Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Aluksi pitää kuunnella, mistä kenkä puristaa" – hyvinvointiyhtymän uusi muutosjohtaja Asko Saari aloittaa pestissään huhtikuussa

Muutosjohtaja Asko Saari huomauttaa, että Päijät-Hämeessä sote-palvelut tuotetaan "erittäin edullisesti". "Kuntien taloustilanne näyttää edellyttävän, että vieläkin halvemmalla pitäisi päästä."

"Aluksi pitää kuunnella keskeisten viranhaltijoiden, poliitikkojen ja kunnanjohtajien mietteet siitä, mistä kenkä puristaa", sanoo muutosjohtajaksi valittu Asko Saari Kuva: Juha Peurala

Asko Saari jäi eläkkeelle viime vuoden puolella Hyvinkään sairaanhoitoalueen johtajan pestistä. Eläkepäivistä nauttiminen loppui lyhyeen, kun hänet valittiin maanantaina Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän muutosjohtajaksi.

Pesti alkaa huhtikuun alussa ja jatkuu lokakuun loppuun. Yhtymän ja Saaren sopimusneuvottelut ovat vielä kesken, joten esimerkiksi palkasta ei ole vielä tiedotettavaa.

Mikä sai Saaren tarttumaan hankalaksi arvioituun pestiin? Raha ei ollut minkäänlainen motiivi, hän sanoo.

– Tämä tehtävä on hyvin siinä ytimessä, mitä olen viime vuodet tehnyt. Uskon, että minulla on vielä annettavaa.

En jaksa uskoa sellaiseen, että kaikki pitäisi nyt yhtäkkiä muuttaa. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän muutosjohtaja Asko Saari

Saaren mukaan Päijät-Hämeen ajattelumalli perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalipalveluiden integraatiosta on oikea.

– Se on hyvin sama, jota itse toteutin Keski-Uudellamaalla. Tuskaa täällä näyttää tuottavan se, ettei kaikkia palveluita ole saatu toimimaan ja se, että raha on tiukassa, vaikka Päijät-Hämeessä sote-palvelut tuotetaan valtakunnallisesti vertailtuna erittäin edullisesti.

– Kuntien taloustilanne näyttää edellyttävän, että vieläkin halvemmalla pitäisi päästä. Luulen, että jännitteet kulminoituvat pitkälti tähän.

Hyvinvointiyhtymän valtuuston puheenjohtajan Hannu Rahkosen (kok.) mielestä muutosjohtajan valintaprosessi ei edennyt toivotulla tavalla. Kuva: Juha Peurala

"Aluksi pitää kuunnella"

Saari ei halua vielä tarkasti eritellä konkreettisia tavoitteita työlleen.

– Kaikki alkaa siitä, että tutustun vallitsevaan tilanteeseen kunnolla. Aluksi pitää kuunnella keskeisten viranhaltijoiden, poliitikkojen ja kunnanjohtajien mietteet siitä, mistä kenkä puristaa.

Saari huomauttaa, että yhtymässä on tehty paljon muutoksia. Muutokset jatkuvat, mutta ei vain muuttamisen ilosta.

– Tiettyä muutosväsymystä on havaittavissa. En jaksa uskoa sellaiseen, että kaikki pitäisi nyt yhtäkkiä muuttaa.

Henkilöstölle on Saaren mukaan annettava työrauha.

– Ihmiset saavat itsestään parhaansa irti vain sillä, että heitä kuunnellaan ja otetaan mukaan muutosten toteuttamiseen.

Palveluita on Saaren näkemyksen mukaan keskitetty Päijät-Hämeessä jo melko paljon. Palveluverkon tarkistaminen voi kuitenkin olla yksi vaihtoehto etsiä säästöjä.

– Lahden kaupungin osalta on ilmeisesti vielä tarkasteltava palveluverkkoa. Se on kuitenkin asia, josta en tiedä vielä riittävästi, jotta voisin ottaa kantaa.

Saaren mukaan yhtymän olisi syytä saada uusi vakituinen toimitusjohtaja nopealla aikataululla. Saaren mielestä uuden toimitusjohtajan rekrytointiprosessi tulisi aloittaa jo kevään aikana.

– Olisi hyvä, että uusi toimitusjohtaja ja minä muutosjohtajana voisimme toimia jonkin aikaa rinnakkain.

Ville Skinnarin (sd.) johtama yhtymähallitus valitsi Asko Saaren muutosjohtajaksi maanantaina. Työt Saari aloittaa huhtikussa. Pesti jatkuu lokakuun loppuun. Kuva: Juha Peurala

Skinnari: "Meidän tulee luoda yhteinen näkemys

Yhtymän hallituksen puheenjohtaja Ville Skinnari (sd.) odottaa muutosjohtajalta toimenpide-ehdotuksia yhtymän organisaation kehittämiseksi ja toiminnan tehostamiseksi. Tämän lisäksi Skinnari toivoo muutosjohtajan kykenevän parantamaan omistajien ja yhtymän välistä yhteistyötä.

Skinnari huomauttaa, ettei pelkkä yhtymän toiminnan tehostaminen riitä. Esimerkiksi Lahdessa on kyettävä puuttumaan vakavaan työttömyysongelmaan, joka säteilee suoraan kasvavina kustannuksina sote-sektorille, Skinnari sanoo.

– Meidän pitää ratkaista työttömyyden ja siitä aiheutuvan pahoinvoinnin ongelma. Esimerkiksi Hollolassa on ennakkoluulottomasti ja riittävästi panostettu hyvinvoinnin ja terveyden palveluihin ja esimerkiksi liikuntapalveluihin. Se näkyy myös tuloksissa.

Rahkonen haluaa muutosjohtajan kuuntelevan omistajakuntia

Yhtymän valtuuston puheenjohtajana toimiva Hannu Rahkonen (kok.) ei osaa arvioida vielä Saaren pätevyyttä tehtävään.

– Pitkä kokemushan hänellä on alalta, mutta en tunne häntä millään tavalla.

Rahkosen mielestä muutosjohtajan valintaprosessi ei edennyt toivotulla tavalla. Hänen mukaansa muutosjohtajaehdokkaita olisi pitänyt puntaroida yhdessä yhtymän omistajakuntien kanssa etukäteen.

– Ainakin työvaliokunta olisi pitänyt ottaa ensi koolle ja sitten toteuttaa valinta, Rahkonen sanoo.

Rahkosen mielestä uuden muutosjohtajan on syytä aloittaa rauhallisesti perehtyen siihen, mitä Päijät-Hämeessä on tehty oikein ja mitä väärin.

– Erittäin merkittävä asia on myös yhteistyön tiivistäminen omistajakuntien kanssa. Siinä on ollut tähän asti selviä hankaluuksia.

Muutosjohtaja

Asko Saari

67-vuotias lääketieteen ja kirurgian tohtori.

Toiminut Hyvinkään sairaalassa kirurgian erikoislääkärinä, apulaisylilääkärinä, ylilääkärinä ja tulosyksikköjohtajana.

Uudenmaan sairaanhoitopiirin erikoissairaanhoidon kehittämisprojektin projektipäällikkönä vuosina 1994–1995.

Vuodesta 1996 saakka hän toimi Hyvinkään sairaanhoitoalueen johtajana. Jäi eläkkeelle viime syksynä.

Eläkkeelle jäämisen jälkeen Saari on toiminut Hyria Business Institute -konsulttifirman asiantuntijana.

Muutosjohtajan pesti Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä alkaa huhtikuun alussa ja jatkuu lokakuun loppuun asti.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi