Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Hallitus saa syyttää vain ja ainoastaan itseään" – SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari pitää Sipilän toimintaa omituisena

Lahtelaiskansanedustajan mielestä kokoomus on yhtä suuri syyllinen soten epäonnistumiseen kuin keskustakin. "Ei kokoomus voi pestä käsiään".

SDP:n varapuheenjohtajan Ville Skinnarin mukaan Juha Sipilän (kesk.) perjantaina eronnut hallitus saa syyttää soten kaatumisesta vain itseään. "Kaikki tiivistyy siihen, ettei hallitus halunnut tehdä tarvittavia muutoksia." Kuva: Sami Kuusivirta

Perustuslakivaliokunnan perjantaiaamuksi kaavaillun kokouksen peruuttaminen oli selkeä signaali siitä, että jotain dramaattista on tapahtumassa, sanoo SDP:n varapuheenjohtaja, perustuslakivaliokunnan jäsen Ville Skinnari.

– Osasin päätellä, että sote kaatuu.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) päätös hakea hallituksen eroa oli Skinnarin mukaan yllättävä ja omituinen ratkaisu.

– Hallitus olisi aivan hyvin voinut jatkaa loppuun asti, vaikka sote olisikin kaadettu. En tiedä, mitä Sipilä ajoi tällä takaa. Tiedotustilaisuus kuulosti enemmänkin keskustan puheenjohtajan kuin pääministerin tilaisuudelta.

Skinnari: "Osoitus pääministeri Sipilän ja koko hallituksen jääräpäisyydestä"

Skinnarin mukaan hallituksen sote-uudistuksen ongelmat ovat olleet tiedossa viimeistään kesästä 2017 saakka.

– Hallituksen uudistuksessa on koko ajan ollut järjestelmävirhe, eli markkinamallin ja maakuntamallin epätoivoinen yhdistäminen. Kokoomus ja keskusta loivat yhdessä perustuslain näkökulmasta toteuttamiskelvottoman kokonaisuuden.

Skinnarin mukaan hallituksella olisi ollut hyvää aikaa korjata esitystään, jos poliittista tahtoa olisi ollut.

– Kaikki tiivistyy siihen, ettei hallitus halunnut tehdä tarvittavia muutoksia. Hallitus saa syyttää vain ja ainoastaan itseään, että tässä kävi lopulta näin.

– Tämä on osoitus pääministeri Sipilän ja koko hallituksen jääräpäisyydestä. Ei kokoomuskaan voi pestä käsiään, Skinnari sanoo ja huomauttaa, että erityisesti kokoomuksen "lempilapsi" eli valinnanvapaus oli perustuslain näkökulmasta loppuun asti ongelmallinen.

Skinnari muistuttaa SDP:n tarjonneen hallitukselle mahdollisuutta palata parlamentaariseen valmisteluun useaan otteeseen kuluvan vaalikauden aikana. Jos sotea olisi valmisteltu yli hallitus-oppositio-rajojen, valmista olisi saatu, Skinnari arvioi.

– Mutta ei kelvannut, ja tässä on lopputulos.

Skinnarin mukaan tähän saakka maakunnissa tehty valmistelu ei valu hukkaan. Alusta ei siis tarvitse seuraavan hallituksen aloittaa, hän sanoo.

– Maakunnissa on tehty hyviä asioita ja erittäin arvokasta työtä. SDP on omalta osaltaan valmis viemään uudistuksen ensi kaudella maaliin.

Skinnari: Työn on jatkuttava Päijät-Hämeessä

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän puheenjohtajanakin toimivan Skinnarin mukaan paikallisesti työtä parempien ja tehokkaampien sote-palveluiden eteen on jatkettava valtakunnan tason uudistuksen kaatumisesta huolimatta.

– Nyt on tärkeää jatkaa sitä hyvää työtä, mitä Päijät-Hämeessä on jo pitkään tehty. Meidän on pidettävä rivit suorassa, muodostettava entistä yhtenäisempi näkemys ja kehittää omia palveluitamme.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi