Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kimmo ja Kirsi Lahdensivu käyvät pääkirjastolla, jotta pysyisivät muodissa mukana

E-kirjojen ja -lehtien käyttö kasvaa, mutta kokoaiskäytöstä niiden osuus on vain murunen.

Kirsi ja Kimmo Lahdensivu käyvät pääkirjastossa päiväkävelyn varrella lukemassa lehdet. Kuva: Katja Luoma

Kirjastoissa oltiin takavuosina hys hys -hiljaa. Ei niissä vieläkään varsinaisesti mekasteta, vaikka Lahdenkin pääkirjastossa voi soittaa ja laulaa – karaokeakin lauletaan.

Digitalisaation näkyvimpiä merkkejä pääkirjastoissa ovat erilaiset kuvaruudut, joita voi katsoa ja koskettaa. Osalla ruuduista kerrotaan kirjaston mahdollisuuksista, esimerkiksi e-kirjojen tarjonnasta.

Kirjastotoimenjohtaja Marja Malminen sanoo, että e-kirjojen ja e-lehtien lukeminen ja lainaaminen on kirjastossa kasvussa, mutta ne jäävät kuitenkin yhä selvästi perinteisen kirjan ja paperilehden varjoon.

– E-kirjojen käyttö kasvoi meillä viime vuonna 30 prosenttia, mutta paljon on varaa vielä kasvaa. Niiden osuus kokonaiskirjatarjonnasta on alle puoli prosenttia.

Pääkirjastolta ei puutu mitään

Perinteistä käyttöliittymää suosivat myös Kimmo ja Kirsi Lahdensivu.

– Lopetimme aikakauslehtien tilaukset ja luemme lehdet täällä päiväkävelyn varrella, että pysymme muodissa mukana, Kirsti Lahdensivu sanoo.

Hänellä on käsissään Anna, isännällä Vene-lehti.

– Harrastamme veneilyä ja tekniikka kiinnostaa. Vielä venelehtiä kotiinkin tulee. Kaikkia ei ole peruttu, Kimmo Lahdensivu toteaa.

Puoli vuosisataa yhtä pitänyt pariskunta kehuu Lahden kaupungin kirjastoa “aivan upeaksi paikaksi”.

– Että mitä täältä puuttuu? Ei puutu mitään. Monipuoliset ovat mahdollisuudet. Lehtivalikoimaa riittää. Kaikkea ei kannata kotiin tilata, eikä kaikkea ehtisi lukeakaan.

Lukusalin ohella Lahdensivut käyttävät lainauspalveluja. Pääkirjaston lisäksi pariskunnan lenkit kulkevat Launeen ja Liipolan kirjastojen kautta.

Kirjastolla helpompi keskittyä

Ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvat Elida Peuhu ja Melis Turna pänttäävät pääkirjastossa, koska siellä on helpompi keskittyä kuin kotona. Kuva: Katja Luoma

Ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvat lyseolaiset Elida Peuhu ja Melis Turna tankkaavat kirjastossa eväitä sekä binomin neliötä ja kuutiota.

– Täällä keskittyy eri tavalla lukemiseen kuin kotona, missä on helppo keksiä muuta tekemistä. Täällä myös motivoi, kun näkee muiden lukevan, Elida Peuhu sanoo.

Kaverukset aikovat opiskella kirjastossa niin kauan kuin ylioppilaskokeita riittää.

– Useamman kerran viikossa on tarkoitus käydä. Muuten käyn kirjastossa muutaman kerran kuukaudessa kirjoja lainaamassa, Melis Turna kertoo.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi