Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

10 faktaa Legoista - viikonlopun Raksa-messuilla pääsee rakentamaan Legoilla

Ensimmäinen Lego-palikka syntyi 70 vuotta sitten.

Lego-kaupunki on tapahtumaa täynnä. Vain mielikuvitus on rakentajan rajana. Kuva: Pii Poo

1. Kaikesta saa syyttää puusepän poikaa.

Lego-palikat keksi puu­sepän poika Godtfred Kirk Christian­sen Tanskan Billundissa. Toisiinsa lukittuvien muovi­palikoiden valmistaminen alkoi 1949. Nykymallinen palikka patentoitiin 1958. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 70 vuotta ensimmäisen palikan valmistamisesta ja 50 vuotta ensimmäisestä Duplo-palikasta. Duplo on kaksi kertaa tavallista Lego-palikkaa suurempi. Nimi Duplo tulee latinan tuplaa tarkoittavasta sanasta duplex.

Tarina kertoo, että Christiansen keksi unessaan kovertaa Duplo-palikoiden nastat ontoiksi. Näin Duplot voitiin yhdistää klassisiin Lego-palikoihin.

Kuva: Pii Poo

2. Palikoista on moneksi.

Erilaisia Lego-palikoita on yli 3 700. Niitä voi yhdistellä käytännössä rajattomasti. Legon mukaan kuusi 2x4-palikkaa voidaan liittää yhteen 915 miljoonalla tavalla.

Reuters kertoi viime kuussa, että espanjalainen David Aguilar, 19, on rakentanut Legoista itselleen kyynärvarren. Ilman oikeaa kättä syntynyt Aguilar aloitti kyynärvarren kehitystyön yhdeksänvuotiaana. Nyt hän pystyy rakentamaan Legoja molemmilla käsillä.

Imperialistit valmiina puolustamaan saavutettuja etujaan. Legoilla voi jäljitellä enemmän tai vähemmän tarkasti todellisuutta. Kuva: Pii Poo

3. Korkeimmat Lego-tornit.

Tiettävästi korkein Lego-torni on rakennettu joulu­kuussa 2017 Israelin Tel Avivissa. 35,95 metriä korkea rakennelma päihitti Saksan Günzburgin Legolandin tornin 48 sentillä. Kumpaisenkin rakentamiseen tarvittiin yli puoli miljoonaa palikkaa.

Teoriassa 375 000 palikasta voisi rakentaa 350 kiloa painavan, 3,5 kilometriä korkean tornin.

Mallikelpoinen metropoli. Tässä Lego-kaupungissa ei näy roskia, ja kaikki on muutenkin hyvässä järjestyksessä. Menossa on nähtävästi pelastuslaitoksen kello kuuden katselmus. Kuva: Pii Poo

4. Maailman suurin rengasvalmistaja.

Vuonna 2012 Lego sai nimiinsä Guinnessin maailmanennätyksen suurimpana rengasvalmistajana valmistettuaan vuoden aikana 318 miljoonaa rengasta. Se tekee 870 000 rengasta päivässä. Kilpailijat eivät päässeet edes lähelle. Vuonna 2011 Bridgestone valmisti 190 miljoonaa, Michelin 184 miljoonaa ja Goodyear 181 miljoonaa rengasta.

Kuva: Pii Poo

5. Figuurit luotaimessa ja ­lentokoneissa.

Nasa laukaisi elokuussa 2011 kolme alumiinista valmistettua Lego-hahmoa avaruuteen. Tähtitieteilijä Galileo Galileita sekä roomalaisia jumalia Junoa ja Juppiteria esittävät figuurit matkaavat avaruudessa Juno-luotaimella, jonka avulla tutkitaan Jupiter-planeetan rakennetta, painovoima- ja magneettikenttää sekä napojen magnetosfääriä. Galilei, Juno ja Juppiter eivät ole projektin päätyttyä palaamassa maahan.

Lentokoneissakin Legot alkavat olla arkea. Turkish Airlinesin turvaohje­videossa nähdään viimeisimmän Lego-elokuvan sankareita.

6. Aidon kokoinen Lego Bugatti.

Lego rakensi viime vuonna aidon kokoisen super­auton Bugatti Chironin. Rakentamiseen käytettiin yli miljoona Lego Technic -osaa.

Kaksipaikkaisen Lego Chironin huippunopeus 20 kilometriä tunnissa. Auton suunnitteluun ja rakentamiseen sujahti 13 438 miestyötuntia.

7. Ihmisen läpi vajaassa kahdessa päivässä.

Forbes kertoi viime marraskuussa kokeesta, jossa kuusi terveydenhuollon ammattilaista nieli vapaaehtoisesti Lego-hahmon pään. Tarkoitus oli selvittää, kuinka kauan pää viihtyy ihmisruumissa. Nyt tiedetään, että pikkurillinpään kokoinen keltainen muovinuppi poistuu aikuisen kehosta keskimäärin 1,7 päivässä. Yksi pää katosi kokeessa.

Kätyritkin ovat saaneet omat Lego-figuurinsa. Kuva: Pii Poo

8. Sinustako Lego-suunnittelija?

Legolla on verkossa Lego Ideas -niminen hanke, jonka kautta periaatteessa kuka tahansa voi päätyä Lego-suunnittelijaksi.

Kun saat ideallesi 10 000 kannattajaa, Legolla mietitään, tehdäänkö mallistasi virallinen Lego-setti. Jos setti tulee myyntiin, saat suunnittelijana myynnistä osuuden.

9. Palikkatakomossa harrastavat aikuiset.

Suurin osa Lego-harrastajista on lapsia, mutta palikat houkuttavat myös aikuisia. Suomessa aikuisten asialla on Palikkatakomo, joka pyörittää verkon vilkkainta Lego-foorumia Suomessa sekä järjestää näyttelyitä ja muita tapahtumia. Palikkatakomon ilmaisella foorumilla ei ole ikärajaa.

10. Rikastu Legoilla.

Vanhat Legot ovat arvotavaraa, sanoo Lego-kauppias ja Lego-tapahtumia järjestävä Timo Ranto Pii Poo oy:stä.

– Monet lelut päätyvät roskiin, mutta käytetyillä, ehjillä Legoilla on jälkimarkkinansa.

Arvossaan ovat vanhat, koskemattomat setit. Erityisen arvokkaita ovat vanhat, isot setit, joita valmistettiin pieniä määriä. Myös Lego Star Warsit ovat suosittuja. Niillä on iso keräilijäkunta.

Lego-tapahtuma Raksa-messuilla Lahden Messukeskuksessa perjantaista sunnuntaihin.

Lähteet: Lego, Reuters, Forbes, Wikipedia ja Palikkatakomo.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi