Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Fazer rakentaa 40 miljoonan euron ksylitolitehtaan Lahteen - ksylitolin raaka-aineena kaura

Ksylitolitehdas rakennetaan Fazerin kauramyllyn viereen Lahteen. Kuvassa Fazer Groupin konsernijohtaja Christoph Vitzthum. Kuva: Kai Sinervo

Fazer rakentaa ksylitolia valmistavan tuotantolaitoksen Lahteen. Fazer kertoo tuovansa kotimaisen ksylitolin valmistamisen takaisin Suomeen. Se alkaa valmistaa ksylitolia kauran kuoresta, jota saadaan kauramyllyn sivutuotteena. Kauran kuoret sisältävät ksyloosia, josta voidaan valmistaa ksylitolia.

Fazer sijoittaa Lahden ksylitolitehtaaseen 40 miljoonaa euroa. Tehdas rakennetaan Fazerin kauramyllyn viereen Lahteen. Fazerin mukaan tehtaasta tulee maailman ensimmäinen ksylitolitehdas, jonka raaka-aine tulee yrityksen omasta tuotannosta.

Tehdas valmistaa useita ksylitolilaatuja, joita voidaan käyttää elintarvike-, kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa.

Luvassa 30 uutta työpaikkaa

Fazer odottaa ksylitolimarkkinoiden kasvavan, ja sen tavoitteena on myydä maailmanlaajuisesti kasvipohjaista raaka-ainetta, Fazer kertoo tiedotteessa.

- Innovaatio on erinomainen esimerkki kiertotaloudesta. Olemme luoneet uudenlaista teknologiaa, jonka olemme patentoineet, sanoo Fazer-konsernin konsernijohtaja Christoph Vitzthum tiedotteessa.

- Uskomme, että kasvipohjaisesta pohjoismaisesta raaka-aineesta valmistettu ksylitoli herättää kiinnostusta myös Pohjoismaiden ulkopuolella, jopa maailmanlaajuisesti. Suunnitelmissa on laajentaa ksylitolin valmistusta myös Ruotsin myllymme yhteyteen.

Fazerin mukaan valmistusprosessi on ainutlaatuinen, sillä siinä käytettävää raaka-ainetta ei ole aiemmin hyödynnetty ksylitolin kaupallisessa valmistuksessa. Tällä hetkellä kauran kuoria käytetään pääasiassa energiantuotantoon.

Fazer julkaisi ensimmäiset uutiset Lahden investoinnista tammikuussa. Investointi sijoittuu vuosille 2019–2020, ja se synnyttää 30 uutta työpaikkaa ja työllistää myös välillisesti. Lahden tehtaan rakennustyöt alkoivat helmikuussa 2019.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi