Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hankalat olosuhteet eivät pysäytä Vesijärven niittoja – näin jäihin uponnut niittokone nousee järvestä, katso video

Vesijärven talviniitot ovat hankalista olosuhteista huolimatta toteutumassa suunnitellusti. Alkutalvesta jäät olivat heikot, ja sitten lunta oli liikaa. Lumien sulettua ja yöpakkasten tultua niitot alkoivat vauhdikkaasti. Keskiviikkona lumen peittämä railo kuitenkin yllätti niittäjät ja kone upposi osin järveen Hollolassa lähellä Sokonsaarta.

Niittourakoitsija Risto Kauhala kertoo Päijät-Hämeen Vesijärvi-säätiön tiedotteessa, että niittämättä ovat enää Pirttisaaren pohjoispuoli ja Suullistenpohja.

– Niitetyn ruo'on seassa on nyt paljon painavaa lunta, ja ruo'on siirtolaitteen runkoputki katkesi. Saattoi se saada osumaa jäähän koneen etuosan upotessakin, hän toteaa.

Veteen joutumisesta ei sinänsä ole laitteelle haittaa, sillä se on tehty kelluvaksi.

Niitot jatkuvat koneen korjauksen jälkeen sunnuntaina. Kauhala arvelee, että loputkin kohteet saadaan niitettyä.

Niittoja 18 hehtaarin alueella

Niittosuunnitelmassa on kohteita reilut 18 hehtaaria. Alkutalvesta näytti jopa siltä, ettei talviniittoja saataisi tänä vuonna tehtyä ollenkaan.

Talviniitoilla parannetaan veden virtausta ja ehkäistään ruovikoiden muuttumista maa-alueiksi. Niittojen vaikutuksia on seurattu mittaamalla näyteruutuilta ruovikon tiheyttä, pituutta ja paksuutta. Mittausten perusteella talviniittojen teho vaihtelee, mikä mahdollisesti liittyy pohjan ravinteisuuteen. Talviniitoilla voidaan joka tapauksessa ohentaa ruokojen paksuutta ja vähentää paikalleen lahoavan ruokomassan määrää.

Vesijärvi-säätiö on tunnustellut uusia yhteistyömahdollisuuksia järviruokomassa hyödyntämiseksi. Hollolalainen Rakennusbetoni ja Elementti käyttää jo Vesijärven talviruokoa viherkatoissaan.

Railo Kivisaaren suuntaan

Sokonsaaren ja Kivisaaren välissä on railo, jonka kohdalla jään paksuus oli keskiviikkona vain viisi senttiä. Niittokoneen uppoamispaikalle jäi avanto, joka merkittiin varoitusnauhalla.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi