Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hykyn hajoamista ei ainakaan vielä julistettu – kunnista ei tehty eroilmoituksia, mutta sote-palveluiden järjestämistä pohditaan kuumeisesti

Keskiviikkona kokoontuneen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän työvaliokunnan mukaan "kunnissa pohditaan tilannetta itsenäisesti".

Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka sanoo, ettei ole kuullut enemmistön olevan yhtymästä lähdön kannalla. Soten kaatuminen oli hänelle iso pettymys. Kuva: Mirja Hussain

Ovatko kaikki kunnat yhä sitoutuneita pysymään Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä? Onko mahdollista, että hyky hajoaa?

Moni on saattanut miettiä näitä kysymyksiä viime päivinä. Keskiviikkoiltana kokoontunut hykyn työvaliokunta ei raportoinut mahdollisista eroajista. Työvaliokunta koostuu omistajakuntien johtajista, ja valiokunnan puheenjohtaja on Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen.

– Kokouksessa käytettiin erilaisia vaihtoehtoja pohtivia puheenvuoroja, mutta yhtäkään eroilmoitusta ei kirjattu. Kunnissa pohditaan ja arvioidaan tilannetta itsenäisesti, Rahkonen kommentoi lyhyesti puhelimitse.

Rahkosen lähettämän kirjallisen tiedonannon mukaan "työvaliokunta korostaa yhteistyötä". Tavoite on, että kuntien ja yhtymän kesken saataisiin muodostettua yhteiset toimintaperiaatteet ja etenemisaskeleet. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi kuntien edustajien ja yhtymän ylimmän johdon "tulee tavata mahdollisimman pian".

Tiedonannon mukaan yhtymälle asetetut tavoitteet, kuten palveluketjun saumattomuus ja monituottajamalli, ovat yhä ennallaan. Työvaliokunnan mukaan kuntia on kuultava laajoissa muutoksissa ja myös kuntalaisten kuuleminen on toteutettava kuntalain mukaisesti. Pidemmän aikavälin taloudellinen tasapainotussuunnitelma esitellään kunnille toukokuun puoliväliin mennessä.

Kärkölän Koskinen: "Yhteistyö ensisijainen vaihtoehto"

Ainakin Kärkölässä harkitaan tarkkaan, miten sote-palvelut jatkossa järjestetään. Pormestari Markku Koskinen sanoo Kärkölän kunnanhallituksen pohtivan eri vaihtoehtoja jatkuvasti. Yksi vaihtoehdoista on yhtymästä irtaantuminen perustason palveluiden osalta ja niiden kokonaisulkoistus.

– Ei nyt vielä tässä vaiheessa mennä kuitenkaan niin pitkälle. Meidän on pakko selvittää eri vaihtoehtoja, koska sote on kuitenkin yli puolet kunnan budjetista. Vaihtoehdoista pitää olla tietoa. Ensisijaisesti pyrimme kehittämään hykyn toimintaa sillä tavalla, että niillä budjettivaroilla, joita sinne on mahdollista laittaa, hykyn organisaatio pyrkisi parhaaseen suoritukseen.

Koskisen mukaan vaihtoehtoisia ratkaisuja kunnan sote-palveluiden järjestämiseen on mietitty pidempään.

– Olemme miettineet, onko meillä muita vaihtoehtoja, jos hykyn toiminta ei kehity. Korostan sitä, että ensisijaisesti meidänkin halumme on kehittää asioita yhteistyössä.

Mikä yhtymän toiminnassa tulisi muuttua, jotta Kärkölä olisi siinä valmis jatkamaan?

– Hykyn pitäisi pystyä käytettävissä olevilla rahoilla parhaaseen mahdolliseen suoritukseen, eikä keskittyä valittamiseen. Aika paljon se lähtee yhtymän omista kehittämishaluista. Osaamistahan yhtymässä on, mutta se pitäisi kohdistaa oikeisiin asioihin.

Koskinen huomauttaa, että arjen tasolla yhteistyö hykyn ammattilaisten kanssa on toiminut paikoin erittäin hyvin.

– Kunta ei voi kuitenkaan kauheasti enempää maksaa, koska se tarkoittaisi leikkauksia opetustoimesta ja teknisestä toimesta. Kunnan mahdollisuudet nostaa [sote-] panostusta on hyvin rajallinen ihan jo sen takia, että Kärkölässä ja Päijät-Hämeen muissa pienissä kunnissa verotulot ovat vähenemään päin.

Asikkalan Ikola-Norrbacka: "Minä en ainakaan ala hötkyillä"

Asikkalan kunnanjohtajan Rinna Ikola-Norrbackan mielestä äkkiliikahduksiin ei ole syytä, vaikka yhtymässä on ollut ongelmia ja valtakunnallinen sote-uudistuskin meni kiville.

Asikkalassa osa valtuutetuista on ollut yhtymän perustamisesta saakka sitä mieltä, ettei kunnan tulisi siihen kuulua. Ikola-Norrbackan tiedossa ei ole, että enemmistö asikkalalaisvaltuutetuista olisi halukkaita lähtemään yhtymästä.

– Minun suuntaani ei ole tullut sen suuntaista viestiä. Minä en ainakaan ala hötkyillä, mutta teen toki sitä, mitä luottamushenkilöt haluavat.

Ikola-Norrbackan mukaan on selvää, että omistajakuntien ja yhtymän johdon on löydettävä yhteinen sävel.

– Toivon, että yhteistyö saadaan sille tasolle, ettei meidän tarvitse julkisuudessa ihmetellä toinen toistemme tekoja. Itse toiminta on pyörinyt ainakin Asikkalassa hyvin, mutta enemmän kyse on talousongelmista. Se on tietenkin aiheuttanut närää.

Ikola-Norrbackalle sote-uudistuksen kaatuminen oli suuri pettymys. Tilanne on turhauttaa ja huolestuttaa, hän sanoo.

– Tuntuu tosi turhauttavalta. Soten valmisteluun on mennyt ihan älyttömästi aikaa ja resursseja.

Ikola-Norrbacka huomauttaa, ettei hurjaa vauhtia vanhenevan Asikkalan kuntatalous kestä epävarmuutta loputtomiin.

– Jos tulee yksi tai kaksi rajumpaa vuotta, ei meidänkään talous kestä, vaikka puskureita onkin.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi