Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

ESS kysyi neljältä poliitikolta, miten Lahti saa lisää asukkaita vai onko väkiluvun nousu edes välttämätöntä – näin he vastasivat

Maria Mäkysen (sd.) mukaan Lahden palvelutasoa voidaan ylläpitää ja kehittää vain, jos kaupunki kasvaa. Markku Karjulan mukaan kaupungin tulee omilla toimillaan rohkaista nuoria pariskuntia hankkimaan lapsia. Nelli Nevala (vihr.) liputtaa työperäisen maahanmuuton puolesta. Markus Vierumäki (kok.) huomauttaa, että kilpailu osaajista on kaupunkien kesken kovaa.

Lahden kaupunginvaltuutettu Maria Mäkynen (sd.). Kuva: Erno Laisi

Lahden kaupunginvaltuusto pohti seminaarimatkansa ensimmäisenä päivänä kaupungin väestökehitystä.

Konsulttiyhtiö MDI:n vajaa kuukausi sitten julkaisema väestöennuste näyttää Lahden kannalta hankalalta. Ennusteen mukaan Lahden väkiluku kasvaa 2020-luvun lopulle, mutta kääntyy sen jälkeen laskuun. Jos ennuste toteutuu, Lahden väkiluku on vuonna 2040 alhaisempi kuin nyt.

Strategiassaan kaupunki tavoittelee 150 000 asukasta vuoteen 2030 mennessä. MDI:n ennusteen perusteella kaupungissa asuisi tuolloin noin 121 000 ihmistä.

Etelä-Suomen Sanomat kysyi neljältä lahtelaispoliitikolta, miten Lahti saa lisää asukkaita vai onko väkiluvun nousu edes välttämätöntä.

Maria Mäkynen, valtuutettu, SDP

Lahden on välttämätöntä kasvattaa väkilukua jatkossakin, koska se on kaupungin menestymisen kannalta aivan olennaista.

Lahti ei luultavasti ole hyvä kaupunki, jos MDI:n ennuste toteutuu. Se tarkoittaisi verorahojen hupenemista ja palveluiden laadun heikkenemistä. Tarvitsemme lisää veronmaksajia, jotta Lahdessa on jatkossakin hyvä elää ja palvelutasoa voidaan ylläpitää ja kehittää.

Lahteen ei tule ketään, jos meillä ei ole infrastruktuuri kunnossa. Esimerkiksi lapsiystävällisyyden ja peruspalveluiden pitää olla kunnossa, jotta tänne halutaan muuttaa.

Ei riitä, että meillä on paljon pienyrittäjiä. Lahti tarvitsee korkean jalostusasteen työpaikkoja. Meidän pitää vahvistaa osaamista muotoilun, puuteknologian, matkailun ja urheilun aloilla.

Markus Vierumäki, varavaltuutettu, kokoomus

En tiedä onko se välttämätöntä, mutta väkiluvun kasvu luo huomattavia edellytyksiä kaupungin menestymiselle. Jos MDI:n ennuste toteutuu sellaisenaan, se aiheuttaa kaupungille suuria haasteita palveluiden järjestämiseen ja tuottamiseen.

Avainkysymys on se, miten saamme tuotettua lisää osaamista ja pidettyä sitä Lahdessa.

Vaikka me keksimme hienoja ideoita, niin muissa kaupungeissa on varmasti aika samanlaisia tavoitteita. Kilpailu osaajista tulee kiihtymään entisestään. Lahden pitää osata profiloitua. Tästä esimerkkinä ympäristöasiat.

Itse asiassa on varmaan ihan hyvä, jos kaupunki pysyy välillä pois tieltä, niin innovaatioita syntyy.

Lahden kokoomuksen varavaltuutettu Markus Vierumäki. Kuva: Erno Laisi

Nelli Nevala, valtuutettu, vihreät

Kasvu on välttämätöntä. Yksi iso keino siihen on lisätä maahanmuuttoa, erityisesti työperäistä maahanmuuttoa. Meidän pitää pystyä myös hyödyntämään yliopistoa ja ammattikorkeakoulua. Tänne opiskelemaan saapuvat ihmiset pitää pystyä pitämään Lahdessa. Lahden väkiluvun kasvu on välttämätöntä, jotta pystymme pitämään meidän peruspalvelut kunnossa. Työpaikkojen ja hyvien peruspalveluiden lisäksi meidän on kyettävä tarjoamaan kaupunkikulttuuria, elämyksiä ja kokemuksia, jotta ihmiset viihtyvät Lahdessa.

Lahden kaupunginvaltuutettu Nelli Nevala (vihr.) Kuva: Erno Laisi

Markku Karjula, valtuutettu, keskusta

Työikäisten määrän täytyy kasvaa samassa suhteessa kuin hoidettavien ja ei-työikäisten määrä kasvaa. Jos väestörakenne pysyisi samana kuin nyt, niin silloin väkiluvulla ei ole niin suurta merkitystä. Huoltosuhde kehittyy siihen suuntaan, että varmasti lisää kaupunkilaisia tarvitaan.

Kaikista tärkeintä on saada riittävästi lisääntymisiässä olevia ihmisiä ja kannustaa rohkeasti nuoria pariskuntia hankkimaan lapsia. Kaupungista pitää tehdä sen näköinen, että täällä on lapsiperheiden hyvä olla. Työperäinen maahanmuutto ei voi olla ainoa ratkaisu.

Lahden kaupunginvaltuutettu Markku Karjula (kesk.) Kuva: Erno Laisi
Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi