Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden koululaiset eivät voi olla ilmastolakossa ilman lupaa, osa menee mielenilmaukseen opettajan kanssa

Ilmastolakkojen esikuvana on 16-vuotias ruotsalainen Greta Thunberg. Helmikuussa hän otti osaa ilmastomarssiin Brysselissä. Kuva: Emmanuel Dunand

Perjantaina aamupäivällä järjestettävä kansainvälinen ilmastolakko näkyy myös Lahden kouluissa.

Lahden kaupunki on linjannut, että perjantaina peruskouluissa pätevät normaalit poissaolokäytännöt. Omin päin lakkoilu tarkoittaa siis luvatonta poissaoloa.

Kaupunki kuitenkin kannustaa ja suosittaa kouluja järjestämään omia ilmastokannanottoja, aiheeseen liittyviä tapahtumia ja keskusteluja.

Lahden kaupungin lasten ja nuorten kasvun vastuualuejohtajan Lassi Kilposen mukaan tapahtumat voivat olla esimerkiksi paneelikeskusteluja tai kannanottotilaisuuksia. Suosituksia ja ehdotuksia on hänen mukaansa lähetetty kaikille kouluille.

– Yksi rehtori ajatteli, että ehtisi tehdä siitä pätkän koulupäivään kaikille, Kilponen sanoo.

Osa menee opettajan johdolla

Kilposen mukaan yhteydenottoja ilmastolakkoon liittyen on tullut useista kouluista.

Joiltakin kouluilta oppilaita on lähdössä mielenilmaukseen opettajan johdolla. Lahdessa ilmastosta huolestuneet nuoret ovat jo muutaman viikon ajan kokoontuneet perjantaiaamupäivisin kello 10–12 kaupungintalon portaille mielenilmaukseen.

– Olemme sopineet niin, että koulut saavat osallistua mielenilmaukseen oman harkintansa mukaisesti, mutta opettajan kanssa ryhmänä. Silloin se on osa koulun toimintaa, Kilponen sanoo.

Vaikka omin päin poissa oleminen on luvatonta, Kilposen mukaan huoltaja voi pyytää perjantaina lapselle lupaa poissaoloon tavalliseen tapaan.

– Se on rinnastettavissa vaikka siihen, että perheellä on meno johonkin tapaamiseen, hän sanoo.

Kilponen huomauttaa myös, että on tärkeää tunnistaa, etteivät nuoret lakkoile koulua vastaan. Hän ei lähde ennustamaan, kuinka moni koululainen lakkoilee huomenna, mutta veikkaa suurimman osan olevan koulussa.

Mielenilmauksia yli 70 maassa

Tiirismaan koulun rehtori Kari Turpeinen kertoo, että koululta on lähdössä ainakin kaksi opettajaa luokkineen mielenilmaukseen. Myös luokissa hän toivoo spontaaneja keskusteluja ilmastosta.

Lukiolaisilla tilanne on hieman erilainen kuin peruskouluissa. Lahden kaupungin lukiojohtajan Heikki Turusen mukaan opiskelijat voivat osallistua mielenilmaukseen opintojen salliman tilanteen sekä kunkin lukion ohjeiden mukaan.

Lakkoja ja ilmastoon liittyviä mielenilmauksia järjestetään perjantaina ympäri maailman yli 70 maassa. Suomessa lakkoja järjestetään useilla paikkakunnilla.

Kansainvälisen ilmastolakkojen liikkeen käynnisti ruotsalainen 16-vuotias Greta Thunberg, joka aloitti koululakkoilun ilmaston puolesta viime syksynä.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi