Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Muovipanttikokeilun tulokset jäämässä laihoiksi Hollolan Matkakeitaalla - "On yllättänyt, kuinka vähän kanistereita on tullut takaisin"

Pesunestekanisterin palauttaja saa ilmaisen kahvin. Vain yksi kymmenestä astiasta on palautettu takaisin.

Virvotusjuomapullojen osalta panttijärjestelmä toimii erittäin hyvin, sanoo Muovipoli-yrityksen projektipäällikkö Jenni Syvänne. Kuva: Juha Peurala

Hollolan Matkakeitaan takaa paljastuu 600 litran jäteastia, jonka pohjalla makaa viisi tyhjää pesunestekanisteria ja yksi oluttölkki. Väärään paikkaan viskatun alumiinitölkin tapaan muovikanisterit ovat arvotavaraa eli pantillisia.

Hämeenlinnantien ja Riihimäentien risteyksen huoltoasemalla myytävissä lasinpesunesteissä on eräänlainen panttitarra. Kun tyhjän astian palauttaa kassalle, saa ilmaisen kahvin tai teen.

Lokakuussa käynnistynyt kokeilu kestää ainakin tämän kuun loppuun, eli vielä on aikaa mennä nauttimaan oma ilmainen kupillisensa.

Palautettuja kanistereita on kertynyt Hollolan Matkakeitaan keräysastiaan vain pari kolme päivässä. Kuva: Juha Peurala

Vain muutamia viikossa

Lahden ammattikorkeakoulun vetämiin Kiertoliike- ja Kiemura-hankkeisiin liittyvää kokeilua ei voi kuitenkaan vielä kuvailla menestystarinaksi.

Pikku hiljaa täyttynyt keräysastia tyhjennettiin ensimmäisen kerran vuodenvaihteessa ja toisen kerran viime viikolla. Toisen tyhjennyksen jälkeen kanistereita on kertynyt vain muutama lisää.

Muutamat kanta-asiakkaat ovat ottaneet asian omakseen, mutta noin tuhannesta tarrallisesta astiasta on palautettu vaatimattomat 120 eli kymmenisen prosenttia.

– Kanistereiden myynti alkoi vilkastua loppuvuodesta, mutta palautettujen kanisterien määrä ei lähtenyt samaa tahtia nousuun. On loppupeleissä yllättänyt, kuinka vähän niitä on tullut takaisin, kertoo projektipäällikkö Jenni Syvänne.

Syvänne työskentelee ammattikorkeakoulun hankkeissa mukana olevassa Muovipoli-yrityksessä, joka toimii Lahdessa ja tarjoaa tutkimus-, kehitys- ja testauspalveluja muoviteollisuudelle.

Tältä kanisterin tarra näyttää. Kuva: Juha Peurala

Satojatuhansia kiloja jätettä

Käyttövalmista tuulilasinpesunestettä myydään tyypillisesti viiden litran muovikanisterissa, joka on valmistettu kierrätykseen hyvin sopivasta ja tasalaatuisesta PE-HD:stä eli erityisen tiheästä polyeteenistä.

Tällaisessa astiassa on muovia lähes 200 grammaa. Tähän mennessä myydyt noin tuhat tarrallista kanisteria painavat tyhjinä siis melkein kolmen ihmisen verran.

Yksi autoilija tyhjentää useita kanistereita vuodessa, joten pissapojan täyttö tuottaa vuosittain satojatuhansia kiloja muovijätettä.

Kotien pakkauskanistereita ja myös lasinpesunestekanistereita saa viedä Rinki-muovinkeräyspisteille. Keräyssäiliöiden aukot ovat kuitenkin usein niin kapeita, että kanisteri pitää runnoa sisään.

Raha ei vaihdu

Hollolan kokeilun heikkoa palautusastetta selittää ainakin ohikulkuliikenne eli se, että moni Matkakeitaalta pesunestettä ostanut ei palaa takaisin. Lisäksi viiden litran kanisterin sisältö ei välttämättä mahdu kerralla auton pesunestesäiliöön, mikä heikentää palautumisen todennäköisyyttä.

Kokeilun tähän mennessä laihoista tuloksista voi päätellä lähinnä sen, että juomapulloista tuttu panttijärjestelmä ei välttämättä toimi yksittäisissä tuotteissa.

On kuitenkin syytä huomata, että Hollolan kokeilussa ei ole käytetty rahapanttia. Kuluttaja ei siis ole maksanut pakkauksesta yhtään tavallista enempää.

– Virvotusjuomapullojen osaltahan panttijärjestelmä toimii tosi hyvin. Muutenkin kuin tähän kokeiluun liittyen tulee ihmisiltä viestiä, että olisi kiva, jos panttijärjestelmää laajennettaisiin, Syvänne huomauttaa.

Panttikokeiluja muuallakin

Hollolan kokeilun innoittajana ovat erityisesti EU:n kiristyvät muovinkierrätysvaatimukset. Tällä hetkellä pakkausmuovistakin kierrätetään vain pieni osa.

Panttikokeiluja on tehty viime aikoina Suomessa myös muun muassa Etelä-Pohjanmaalla Soinin kunnassa, missä käynnistyi viime kesänä MuoviSampo-hanke.

Paikallisen 4H-yhdistyksen vetämässä kokeilussa palautuspisteelle tuodusta muovista on maksettu euro kilolta paikallisen K-marketin alennuskuponkeina. Lisäksi kauppa on varustanut muun muassa jauhelihapaketteja, jugurttipurkkeja ja pastapusseja 2–10 sentin panteilla, jotka maksetaan asiakkaalle takaisin palauttaessa.

Iltalehden mukaan toiminnasta on tarkoitus tehdä pysyvää ja hanke on herättänyt kiinnostusta muissakin kunnissa.

Kiemura

Muovit pesuun

Syksyllä alkaneessa Kiemura-hankkeessa kehitetään muun muassa likaisten muovien pesua.

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa Lahden ammattikorkeakoulun Niemen kampuksen laboratorioon rakennetaan muovien pesu- ja kierrätyslinjastoa, jonka pesuria testattiin ensimmäisen kerran viime viikolla. Italiasta tilattu muovin sekoitus- ja pursotuskone saapuu laboratorioon loppukevään aikana.

Tutkimusmittakaavan laitteistolla on tarkoitus testata esimerkiksi maatalousmuovien ja muiden polttoon menevien tuotteiden soveltuvuutta kierrätykseen. Myös Matkakeitaalla kerättyjä kanistereita käytetään laitteiston testaukseen.

Mikromuovejakin tutkivassa Kiemurassa ovat mukana Lahden ammattikorkeakoulun lisäksi Helsingin yliopisto ja Muovipoli-yritys. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto.

Tuomas Haakana
tuomas.haakana@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi