Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Mika Kari patistelee Päijät-Hämeen kuntia yhteiseen pöytään setvimään paikallisen soten tulevaisuutta – "Nyt ei saa jäädä tuleen makaamaan"

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Mika Kari (sd.) haluaa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän omistajakuntien osoittavan "johtajuutta ja omistajuutta", jotta yhtymä saadaan pelastetuksi taloudelliselta katastrofilta.

Maakuntahallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Mika Kari (sd.) patistelee Päijät-Hämeen kuntia yhteisen pöydän ääreen setvimään paikallisen soten tulevaisuutta. Kuva: Vesa Moilanen

Maakuntahallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Mika Kari (sd.) patistelee Päijät-Hämeen kaikkia kuntia istumaan yhteiseen pöytään mahdollisimman pian, jotta sote-uudistuksen kaatumisen aiheuttama hämmennys ei lamaannuta paikallisten sote-palveluiden kehittämistä.

Perjantaina eronneen Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kaatunut sote-hanke varmisti sen, ettei valtiosta ole ratkaisemaan esimerkiksi Päijät-Hämeen ongelmia, Kari sanoo.

– Nyt ei saa jäädä tuleen makaamaan. Kun maito on kaatunut pöydälle, niin Päijät-Hämeen ja muidenkin alueiden on löydettävä omia ratkaisuja omin voimin. Valtiosta ei ole nyt pelastajaksi.

Jos yhtymään kertynyttä alijäämää ei saada pienennetyksi, näkyy se vääjäämättä päijäthämäläisten palveluissa. Päijät-Hämeen maakuntahallituksen puheenjohtaja Mika Kari (sd.)

Karin mukaan Päijät-Hämeessä on yksinkertaisesti löydettävä yhteinen näkemys siitä, miten sote-palvelut maakunnassa tulevaisuudessa järjestetään samalla, kun hyvinvointiyhtymän pahasti repsottavaa taloutta paikataan.

– Edellytän meiltä kaikilta kuntien luottamushenkilöiltä entistä vahvempaa aktiivisuutta yhteisen näkemyksen muodostamiseksi. Yhteinen näkemys pitää löytää siitä, miten palveluita voidaan parantaa, hoitoon pääsyä helpottaa ja yhtymän talousongelmia korjata.

Karin mukaan on elinehto, että yhtymän talous saadaan nykyistä selvästi tukevammalle pohjalle.

– Jos yhtymään kertynyttä alijäämää ei saada pienennetyksi, näkyy se vääjäämättä päijäthämäläisten palveluissa.

"Vastuu sote-palveluista on vielä pitkään kuntien harteilla"

Sote- ja maakuntauudistuksen Päijät-Hämeen paikallista valmistelua poliittisen ohjausryhmän puheenjohtajana seurannut Kari sanoo, ettei maakunnissa tehtyä valmistelutyötä saa tai pidä jättää hyödyntämättä, vaikka valtakunnallinen uudistus meni jälleen kerran myttyyn.

Vaikka Päijät-Hämeessä on otettu monia muita alueita suurempia askelia kohti tulevaisuuden sote-järjestelmää, on Päijät-Hämeessä myös epäonnistuttu, Kari sanoo. Yhtymän asioiden kuntoon saattaminen vaatii Karin mukaan omistajakunnilta johtajuutta ja omistajan roolin korostamista.

– Yhtymän toiminnan järjestämisessä on ollut suuria ongelmia. Osaltaan ongelmat juontuvat siitä, että meillä on jääty odottelemaan hallituksen sote-ratkaisua ja sitä, että valtio korjaa ongelmamme. Kaikkien kannattaa ymmärtää nyt se, että vastuu sote-palveluista on vielä pitkään kuntien harteilla.

Kari toivoo: seuraavaksi sote – ja vain sote

Jos Sipilän hallituksen sote- ja maakuntauudistus olisi toteutunut, olisi Päijät-Häme ollut taloudellisessa mielessä voittajien joukossa. Palveluiden tuottamiseen olisi tullut noin 40 miljoonan euron lisäpotti. Nyt se jää saamatta.

Demarikansanedustaja on silti sitä mieltä, että Sipilän hallituksen sote-hankkeen kaatuminen oli lopulta järjen voitto. Erityisen kriittisesti SDP on suhtautunut niin sanottuun valinnanvapausmalliin. Kriitikoiden mukaan laaja valinnanvapaus olisi johtanut kustannusten kiihtyvään nousuun, palveluiden saatavuuden epätasaisuuteen ja hoitoketjujen entistä suurempaan pirstaloitumiseen.

Karin mielestä seuraavan hallituksen on lähdettävä valmistelemaan sotea – ja vain sotea – parlamentaarisesti yhteistä näkemystä etsien.

– Viimeistään nyt pitää olla selvää, että ensin pitää keskittyä vain tärkeimpään eli soteen. Elyt ja avit pärjäävät aivan hyvin ainakin sen aikaa, kun sote on saatu kuntoon.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi