Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen soten kaatumisesta: Päijät-Häme olisi ollut merkittävä uuden rahoituksen saaja

Timosen mukaan seuraavan hallituksen on vaalien jälkeen mahdollisimman nopeasti osoitettava suunta, johon soten kanssa jatkossa kuljetaan.

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen sanoo, ettei soten kaatuminen tarkoita äkillistä kriisiä. "Lauantaina aurinko nuosee niin kuin ennenkin." Kuva: Sami Kuusivirta

– Lauantaina aurinko nousee niin kuin ennenkin. Mitään äkillistä kriisiä soten kaatuminen ei tarkoita.

Näin sanoo Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen, joka ei tosin pidä Lahden ja Päijät-Hämeen kannalta hyvänä sitä, että sote-uudistus kaatui.

Perjantaina eronneen hallituksen kaavailema kokonaispaketti ei sinänsä olisi ollut Lahden näkökulmasta täydellinen, mutta sote-osuus olisi ollut tärkeää saada ratkaistuksi kuluvalla vaalikaudella, Timonen sanoo.

– Sote-kokonaisuus erityisesti rahoituksen osalta olisi ehdottomasti ollut Päijät-Hämeelle hyvä asia. Päijät-Häme olisi ollut merkittävä uuden rahoituksen saaja.

Lahden kaupunki oli valmistautunut siihen mahdollisuuteen, että käy niin kuin perjantaina lopulta kävi, Timonen sanoo.

Timosen mukaan on toivottavaa, että seuraava hallitus ryhtyy mahdollisimman ripeästi toimeen vaalien jälkeen, jotta ratkaisut saadaan tehdyksi. Hänen mielestään olisi hyvä, jos puolueet voisivat sopia suuntaviivoista jo ennen vaaleja, mutta ei pidä sitä "poliittisesti realistisena".

– Sen minkä nykyinen eduskunta taakseen jättää, seuraava eduskunta edestään löytää. Tarve sote-uudistukselle on edelleen polttava. Vähimmilläänkin soten siirtyminen pois kuntien vastuulta kuitenkin lykkääntyy. Mikään ei kuitenkaan ala alusta. Nyt pitää katsoa, mitä osia valmistelusta voidaan hyödyntää ja miten keskeiset asiat linjataan tästä eteenpäin. Ei olisi hyvä, jos näitä linjauksia jouduttaisiin odottamaan kovin kauaa.

Timonen huomauttaa, ettei soten muovaaminen muutu yhtäkkiä helpommaksi.

– Soten lisäksi pöydällä odottaa sosiaaliturvan kokonaisuudistus, jonka ennakoin olevan vielä soteakin vaikeampi harjoitus.

"Tämän tyyppinen välitilanne nostaa varmasti esiin tietynlaista opportunismia"

Timosen mukaan on "jännä nähdä", millaisiin toimenpiteisiin kunnat ja maakunnat ryhtyvät hallituksen ja soten kaatumisen jälkeen.

– Huoli on se, että jos seuraava hallitus ei pysty riittävän nopeasti linjaamaan suuntaa, niin syntyy välikausi, jonka aikana voidaan nähdä kunnilta mitä erikoisempia ratkaisuja. Seurauksia on tosi vaikea ennakoida.

Timonen pitää mahdollisena, että Suomessa nähdään lähiaikoina sote-palveluiden ulkoistusten aalto.

– Tämän tyyppinen välitilanne nostaa varmasti esiin tietynlaista opportunismia. Nyt jokainen pyrkii hyötymään välitilasta.

Seuraavaksi Lahti aikoo koota lisätietoa, analysoida tilannetta ja kuulostella, mitä muissa suurissa kaupungeissa tehdään.

– Hyvinvointiyhtymä on ja pysyy perusratkaisuna ja kaiken pohjana, mutta on paljon muita asioita, joita on syytä pohtia.

Timosen mukaan yhtymän kaatamiselle ei ole ainakaan tällä hetkellä mitään syytä.

– Nyt kun kuuntelee, mitä poliittisessa keskustelussa on puhuttu, niin kuntayhtymäpohjaisilla ratkaisuilla on laajaa kannatusta yli puoluerajojen.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi