Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijät-Hämeen Vuoden luokanopettaja Tiina Järvinen: "Pidän jalat maassa ja järjen päässä"

Lahden Kariston koulussa opettava Järvinen on alanvaihtaja, joka päätyi lopulta lapsuuden haaveammattiinsa. Hän sanoo, että joka päivä on kiva mennä töihin.

Päijät-Hämeen Vuoden luokanopettajaksi on valittu Lahden Kariston koulun opettaja Tiina Järvinen. Hänet kukitettiin maanantaina kun valinta julkistettiin Päijät-Hämeen luokanopettajien vuosikokouksessa Myllypohjan koululla.

Maanantaina siitä tuli virallista – lahtelainen Tiina Järvinen on Päijät-Hämeen paras opettaja tai tarkemmin sanoen Päijät-Hämeen Vuoden luokanopettaja. Järvinen nauraa puhuessaan usein ja heleästi, ja on helppo uskoa, kun hän sanoo, että joka päivä on kiva mennä töihin.

– Onhan tämä hieno tunnustus työlle, kiva kun muistetaan! Itseään on niin vaikea kehua, mutta ehkä tulin valituksi siksi, että olen tällainen iloinen ja reipas luonne, ja aina valmis oppimaan uutta. Koulumaailma muuttuu nopeasti, ja opettajien pitää olla koko ajan herkillä siinä, mikä on nyt uutta, Järvinen sanoo.

Ja oppia Järvinen tahtoo. Hän kertoo kouluttaneensa itseään lisää joka vuosi valmistumisensa jälkeen, ja siitä on nyt kymmenen vuotta aikaa. Halusta oppia uutta kertoo sekin, että Järvinen on alanvaihtaja. Hän ehti toimia pitkään kaupallisella alalla, kunnes "kypsyi työhönsä" ja päätti, että lähtee opiskelemaan lapsuuden haaveammattiinsa, opettajaksi.

– Suosittelen alanvaihtoa kaikille, jotka vain laskevat päiviä viikonloppuun tai lomiin. Tässä on kuitenkin vielä elämän päiviä jäljellä, ja aina voi valita uudenkin polun, jos siltä tuntuu. Uskon, että tämä asenteeni kumpuaa juuri siitä, että olen löytänyt sen oikean työn.

"Sovellan opetuksessa sopivasti uutta ja vanhaa"

Järvinen opettaa Lahden Kariston koulussa 1. luokkaa ja teknistä työtä neljäsluokkalaisille. Hän on hoitanut kansankynttilän virkaa Kariston koulussa jo kahdeksan vuotta, mutta ehti sitä ennen opettaa myös Hollolan Miekkiön ja Lahden Möysän kouluissa.

Hän sanoo kaikkien koulujen olevan vähän erilaisia riippuen koulun koosta ja asuinalueesta. Järvinen tunnistaa puheet, joissa Karistoa pidetään onnelana, mutta Järvisen mukaan jokaisella koululla on omat erilaiset haasteensa.

– Yleisellä tasolla se, että erityisen tuen oppilaat ovat nykyään normaaliluokissa, vie opettajilta aikaa, mikä vaikuttaa kaikkiin luokan oppilaisiin.

Uudesta opetussuunnitelmasta Järvinen kertoo pitävänsä, vaikka sitä on kritisoitu. Järvisen mukaan suunta on oikea, mutta uutta opetussuunnitelmaa ei pitäisi tulkita tai noudattaa kirjaimellisesti.

– Käytän maalaisjärkeä, ja otan opetukseen mukaan uusia juttuja, mutta pidän mukana sopivasti sellaista vanhaa, joka toimii. Olen jalat maassa ja järki päässä -tyyppi, enkä lähde mukaan kaikkeen höyryilyyn.

Päijät-Hämeen Luokanopettajat ry julkisti valinnan maanantaina, mutta Järvinen on tiennyt valinnastaan jo 1,5 kuukautta. Hän aikoo osallistua myös valtakunnalliseen Vuoden luokanopettaja -kisaan.

Mitähän oppilaat mahtavat tiistaina sanoa Järvisen uudesta tittelistä?

– No, ekaluokkalaisille opettaja on Jumalasta seuraava, jos näin voi sanoa. Kyllä he varmaan kovasti ilahtuvat, Järvinen sanoo ja heläyttää ilmoille iloisen naurunsa.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi