Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Eduskuntavaaliehdokkaat eivät päässeet sotea karkuun talviriehassakaan – "Turha on yhtään ilakoida hallituksen epäonnistumisella"

Etelä-Suomen Sanomat kysyi viiden eri puolueen hämäläiseltä eduskuntavaaliehdokkaalta, mitä sotelle pitäisi seuraavaksi tehdä. Parlamentaarinen valmistelu ja uudistuksen pilkkominen osiin sai laajaa kannatusta. "On väärin meitä kaikkia veronmaksajia kohtaan, ettei tuloksia saatu aikaan", sanoo keskustalainen Hilkka Kemppi.

Monet hämäläiset eduskuntavaaliehdokkaat toivovat parlamentaarista valmistelua, kun uusi eduskunta kevään vaalien jälkeen jatkaa ikuisuusprojektiksi muodostuneen sote-uudistuksen toteuttamista.

Etelä-Suomen Sanomat jututti hämäläisiä eduskuntavaaliehdokkaita sunnuntaina Asikkalassa Pyyrylän tilalla Hummaus-talviriehan yhteydessä.

Helppoahan eri näkemysten yhteensovittaminen ei ole. Eduskuntavaaliehdokas Mira Nieminen (ps.)

Perjantaina soten mukana kaatunut Juha Sipilän (kesk.) hallitus ei saanut ehdokkailta kiitosta suorituksestaan.

– Nyt sotea päästään rakentamaan niin kuin se olisi pitänyt alun perinkin rakentaa, eli parlamentaarisesti ja osissa, sanoo SDP:n Sirkku Hildén.

Hildénin mielestä kaatuneen hallituksen mallin ongelma oli ”ihmeellinen maakunta-valinnanvapaus -hässäkkä” ja se, ettei hallitus riittävällä tarkkuudella kuunnellut esimerkiksi perustuslakiasiantuntijoita.

Vaikka hallitus ja sote kaatuivat, ei valmistelua tarvitse aloittaa nollapisteestä, Hildén sanoo.

– Palveluiden kokoamisen ja järjestämisen osalta on jo tehty paljon hyvää valmistelua, jota voidaan hyödyntää.

Hildénin mukaan vaalien jälkeen puolueiden on kyettävä hakemaan ratkaisuja parlamentaarisesti ja soteen keskittyen.

Hildénin mukaan Päijät-Hämeessä on valtakunnallisen uudistuksen tökkäämisestä huolimatta jatkettava sote-integraation kehittämistä.

– Emme ole riittävän hyvin onnistuneet siirtämään painetta pois erikoissairaanhoidosta. Palveluiden painopistettä saadaan siirrettyä ennaltaehkäiseviin palveluihin ja perusterveydenhuoltoon. Se vaatii panostuksia nyt, mutta tuo pitkässä juoksussa säästöjä.

Vihreiden Juha Tapiola iloitsi hiihtoratsastusvoitostaan, muttei soten kaatumisesta. "Turha on yhtään ilakoida hallituksen epäonnistumisella. Kaikki puolueet ovat olleet jossain vaiheessa epäonnistujien osassa." Kuva: Sami Kuusivirta

Keskustan Kemppi: "Valinnanvapaus ei ole ollut meidän keksintö"

Keskustan Hilkka Kemppi myöntää, että uudistuksen kaatuminen oli suuri pettymys.

– Ajattelin ensimmäisenä sitä valtavaa summaa veronmaksajien rahaa, jota tämän uudistuksen valmisteluun on käytetty. On väärin meitä kaikkia veronmaksajia kohtaan, ettei tuloksia saatu aikaan.

Itsekin työkseen maakuntauudistuksen valmistelua Päijät-Hämeessä tehnyt Kemppi arvioi, että noin puolta valmistelutyöstä kyetään hyödyntämään jatkossakin.

– Kaikki merkittävät puolueet ovat olleet mukana tekemässä sotea. On aika selvää, että tämä on ollut paha epäonnistuminen kaikilta. Nyt on vain pakko pistää draivia touhuun. Jokaisen edustajan, joka tulee valituksi, pitää olla valmiina tekemään yhteistyötä.

Kempin mukaan kaikkea kaatuneen hallituksen aikana suunniteltua ei voi jyrätä, mutta "yhtäkkiseen" valinnanvapausmalliin ei voida mennä.

– Valinnanvapaus ei ole ollut meidän keksintömme, mutta jotkut valinnanvapauden mekanismit ovat kannatettavia, kuten vaikkapa henkilökohtainen budjetti ja palvelusetelit.

Kempin mukaan Päijät-Hämeen pitää vahvistaa peruspalveluita, jotta kustannuksia erikoissairaanhoidon puolelta saadaan alennettua.

– Ennaltaehkäisevään ja varhaiseen tukeen panostamalla saadaan kevennettyä kustannuksia raskaasta päästä.

Kempin mielestä Päijät-Hämeen kuntien johtohenkilöiden tulisi istua yhteisen pöydän ääreen yhteisen näkemyksen löytämiseksi.

Keskustan Hilkka Kemppi kävi huuhtomassa sote-pettymystään Hummaus-talviriehan hiihoratsastuskisassa. Kuva: Sami Kuusivirta

Nieminen ei halua samaa mallia kaikkialle

Mira Niemisen (ps.) mukaan seuraavan eduskunnan on keskityttävä hoitamaan sote kuntoon ilman, että "tietyt puolueet" kuuntelevat liikaa omia eturyhmiään. Hänen mielestään on selvää, että uudistus tulee toteuttaa yli hallitus-oppositio-rajojen.

– Helppoahan eri näkemysten yhteensovittaminen ei ole, mutta nyt pitää vain osata löytää ne keinot, joilla sote-palvelut voidaan turvata ja kustannusten nousua hillitä. Mitään yhtä yksittäistä mallia ei pidä säätää koko maahan. Alueiden erityispiirteet pitää ottaa huomioon.

Hämäläinen hykystä: "Olen tosi huolissani siitä, pysyvätkö kaikki kunnat mukana"

Kristiina Hämäläinen (kok.) sanoo, että sote-uudistus on joka tapauksessa "ihan pakko tehdä".

– Jos se vaatii uudistuksen tekemistä paloittain, niin sitten se on tehtävä niin.

Hämäläinen ei usko, että parlamentaarinen valmistelu tekee valmistelusta ainakaan yhtään aiempaa helpompaa. Hän huomauttaa, että parlamentaarista valmistelua kokeiltiin jo edellisellä eduskuntakaudella.

– Ei sitäkään [parlamentaarista valmistelua] voi kuitenkaan suoraan teilata, jos se on tapa päästä eteenpäin.

Päijät-Hämeen tilanteesta Hämäläinen sanoo olevansa erittäin huolissaan.

– Erityisesti rahoituspohjan takia, koska jo pelkästään ikääntyminen maksaa tälle maakunnalle seuraavan kymmenen vuoden aikana arviolta 90 miljoonaa euroa.

Hyvinvointiyhtymän nykytilaa Hämäläinen kuvailee levottomaksi.

– Olen tosi huolissani siitä, pysyvätkö kaikki kunnat mukana. Aika nopeasti kuntien edustajien pitäisi päästä kokoontumaan yhteen ja päättämään, miten menemme eteenpäin.

Hämäläiset eduskuntavaaliehdokkaat osallistuivat sunnuntaina Hummaus-talviriehaan Asikkalassa. Kuva: Sami Kuusivirta

"Kaikki puolueet ovat olleet jossain vaiheessa epäonnistujien osassa"

Juha Tapiolan (vihr.) mukaan sote-uudistusta on lähdettävä rakentamaan aiempaa pienempinä palasina ja kaikkien eduskuntapuolueiden yhteistyönä. Tapiolan arvion mukaan sote on tehtävissä parissa vuodessa jo tehtyä valmistelua hyödyntäen.

– Kaatuneen hallituksen suurin virhe oli yrittää väkisin runnoa läpi mallia pienellä enemmistöllä ilman, että kuunneltiin asiantuntijoiden varoituksia.

Tapiola ei jaksa iloita kaatuneen hallituksen epäonnistumisesta, vaikkei sen ajama malli ei ollutkaan kaikilta osin hänen mieleensä.

– Turha on yhtään ilakoida hallituksen epäonnistumisella. Kaikki puolueet ovat olleet jossain vaiheessa epäonnistujien osassa. Sote on edelleen tekemättä – ja tekemättä ei voi jättää.

Tapiolan mukaan puolueet eivät saa unohtaa sosiaaliturvan uudistamista, vaikka nyt huomio onkin keskittynyt soten ongelmiin.

– Sosiaaliturvauudistus kuuluu ikään kuin samaan pakettiin ja sitä voisi edistää soten rinnalla.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tulee pitää kasassa, vaikka valtakunnallinen uudistus tyssäsikin, Tapiola sanoo.

– Kaikkien meidän pitää yhdessä edistää asioiden kehittymistä. Hykyllä on ollut ongelmia, se on kiistatonta, mutta kyllä meidän pitää olla nykyistä armollisempia hykylle. Siellä tehdään monin osin hyvää työtä ja yritetään parantaa juoksua koko ajan.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?
Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi