Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahdesta maailman johtava ympäristökaupunki? – "Se on jo nyt lähempänä kuin se, että FC Lahti pelaa Mestareiden liigassa"

Tavallisten kaupunkilaisten ympäristötekojen oltava helppoja, ympäristöosaaminen pitää pystyä kaupallistamaan nykyistä paremmin ja osaamisesta on pidettävä ääntä, pohtivat valtuustoryhmien puheenjohtajat paneelikeskustelussa.

Lahden valtuustoryhmien puheenjohtajat keskustelivat perjantaina ympäristöasioista. Kuva: Erno Laisi

Lahden on pidettävä ympäristöosaamisestaan nykyistä suurempaa ääntä ja kyettävä muuttamaan osaaminen myös rahaksi.

Nämä olivat perjantaina valtuustoseminaarissa järjestetyn paneelikeskustelun pääviestit.

Kaupunginjohtaja Pekka Timosen mukaan tavoitteeksi pitäisi ottaa se, että Lahti on maailman johtava ympäristökaupunki.

– Me olemme jo Suomen johtava ympäristökaupunki. Euroopassakin meidät on rankattu useasti kärkikastiin. On tähdättävä siihen, ettei väite Lahdesta maailman johtavana ympäristökaupunkina kuulosta naurettavalta. Se on jo nyt lähempänä kuin se, että FC Lahti pelaa Mestareiden liigassa.

"Emme voi tyytyä nykytilanteeseen"

KD:n ryhmäpuheenjohtaja Sonja Falkin mukaan Lahdella on osaamista ja kykyä olla maailmanlaajuisesti merkittävä toimija ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa erityisesti tieteen ja tutkimuksen saralla.

Hänen mielestään tavallisille lahtelaisille ilmastoystävälliset teot tulee olla mahdollisimman helppoja ja vaivattomia.

– Pitää kehittää sellaisia toimintoja, jotka tulevat automaattisesti käyttöön – kuten kierrätysasioissa on tehty jo pitkään.

– Meidän pitää osata hyödyntää entistä enemmän sitä tosi hyvää ympäristötyötä, jota tässä kaupungissa on tehty. Emme voi tyytyä nykytilanteeseen. Meidän pitäisi olla suunnittelemassa jo seuraavia askeleita. Muut tulevat kovaa perässä, sanoi puolestaan vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Salla Palmi-Felin.

Kokoomuksen ryhmäpomon Hannu Rahkosen mukaan Lahden tulisi nykyistä enemmän markkinoida ympäristöosaamistaan.

– Jotta ihmiset, jotka harkitsevat muuttamista Lahteen, tietävät mitä meillä tehdään.

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenjohtajan Elisa Lientolan mukaan pelkät kuluttajien tekemät valinnat eivät riitä ilmastonmuutoksen torjunnassa.

­– Lahti on tosi hienosti lähtenyt kaupunkina ratkomaan ongelmia. Tavallinen kaupunkilainen ei välttämättä tiedä olevansa ilmastosankari, koska se on meillä niin arkea. Meidän pitää kertoa entistä enemmän ympäristöystävällisestä energiasta, hyvästä joukkoliikenteestä, hyvästä kierrätyksestä ja hyvästä vesijärjestelmästä.

"Tämä ei saa olla vain päättäjien haihattelua"

Keskustan ryhmän varapuheenjohtajan Markku Karjulan mukaan kaikkein tärkeintä on saada sitoutettua tavalliset kaupunkilaiset tekemään ympäristöystävällisempiä ratkaisuja.

­– Tämä ei saa olla vain päättäjien ja viranhaltijoiden haihattelua. Toiminnan pitää lähteä ruohonjuuritasolta. Niin kannatettava teema kuin ympäristöystävällisyys ja ilmastonmuutos onkin, niin tällä hetkellä se on liian ylhäältä annettua.

SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Sirkku Hildénin mukaan kaupunki ei riittävästi näytä sitä, että Lahti on ympäristökaupunki.

Hildénin arvion mukaan suuri joukko lahtelaisista ei tiedä, kuinka paljon kaupungissa on tehty ilmastonmuutoksen torjumisen ja ympäristöystävällisyyden eteen.

– Meillä riittää tekemistä, että kaupunkilaiset ovat sitä mieltä, että Lahti on ympäristökaupunki.

Perussuomalaisten ryhmän varapuheenjohtaja Martti Mäkelä sanoi hoksanneensa lomamatkalla Espanjassa, kuinka paljon edellä Suomi ja etenkin Lahti ovat ympäristöosaamisessa.

Mäkelän mielestä kaikkein tärkeintä olisi saada lisättyä työllisyyttä ympäristöosaamisen avulla.

– Haluan nähdä sen päivän, kun jostain muualta tullaan kysymään, että voitteko neuvoa meitä ympäristöasioista. Silloin me olemme onnistuneet.

Vihreiden Palmi-Felin iloitsi, että keskustelu ei enää ole väittelyä siitä, pitääkö ylipäätään tehdä mitään.

– Olemme siirtyneet keskustelemaan siitä, mitä pitää tehdä.

Seitsemän kuukautta kaupunginjohtajana toiminut Timonen kertoi yllättyneensä siitä, kuinka pitkällä Lahti ympäristöasioissa todellisuudessa on.

– Miksei kukaan kertonut sitä minulle ennen kuin hain tänne? Esimerkiksi kivihiilestä Lahti luopuu ensimmäisenä suurista kaupungeista juuri nyt, kun samaan aikaan Helsinki tekee 61 prosenttia lämmöstään kivihiilellä ja aikovat luopua siitä vuonna 2035. He kutsuvat tätä kunnianhimoiseksi ilmastostrategiaksi, Timonen sanoi hämmästellen.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi