Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Metamfetamiinin käyttö ryöpsähtänyt, mutta takavarikot vähentyneet – jätevesitutkimuksen tulos yllätti poliisin

Lahti yhä vahvaa amfetamiiniseutua. Ainetta kulkeutuu myös naapurikaupunkeihin. Kokaiinin käyttö tasaantumassa, mutta on yhä korkealla tasolla.

Kuvan purkissa on malliksi pari grammaa amfetamiinia. Viime vuonna Hämeen poliisilaitos takavarikoi amfetamiinia yhteensä 27 990 grammaa. Kuva: armi salonen

Lahteen lyöty amfetamiinipääkaupungin leima on tiukassa. THL:n jätevesitutkimuksen mukaan amfetamiinin käyttö kasvoi viime vuoden keväästä loppusyksyyn lähes 50 prosenttia. Vain Kotkassa käyttö oli loppuvuodesta suurempaa.

Poliisin tekemiä amfetamiinitakavarikoita vasten peilattuna tieto ei ole yllättävä. Kun Hämeen poliisilaitos takavarikoi 2017 amfetamiinia 7,5 kiloa, viime vuonna haaviin jäi peräti 28 kiloa.

Poliisin näkemys on, että Päijät-Häme on yksi amfetamiinin pääkanavia. Rikosylikomisario Sami Asikainen, Itä-Suomen poliisilaitos

Jätevesitutkimuksen mukaan vieläkin reippaammin Lahdessa kasvoi metamfetamiinin käyttö: kevään ja syksyn mittausjaksojen tulosten perusteella käyttö yli kaksinkertaistui. Käyttö oli toiseksi suurinta kaikista tutkimukseen osallistuneista kaupungeista. Vain Kouvola meni edelle.

Metamfetamiinitakavarikot kuitenkin laskivat noin kolmasosaan edellisvuodesta. Viime vuonna ainetta takavarikoitiin lähes 500 grammaa.

– Yllättävä tieto, kommentoi rikosylikomisario Pälvi Suokas Hämeen poliisilaitokselta THL:n tutkimustulosta.

Myöskään poliisin puhuttelemien käyttäjien mukaan metamfetamiinin käyttö ei ole yleistä. Tosiasia kuitenkin on, että poliisi näkee työssään huumeongelmasta vain jäävuoren huipun.

– Mikä on esimerkiksi TOR-verkon osuus, Suokas kysyy.

Lahden jätevesistä mitattujen metamfetamiinipitoisuuksien kasvu poikkeaa THL:n havainnosta, jonka mukaan metamfetamiinin käyttö yleisesti ottaen on vähentynyt. Alueelliset erot ovat kuitenkin suuria, huomauttaa kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää. Myös ajallista vaihtelua esiintyy: esimerkiksi 2014 Lahdessa mitattiin jätevesistä metamfetamiinia puolet enemmän kuin viime marraskuussa.

Yksikönpäällikkö Teemu Gunnar on arvioinut, että metamfetamiinin käytön runsastuminen voi johtua siitä, että varsinkaan kokemattomat käyttäjät eivät tiedä käyttävänsä metamfetamiinia vaarattomamman amfetamiinin sijasta.

Kuva: Anssi Hietamaa

Jätevesitutkimus vain yksi indikaattori

Ajallista vaihtelua on myös kokaiinia koskevissa tuloksissa. Lahdessa sen käyttö hypähti loppuvuonna 2016. Seuraavan, kevään 2018 näytekierroksen tulosten mukaan käyttö oli kasvanut lähes 50 prosenttia. Loppuvuonna kokaiinin käyttö oli vähentynyt keväästä viidenneksen, mutta oli yhä korkeampi kuin kaksi vuotta aiemmin.

– Saatavuus on saattanut vaihdella, Suokas arvelee muutosten syitä.

Kokaiinin käyttö on vähentynyt Helsingissä ja Tampereella, mutta lisääntynyt Espoossa ja Turussa. Tampereella ja Turussa käyttö Lahtea vähäisempää.

Ekstaasin suhteen tilanne oli viime vuonna tasainen. Käyttö oli selvästi vähäisempää kuin loppuvuodesta 2016.

– Tulos ei ole linjassa poliisin havaintojen kanssa.

Pälvi Suokas sanoo poliisin seuraavan THL:n jätevesitutkimusten tuloksia, mutta ne ovat vain yksi indikaattori. Muita indikaattoreita ovat muun muassa kuolemansyyn tutkinnat. Ne paljastavat poliisille entuudestaan tuntemattomia käyttäjiä.

Huumekurimus ei hellitä Lahdessa. - Käytettyjä huumeruiskuja. Kuva: Mirja Hussain

Lahti kanava naapurikaupunkeihin

Amfetamiinipääkaupungin roolina on toimia muitten kaupunkien tavarantoimittajana.

– Meillä on useita juttuja Itä-Suomen poliisilaitoksen ja myös Kaakkois-Suomen kanssa. Lahdesta menee amfetamiinia Jyväskylään ja jopa Rovaniemelle asti, rikosylikomisario Suokas kertoo.

Tieto vahvistetaan Mikkelistä.

– Poliisin näkemys on, että Päijät-Häme on yksi amfetamiinin pääkanavia, sanoo rikosylikomisario Sami Asikainen Itä-Suomen poliisista.

– Joskus Mikkelistä haetaan amfetamiinia (Päijät-Hämeestä), joskus sitä tuodaan tänne.

Asikaisen mukaan ilmiön taustalla on paitsi kaupunkien läheisyys myös se, että huumausaineitten kulkusuunta tapaa olla etelästä pohjoiseen.

Mikkeli oli ensi kertaa THL:n jätevesitutkimuksessa. Tulosten perusteella Mikkelissä käytetään amfetamiinia enemmän kuin vaikkapa Kuopiossa tai Jyväskylässä. Metamfetamiinin käyttö on vähäistä.

– Onneksi, Sami Asikainen sanoo.

Toisin on Kouvolassa, joka myös oli ensi kertaa mukana. Metamfetamiinin käyttö moninkertaistui viime vuoden aikana ja oli joulukuussa roimasti Lahtea laajempaa.

Myös Hämeenlinnassa metamfetamiinin käyttö on runsasta ja on suurempaa kuin esimerkiksi Helsingissä.

Amfetamiinin käytössä Kouvola on Lahden tuntumassa. Siellä käytetään jonkin verran myös kokaiinia, kuten Hämeenlinnassakin.

Neljä huumausainetta

Jätevesitutkimus

THL määrittelee käsittelemättömistä jätevesistä amfetamiinin, ekstaasin, kokaiinin ja metamfetamiinin.

Tutkimuksia tehty vuodesta 2012.

Ei tehdä joka vuosi. Lahti ei ole ollut aina mukana.

Viime vuonna tutkimuksessa mukana 23 kaupunkia.

Näistä yhdeksän oli mukana ensi kertaa, muun muassa Hämeenlinna, Mikkeli ja Kouvola.

Lahdessa näytteet otetaan sekä Kariniemen että Ali-Juhakkalan puhdistamolta. Ne käsittelevät runsaan 120 000 asukkaan jätevedet.

Koko maassa tutkimuksen väestöpohja on 55 prosenttia koko maan väestöstä.

Tuottaa lähes reaaliaikaista tietoa huumetilanteesta.

Huumetilanteessa tapahtuvat muutokset havaittavissa varhaisessa vaiheessa.

Osa Euroopan huumausaineiden seurantakeskuksen julkaisemaa kansainvälistä jätevesitutkimusta.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi