Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Pohjavesien yhteistarkkailu alkaa Lahdessa – monenkirjava näytteenotto loppuu

Yritystoiminnan pohjavesivaikutusten seurannasta ovat tähän saakka huolehtineet toiminnanharjoittajat. Kuva: Pirjo Kamppila

Lahdessa ryhdytään tarkkailemaan pohjavesien tilaa keskitetysti. Näytteenotto, analyysit ja raportointi tehdään yhtenäisesti niin, että tulokset ovat keskenään vertailukelpoisia.

Tähän saakka yritystoiminnan pohjavesivaikutusten seurannasta ovat huolehtineet toiminnanharjoittajat. Kokonaiskuva pohjaveden laadusta ja pinnankorkeuden vaihtelusta on jäänyt puutteelliseksi. Myös näytteenoton aikataulussa ja menetelmissä on ollut vaihtelua.

Pohjavesien yhteistarkkailua on valmisteltu vuodesta 2017 lähtien. Ensimmäisen sopimuskauden (2019–2021) tarkkailu kilpailutettiin viime vuonna. Näytteenoton ja raportoinnin toteuttajaksi valittiin Ramboll Finland. Analyysipalvelut päätettiin hankkia Eurofins Environment Testing Finlandilta.

Yhteistarkkailu kattaa tässä vaiheessa Salpausselän alueen vanhan Lahden puolella sekä Renkomäen pohjavesialueen. Lisäksi yhteistarkkailuun kuuluu osin Hollolan Salpakankaan teollisuusalue.

Valmisteluvaiheessa on ollut kaupungin ja Lahti Aquan lisäksi mukana noin 20 pohjavesitarkkailuun velvoitettua toiminnanharjoittajaa. Kustannukset jyvitetään osapuolille tarkkailuohjelmien mukaisesti.

Lahden rakennus- ja ympäristölupalautakunta käsittelee yhteistarkkailun käynnistämistä tiistain kokouksessaan. Tarkoituksena on tulevaisuudessa laajentaa yhteistarkkailualue kattamaan ensimmäisen Salpausselän pohjavesialueet entisen Nastolan alueella sekä Kunnaksen, Ruoriniemen ja Harvasaaren pohjavesialueet.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi