Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tasapuolista vai ei? Energiavirasto tutkii LE-Sähköverkon uutta tehomaksua

Uuden siirtohinnoittelun piirissä on jo 26 000 taloutta. Isoista verkkoyhtiöistä Elenia ja Kymenlaakson Sähkö empivät tehomaksun käyttöä.

Antti Rautiainen aloitti toissa viikolla työnsä LE-Sähköverkon toimitusjohtajana. Ensimmäisenä työpäivänä pöydällä oli lausuntopyyntö Energiavirastosta. Kuva: Janne Ranne

Sähkönsiirron uusi hinnoittelumalli puhuttaa yhä Lahdessa, vaikka muutokset asiakashinnoissa ovat olleet ”maltillisia”.

Lahti Energian tytäryhtiö LE-Sähköverkko laajensi vuoden alussa tehomaksun käyttöä. Uuteen hinnoitteluun siirtyi noin 15 000 omakotitaloa, kesämökkiä ja muuta kiinteistöä.

Nämä asiakkaat saivat helmikuussa ensimmäiset tehomaksuajan laskunsa. Niissä näkyi tehomaksu, joka määräytyi tammikuun korkeimman käytetyn tehon mukaan. Osalla asiakkaista siirtomaksu nousi, osalla laski.

– Hyvin vähän on tullut palautetta. Asiakaspalveluun on tullut muutamia soittoja, kertoo LE-Sähköverkon uusi toimitusjohtaja Antti Rautiainen.

Tavoite oli, että asiakasryhmän maksama verkkomaksu pysyy ennallaan. Siinä onnistuimme. Toimitusjohtaja Antti Rautiainen

Hän aloitti tehtävässään maaliskuun alussa, mutta aiempana verkkopäällikkönä hän muistaa palauteryöpyn, jonka nostatti syksyllä asiakkaille lähetetty kirje tehomaksun tulosta. Asiakaspalvelu sai satoja puheluja.

– Monien oli hyvin vaikea ymmärtää insinöörikielistä tekstiä. Epäonnistuimme viestinnässä, myöntää Rautiainen.

Kovasanaisen palautteen taustalla hän näkee myös yleisiä syitä.

– Ihmisten mielissä sähkönsiirto on kallista. Eikä siirtoa voi kilpailuttaa.

Lahti Energian verkkosivulla on nyt helpommin omaksuttava selvitys tehomaksusta.

Kuva: Anssi Hietamaa

Viraston päätti tutkia tasapuolisuuden

Keskustelu jatkuu, sillä lahtelainen sähkönkäyttäjä pyysi tammikuussa Energiavirastoa tutkimaan, soveltaako LE-Sähköverkko tehomaksua sähkömarkkinalainsäädännön edellyttämällä tavalla tasapuolisesti.

Laki edellyttää hinnoittelulta myös syrjimättömyyttä ja kustannusvastaavuutta.

Energiavirasto pyysi asiasta lausuntoa LE-Sähköverkolta. Kun uusi toimitusjohtaja aloitti maaliskuun alussa työnsä, lausuntopyyntö oli pöydällä odottamassa.

Viime viikolla antamassaan lausunnossa yhtiö katsoo toimivansa tasapuolisesti.

– Samoista lähtökohdista olevien asiakkaiden kohtelu on samanlaista, Rautiainen toteaa.

Tehomaksun piirissä ovat käytännössä kaikki omakotitalot, kesämökit ja muut yksittäiset kiinteistöt, noin 26 000 asiakasta eli lähes 30 prosenttia asiakaskunnasta. Kerros- ja rivitaloissa asuvat 62 000 asiakasta maksavat siirrosta aiempaan tapaan.

Kerros- ja rivitaloihin ei tehomaksua tuotu Rautiaisen mukaan siksi, että talojen sisäinen verkko on taloyhtiöiden oma. Asiakkaiden kulutuspiikit tasoittuvat ennen kuin ne tulevat verkkoyhtiön johtoihin.

Kiinteistöissä, joissa on enemmän kuin yksi mittari, asiakas voi valita vanhan tai uuden hinnoittelun.

Jos virasto löytää huomautettavaa tehomaksusta, LE-Sähköverkko on valmis muuttamaan hinnoitteluaan. Muita suunnitelmia tehomaksun suhteen ei ole.

– Odotamme valtakunnallisia linjauksia, Rautiainen kertoo.

Kerros- ja rivitaloihin tehomaksu ei tule ainakaan ensi vuonna.

Kuva: Anssi Hietamaa

Lahti etunenässä, mutta lisälaskua vähän käyttäville ja mökkiläisille

LE-Sähköverkko on Suomessa pisimmällä tehomaksun käytössä.

Energiaviraston tiedossa on vain helsinkiläinen Helen ja pari muuta, jotka perivät tehomaksua pienasiakkailta.

LE-Sähköverkolla on omistajan asettamat tulostavoitteet, mutta nyt ei tavoiteltu lisäeuroja.

– Tavoite oli, että asiakasryhmän maksama verkkomaksu pysyy keskimäärin ennallaan, ja hinnoittelu kohdistuu kustannusvastaavammin. Siinä onnistuimme. Oikeastaan tämän ryhmän maksama siirtohinta aleni noin prosentin, Rautiainen kertoo.

Antti Rautiaisen johtamalla LE-Sähköverkolla on 88 000 asiakasta ja sähköverkkoa 4 500 kilometriä. Kuva: Janne Ranne

Tehomaksun osuus LE-Sähköverkon perimästä siirtohinnasta on noin 11 prosenttia ja verollisesta siirtohinnasta 5–6 prosenttia. Tehomaksun tullessa energiankäyttöön perustuva siirtomaksu aleni.

Omakotitalon tyypillinen huipputeho on noin 10 kilowattia, joten 0,77 euron tehomaksu kilowatilta tarkoittaa vajaan 8 euron tehomaksua kuukaudessa. Se on voimassa koko vuoden ja seuraava määräytyy vuoden korkeimman käytetyn tehon mukaan.

Uudistus tarkoitti verkkomaksun pienentymistä paljon sähköä käyttäviltä. ”Paljouden” raja mainitulla 10 kilowatin teholla on noin 10 000 kilowattitunnin vuosikulutus.

Jos sähköä kuluu vähän ja käyttää esimerkiksi sähkökiuasta mökillä, mökin verkkomaksu todennäköisesti nousee tehomaksun takia.

Kuva: Anssi Hietamaa

Miten huippua voi madaltaa?

Tehomaksun tavoite on ollut osaltaan vähentää sähkön kulutuspiikkejä.

Tasaisesti kuluttava maksaa nyt siirrosta vähemmän ja kulutuspiikkejä aiheuttava enemmän.

Moni on kylminä viikkoina miettinyt, mitä voi tehdä huipun madaltamiseksi. Voiko nyt saunoa? Pitäisikö tietokone sammuttaa?

Useimmat "joustot" ovat tuttuja, kuten lämpötilan alentaminen. Sähköä voi varastoida lämpönä vesivaraajaan, eipä juuri muuten.

Antti Rautiainen pitää kädessään rikkinäistä kaapelinpätkää. Sähköverkkoyhtiö pyrkii minimoimaan vikoja kaapeloimalla verkkoaan noin 100 kilometriä vuodessa. Kuva: Janne Ranne

Yksi säästökeino on käyttää suuritehoisia kodinkoneita eri aikaan. Sähköyhtiön Online-palvelusta voi katsoa, mistä huippukulutus syntyy.

Uusi siirtomaksu koostuu kolmesta osasta: perusmaksusta, energian määrästä ja huipputehosta.

Perusmaksu on kiinteä maksu. Energian määrällä tarkoitetaan energiankulutusta (kilowattituntia). Huipputeho (kilowattia) on korkein yhden tunnin aikana kulutettu energian määrä. Se määrittää kuukausittaisen tehomaksun.

Tehomaksu

Kymenlaakson Sähkö ja Elenia eivät käytä

Lahden kaupungin omistaman Lahti Energian tytäryhtiö LE-Sähköverkko on vuodesta 2016 lähtien asteittain ottanut käyttöön tehomaksun pienasiakkaiden sähkönsiirrossa. Omakotitaloilla ja kesämökeillä on tehomaksu. Kerrostalo- ja rivitaloasunnoilla tehomaksua ei ole.

Tehomaksua käyttävät myös muun muassa helsinkiläinen Helen ja Kuopion Sähköverkko, mutta vain aikatariffiasiakkaillaan eli yösähköä käyttävillä.

Päijät-Hämeessä toimivista verkkoyhtiöistä Kymenlaakson Sähköverkko ja Elenia eivät käytä pienasiakkaiden tehomaksua. Molemmat seuraavat tilannetta, mutta lähiaikoina tehomaksuja ei ole tulossa. Verkkomaksun perusteena käytetään sulakekokoa.

Työ- ja elinkeinoministeriössä äskettäin valmistunut raportti älyverkoista suositteli tehomaksun käyttöönottoa. Suosituksia ei ole viety lainsäädäntöön.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi