysyttiin Lahden ruminta rakennusta.

– Siitä se (uudistamistarve) on lähtenyt, että onhan Siltapuiston parkkitalo ruma, Ignatius sanoo.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi