Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Orimattilan yhteiskoulu järjestää puhtaaksi varmistetun tilan oirehtineille – osa vanhemmista silti tyytymättömiä

Osa vanhemmista pitää Orimattilan yhteiskoulun ensi syksynä purettavaa rakennusta riskinä terveydelle. Pitkään korjaillun koulun sisäilmaongelmia ei ole kuitenkaan voitu todentaa.

Koulutiellä sijaitsevan Orimattilan yhteiskoulun sisäänkäynti näkyy kuvassa oikealla Erkko-lukion kyljessä. Pitkälle kuvan reunan taakse levittäytyvä rakennus on tarkoitus purkaa ensi vuoden syksynä. Kuva: Pirjo Kamppila

Osa vanhemmista on edelleen tyytymättömiä Orimattilan yhteiskoulun väistötila-asiaan.

Näin on, vaikka teknisesti koulurakennus vaikuttaa olevan kunnossa ja vaikka pahiten oirehtineille lapsille on nyt tarkoitus järjestää erityinen tila läheiseltä Wanhalta Amikselta. Puhtaaksi varmistettuun tilaan on hakeutunut tiettävästi ainakin pari kolme oppilasta.

Yhteiskoulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Heidi Lind ei pidä turvallisena sitä, että työskentely vanhalla koululla jatkuu vielä puolitoista vuotta. Hän kirjoitti aiheesta myös mielipidekirjoituksen vanhempainyhdistyksen hallituksen nimissä 1. maaliskuuta.

– Mielestäni on järkyttävää, että he väittävät, että koululla ei ole mitään, ja sitten ei ole edes tutkittu, Lind sanoo.

Lind tarkoittaa sitä, että homenäytteitä yhteiskoululla otettiin viimeksi vuonna 2016.

10–20 ilmoittanut oireista

Sisäilmaongelmiin viittaavia oireita on valitellut kouluterveydenhoitajalle usea henkilö vuoden sisään viime vuoden laajoista korjauksista huolimatta.

Koulurakennukseen liitettyihin vaivoihin on kuulunut ainakin väsymystä ja päänsärkyä sekä iho- ja hengitystieoireita.

Yhteensä oireita on ilmoittanut kouluterveydenhoidon ja koulun rehtorin arvioiden mukaan 10–20 henkilöä. Koulussa opiskelee yhteensä noin 500 yläkoululaista.

Päätös puheenjohtajan äänellä

Nykyinen koulurakennus on tarkoitus purkaa ensi vuoden syksyllä, ja samalle paikalle alkaa nousta sen jälkeen uusi koulu.

40 vuotta vanhasta koulurakennuksesta on löydetty aiemmin mikrobikasvustoa ja rakenteellisia ongelmia. Rakennusta on korjailtu ja tiivistetty vuodesta 2014.

Kaupunginhallitus päätti viime maanantaina äänin 4–4, että väistötiloja aletaan järjestellä koululle ensi vuoden syksynä. Kilpaileva ehdotus oli, että väistötiloihin siirryttäisiin jo tänä syksynä, mutta puheenjohtajan ääni ratkaisi.

Kaupungin elinvoima- ja tekninen valiokunta katsoi jo helmikuun kokouksessaan, että viime vuoden korjausten laajuuden vuoksi väistötiloihin siirtymistä ei ole perusteita nopeuttaa. Väistötiloja ei ole lautakunnan mukaan myöskään mahdollista saada käyttökuntoon vielä täksi syksyksi.

Korjailtu vuodesta 2014

Vuonna 1976 valmistuneesta eli reilut 40 vuotta vanhasta koulurakennuksesta on löydetty 2010-luvulla mikrobikasvustoa ja rakenteellisia ongelmia. Rakennusta on korjailtu ja tiivistetty vuodesta 2014 viime vuoteen asti.

Orimattilan kaupungin toimitilajohtajan Jussi Törrösen mukaan ilmayhteys rakenteisiin on kokonaan suljettu eikä todennettavia ongelmia ole enää havaittu.

Homekoiraa ei ole käytetty koululla vuoden 2016 jälkeen, eikä muitakaan homenäytteitä ole sittemmin otettu.

Törrönen kertoo, ettei pidä homekoiratutkimusta tarpeellisena. Vaikka koira ei osoittaisi löydöksiä, epäilys ongelmista voi jäädä silti, hän näkee.

"Ihmiset tuovat vocit"

Törrönen kertoo, että koululla seurataan jatkuvasti olosuhteita, muun muassa haihtuvien orgaanisten yhdisteiden määrää ilmassa. Näissä mittauksissa ei ole havaittu viitteitä toksisuudesta.

Jos saataisiin jonkinlainen epäilys kasvustosta, saman tien siihen tartuttaisiin kiinni. Toimitilajohtaja Jussi Törrönen

Parhaillaan koulussa parannellaan vielä ulkoa ja ihmisistä tulevia epäpuhtauksia poistavaa ilmanpuhdistusta.

– Vocithan ovat nollilla aina iltaisin ja viikonloppuisin. Kun ihmiset tulevat töihin ja kouluun, vocit nousevat. Ihmiset tuovat vocit tullessaan, Törrönen sanoo viitaten mitattujen orgaanisten yhdisteiden määrään ilmassa.

Koulun rakenteissa ei ole Törrösen mukaan myöskään enää löydetty mitään erityistä.

– Ei ole mitään näkyvää kasvustoa eikä mitään kostumia. Kaikki sellaiset on korjattu pois.

Törrönen kiistää ylimielisyyden

Yhteiskoulun vanhemmille järjestettiin viime torstaina tiedotustilaisuus aiheesta. Paikalla oli noin 60 henkilöä, ja joukossa oli myös kaupunginvaltuutettuja.

Heidi Lind väittää, että paikalla ollut toimitilajohtaja Törrönen olisi suhtautunut joihinkin tilaisuudessa esitettyihin kysymyksiin naureskellen.

Törrönen kiistää tämän. Hänen mukaansa huolet otetaan vakavasti ja niihin vastataan.

– Jos saataisiin jonkinlainen epäilys kasvustosta, saman tien siihen tartuttaisiin kiinni. Meillä on velvollisuuskin toimia saman tien, jos jotain löydetään, hän korostaa.

Sisäilmatilannetta seurataan edelleen, ja jos tarvetta ilmenee, väistötilasuunnitelmia voidaan muuttaa.

– Olemme korvat höröllä ja mietimme, onko siellä tarvetta jotakin tutkia tai ottaa näytettä, Törrönen lupaa.

Tuomas Haakana
tuomas.haakana@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi