Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Jos ette tee mitään, niin ennuste kyllä toteutuu" – Lahden valtuustoseminaarissa pohdittiin kaupungin kasvua

"Jos Lahti haluaa kasvaa, tarvitsemme lisää työperäistä maahanmuuttoa, piste ja loppu", sanoi kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

MDI:n kehitysjohtaja Janne Antikainen patisti lahtelaisia päättäjiä murskaamaan yhtiön tekemän ennusteen. "Älkää antako tämän olla itseään touteuttava ennuste. Jos ette tee mitään, niin ennuste kyllä toteutuu." Kuva: Erno Laisi

Lahden kaupunginvaltuuston seminaarin avauspäivä Jyväskylässä oli pyhitettiin kaupungin kasvun pohtimiselle. Kaikki tuntuivat olevan yhtä mieltä siitä, että Lahden väkiluvun on noustava ja konsulttiyhtiö MDI:n hiljattain julkistama ennuste pitää murskata.

Murskaamista riittää, sillä ennusteen mukaan Lahdessa asuu vuonna 2040 vähemmän väkeä kuin nyt. MDI:n ennusteen mukaan Lahden väkiluku kasvaa vain hieman nykyisestä noin 120 000:sta vuoteen 2030 tultaessa. Kaupunki on asettanut tavoitteekseen 150 000 asukkaan rajapyykin vuoteen 2030 mennessä.

­– Kauniisti sanottuna se on kunnianhimoinen tavoite, myönsi kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Timosen mielestä on selvää, ettei Lahti saa jäädä liian kauaksi vaikkapa Jyväskylän, Kuopion, Joensuun ja Rovaniemen kaltaisten kaupunkien kasvuvauhdista. Kaupungeista osa on kasvanut viime vuosina valtavasti Lahtea enemmän.

Lisää samaa kuin ennen ei ole toimiva resepti. Sillä ei pärjätä. Ilman muutosta ei tule kasvua. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen

– Seinäjokikin on kasvanut tuplavauhdilla Lahteen verrattuna.

Timonen muistutti, että Lahti on kaikesta huolimatta ainakin toistaiseksi "viivan oikealla puolella", eli ylipäätään niiden paikkakuntien joukossa, jotka kasvavat.

– Ensimmäinen tehtävämme on varmistaa kaikin keinoin, että meillä on kasvun eväät.

"Älkää antako tämän olla itseään toteuttava ennuste"

MDI:n kehitysjohtaja Janne Antikaisen huomautti, että Lahti on kaikesta huolimatta lähellä suomalaisten kaupunkien "ykkösketjua".

Vaikka ennuste on jotain aivan muuta, mitä Lahdessa tavoitellaan, ei peliä ole menetetty, hän sanoi.

– Älkää antako tämän olla itseään toteuttava ennuste. Jos ette tee mitään, niin ennuste kyllä toteutuu.

Keinoja väestönkehityksen nopeaan kasvuun on Antikaisen mukaan vain yksi: työperäisen maahanmuuton lisääminen. Kaupunginjohtaja Timosen mukaan työperäisen maahanmuuton lisäämisen tarve ei ole edes mielipidekysymys.

– Kaikilla käyrillä työperäinen maahanmuutto on välttämätöntä. Jos Lahti haluaa kasvaa, tarvitsemme lisää työperäistä maahanmuuttoa, piste ja loppu. Jos joku keksii toisen reseptin, kuuntelen mielelläni.

Varavaltuutettu Jari Hartman (sd.) uteli, onko väestönkasvu maahanmuuton avulla arvo sinänsä vai onko sillä merkitystä, keitä kaupunkiin muuttaa.

­– Pelkkä väkiluvun lisäys ei ole ainoa ratkaisu. Kansainvälistyminen vaatii aikamoisia panostuksia. Erityisesti alkuvaiheessa kulut ovat erittäin suuret. Hyöty tulee pitkällä aikavälillä. Kansainvälistymispolitiikkaa tehtäessä on hyvä muistaa, ettei se ole nopeasti mikään autuaaksi tekevä ratkaisu. Työperäisyyden ja onnistuneen integraation kautta tulee hyötyjä, vastasi Antikainen.

Työperäisen maahanmuuton ohella Lahden on hamuttava määrätietoisesti osuutta metropolialueen valtavasta kasvusta. Etenkin korkeasti koulutettuja ja nuoria naisia pitää kyetä houkuttelemaan Lahteen, Antikainen sanoi.

Lahden ääni kuuluviin Jyväskylän ja Kuopion avulla

Antikaisen mielestä on kiinnostavaa, että Lahti on yhdistänyt edunvalvonta-asioissa voimansa Jyväskylän ja Kuopion kanssa.

Lahti, Jyväskylä ja Kuopio pyrkivät pitämään ääntä itsestään ja tarpeistaan, jotteivät Suomen suurimmat kaupungit jätä lopullisesti muita kasvavia kaupunkeja varjoonsa.

Timonen ja Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto korostivat omissa puheenvuoroissaan sitä, ettei valtio voi toimillaan suosia pelkästään kuutta suurinta kaupunkia ja neljää suurinta kaupunkiseutua. Esimerkkinä mainittiin muun muassa tulevaisuuden raideinvestoinnit.

Ilman muutosta ei tule kasvua

Yliopiston merkitystä kaupungille ei voi liikaa Timosen mielestä korostaa. Liki kaikki Suomen kasvavat ja hyvin pärjäävät kaupungit ovat myös yliopistokaupunkeja, hän muistutti. LUT-yliopiston myötä Lahti sai kasvun kannalta "kaikkein kriittisimmän elementin", kuten Timonen asian muotoili.

– Korkeakouluilla on välttämätön rooli sen takaamisessa, että tulevaisuus on menneisyyttä parempi.

Timosen mukaan Lahden on otettava kaikki hyöty irti muuttuvasta toimintaympäristöstä. Kaupunkiin kaivataan lisää uuden ajan yrityksiä ja työpaikkoja. Kelkasta pudonneet, matalasti koulutetut on saatava mukaan. Heidän lisäkseen kaupunki kaipaa kipeästi huippuosaajia. Ennen kaikkea Lahden tarvitsee tehdä asioita eri tavoin kuin ennen, Timonen sanoi.

­– Lisää samaa kuin ennen ei ole toimiva resepti. Sillä ei pärjätä. Ilman muutosta ei tule kasvua.

Valtuustoseminaari

Kaksi päivää Jyväskylässä

Torstaina valtuustoseminaarissa keskityttiin kaupungin kasvunäkymiin sekä tapasi Jyväskylän kaupungin johtavia viranhaltijoita ja poliitikkoja.

Perjantaina kaupunginjohtaja esittelee luonnoksen valmistelussa olleesta kaupungin hallinnon ja toiminnan eettisistä periaatteista.

Lisäksi valtuusto kuulee Lahden kaupungin sote-vaihtoehdoista vuosille 2019–2023.

Seminaarin päättää valtuustoryhmien puheenjohtajien yhteinen ympäristöaiheinen paneelikeskustelu.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi